Geachte heer Musk, waar blijft die pick-up nou?

pick-up

Al enige tijd geleden presenteerde Tesla de Cybertruck. Het was de eerste elektrische pick-up die ook daadwerkelijk te koop was. Nou ja, als pre-order dan. Verschillende mensen hebben een aanbetaling gedaan, maar wanneer komt deze auto nou op de weg? Een column van Robin Lammers.

De Cybertruck

De volledig elektrische pick-up van Elon Musk sloeg in als een bom. Het is een futuristisch apparaat om te zien en werd omschreven als de meest krachtigste auto die Tesla ooit gebouwd zou hebben. Daarnaast kan deze truck worden voorzien van allerlei gadgets en accessoires, waardoor andere voertuigen zelfs overbodig zouden worden. Het probleem is alleen wel dat er nog geen enkele truck van de band is gerold, terwijl deze al wel veelvuldig besteld is. Hoe dit kan weet niemand, want andere merken hebben Tesla inmiddels al ingehaald.

Rivian & Co

Het merk Rivian is waarschijnlijk bekend bij de meeste lezers van e-Drivers.com. Dit merk is recent op de beurs in Amerika gekomen en na een explosieve stijging van de koers is dezelfde koers ook weer net zo hard naar beneden gegaan. Desalniettemin, de koers stabiliseerde zich rond het peil van de openingskoers en Rivian heeft grootse plannen. Een van die plannen is misschien wel het overnemen van de beroemde autofabriek in Born, dus wellicht krijgen we er een “Nederlands” automerk bij.

Rivian had lang het plan om met Ford samen te werken. Dit Amerikaanse merk heeft namelijk ook grootse plannen op het gebied van elektrificatie en is al bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische Ford F-150. Het bijzondere is wel dat Ford recent te kennen heeft gegeven geen heil meer te zien in een samenwerking en heeft besloten om alleen verder te gaan. En natuurlijk moeten we ook de Hummer niet vergeten, van General Motors. Deze is sinds kort in productie gegaan en de verwachting is dat de eerste exemplaren binnenkort daadwerkelijk van de band rollen. Leuk feitje is dat de aandelenkoers van Rivian ruim boven de $100 blijft staan, terwijl die van Ford met moeite boven de $20 uit komt. Tesla aan de andere kant heeft de magische grens van $1000 doorbroken. Dat laat wel zien dat aandelen in elektrische automerken erg in trek zijn op de Amerikaanse beurs.

Is het handig

Nu heeft een pick-up in Nederland weinig nut, maar in Amerika zijn deze grote bakbeesten ongekend populair. Nu zou dat door de vriendelijke BPM behandeling van elektrische auto’s in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Maar men koopt hoofdzakelijk een pick-up om bijvoorbeeld een aanhanger of een caravan te trekken. Rivian heeft al te kennen gegeven dat daarmee de actieradius met 50% zou kunnen afnemen. Eén van de eerste klanten van Rivian heeft de proef al op de som genomen en kwam zelfs uit op een reductie van meer dan 60%. Blijft toch een dingetje, elektrische auto’s en cijfers over de actieradius.

Maar goed, dit brengt wel een probleem met zich mee. Als de autofabrikanten niet iets verzinnen om de actieradius enigszins op peil te houden, dan gaat een elektrische pick-up nooit aanslaan. Natuurlijk verbruikt een auto met een verbrandingsmotor ook veel meer brandstof als er een caravan achter hangt. Maar een vermindering van de actieradius van 50% is te extreem.

Misschien is het dan ook maar goed dat Musk heeft gezegd dat de Cybertruck niet voor het einde van 2022 in productie gaat en dat de grote massa pas in 2023 kan gaan rondrijden in zo’n truck. Dan geeft Tesla mooi de tijd om de fouten af te kijken bij de concurrenten.

Vorig artikelDe Polestar 3 wordt een grote elektrische SUV en wordt in de V.S. gebouwd
Volgend artikelHuawei en Seres starten nieuw automerk AITO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in