zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsGeeft Toyota’s doorbraak de transitie naar elektrisch rijden een nieuwe boost?

  Geeft Toyota’s doorbraak de transitie naar elektrisch rijden een nieuwe boost?

  Toyota, pionier op het gebied van hybride en waterstoftechnologieën, heeft zich vaak terughoudend opgesteld ten aanzien van volledig elektrische voertuigen. Maar met de recente aankondiging van een doorbraak in solid-state accutechnologie lijkt Toyota een nieuwe koers in te slaan.

  Solid-state accu’s: veiliger en krachtiger

  Solid-state accu’s, die gebruik maken van vaste in plaats van vloeibare elektrolyten, zijn al lang het onderwerp van onderzoek en ontwikkeling in de auto-industrie. Ze beloven hogere energiedichtheden, snellere laadtijden en verbeterde veiligheid. Maar er zijn nog heel wat technische uitdagingen technische uitdagingen te overwinnen. Mede daardoor is het tot nu toe niet mogelijk om accu’s met deze technologie op grote schaal te produceren. Het is dus nog steeds wachten op de eerste productieauto’s met solid-state accu’s.

  Doorbraak

  Toyota beweert nu dat het deze uitdagingen heeft overwonnen. Volgens de Japanse autofabrikant heeft het bedrijf een methode ontwikkeld om solid-state accu’s zelfs efficiënter en goedkoper te produceren. Deze doorbraak zou de weg kunnen vrijmaken voor de massaproductie van deze accu’s, waardoor ze een haalbare optie worden voor toekomstige elektrische auto’s.

  Verschillende voordelen

  De potentiële impact op de transitie naar elektrisch rijden is aanzienlijk. Met een (door Toyota) geschatte actieradius van 1.200 kilometer en een laadtijd van slechts 10 minuten, zouden solid-state accu’s de ervaring van het rijden in een elektrisch voertuig drastisch kunnen veranderen. Ze zouden de zogenaamde ‘range anxiety’, een van de grootste obstakels voor de acceptatie van elektrische voertuigen, kunnen verminderen en ook de laadtijden bij de snelladers aanzienlijk kunnen verkorten. Bovendien zijn solid-state accu’s ook veel veiliger dan de huidige Li-Ion-accu’s met vloeibare elektrolyten.

  Over twee jaar beschikbaar?

  Toyota kondigt aan dat de eerste modellen met solid-state accu’s in 2025 beschikbaar zullen zijn. Welke modellen dat zijn, en wat de exacte specificaties zijn, laat zich voorlopig nog raden.

  Een boost voor de transitie

  Als ze, zoals Toyota beweert, ook nog eens goedkoper zouden zijn zou dit alles elektrische auto’s veel aantrekkelijker kunnen maken voor een breder publiek. Het spreekt voor zich dat deze doorbraak de transitie naar elektrisch rijden flink kan versnellen.

  De reactie van de markt en met name de concurrentie op deze aankondiging zal interessant zijn om te volgen. Andere autofabrikanten, waaronder Tesla en General Motors, en natuurlijk ook verschillende accuproducenten, zijn immers ook bezig met de ontwikkeling van solid-state accu’s. Toyota’s doorbraak zou de druk op deze bedrijven kunnen verhogen om hun eigen ontwikkeling van deze technologie te versnellen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos