Geely ontwikkelt elektrische truck met verwisselbare accu’s

Farizon AD21 elektrische truck

Dat elektrische auto’s met verwisselbare accu’s daadwerkelijk toekomstkansen hebben, weten we aan de hand van het Chinese NIO. Deze startup mocht laatst voor de twee miljoenste keer een set accu’s omwisselen. De Geely Farizon AD21 heeft ook verwisselbare accu’s, maar is een grote vrachtwagen.

Farizon is een merk van de grote Chinese voertuigenfabrikant Geely. Het merk legt zich toe op ‘New Energy Vehicles’ (NEV’s) in de Chinese bedrijfsvoertuigensector. Het gaat hier met name om elektrisch aangedreven vrachtwagens en stadsbussen.

Farizon AD21

Het nieuwtje komt van de Duits-Britse journalist Greg Kable, die op Twitter de eerste foto’s van deze elektrische truck met uitwisselbare accu’s publiceerde. Kable suggereert dat de Farizon AD21 een serieuze concurrent voor de Tesla Semi zou kunnen worden. Hij verwacht dat Geely de Farizon AD21 in hetzelfde marktsegment zal positioneren. Qua uiterlijk heeft hij wel wat weg van de Tesla Semi. Ook Geely’s elektrische truck heeft een modern en strak design, wat uiteraard tot minder luchtweerstand moet leiden.

Farizon AD21 elektrische truck

Verwisselbare accu’s

Zoals Kable beweert zou de verwisselbare accu in het dagelijks gebruik absoluut geen nadeel hoeven te zijn. Integendeel, het zou ook een voordeel kunnen zijn. Trucks rijden vaak over vaste trajecten. Het zou in veel gevallen mogelijk moeten zijn om dan op vaste plaatsen langs die trajecten wisselstations voor accu’s te realiseren. Dat accu’s wisselen gaat stukken sneller dan opladen. Verder moet de AD21 volgens Kable een ‘aanzienlijk’ bereik hebben. Ook is duidelijk dat ‘AD21’ slechts de interne naam van het project is.

Ontwikkeld in Europa

Opvallend is verder dat Geely de truck in Europa ontwikkelt maar hem waarschijnlijk eerst in China op de markt zal brengen. Dat laatste omdat de milieu-eisen in de grote Chinese steden nog strenger zijn dan in Europa en de Chinese regering ook subsidie voor elektrische voertuigen met verwisselbare accu’s verstrekt. De officiële onthulling vindt waarschijnlijk in de loop van dit jaar plaats.

Farizon AD21 elektrische truck

Vorig artikelRij-impressie Skoda Enyaq – waarom nog voor een Volkswagen ID.4 gaan?
Volgend artikelAudi Q4 e-tron vanaf juni te bestellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in