Renault K-ZE Europa

Gaat Renault de K-ZE inderdaad naar Europa halen?

We hadden toen Renault de K-ZE introduceerde al eens bedacht wat er zou gaan gebeuren als deze auto ook naar Europa komt. Het op de markt brengen van een elektrische auto van rond de 10.000 euro zou de concurrentie behoorlijk pijn kunnen doen.

Disruptive?

Andere kleine elektrische auto’s van bijvoorbeeld de Volkswagen Group, de nieuwe Smart en de Fiat 500 zouden wel eens ‘overpriced’ kunnen blijken. Maar de invloed van zo’n prijsbreker gaat misschien nog wel verder. Er zijn immers nogal wat start-ups die allerlei ultracompacte elektrische stadsauto’s aan het ontwikkelen zijn. Met de komst van de K-ZE zou er wel eens flink aan de stoelpoten van hun bestaansrecht kunnen worden gezaagd. Het gaat ons te ver om de term ‘disruptive’ te gebruiken. Duidelijk is wel dat met komst van zo’n prijsbreker de concurrentieverhoudingen flink onder druk worden gezet.

Aangepast voor Europese markt

Wat Renault officieel meldt is dat het bezig is met een variant van de K-ZE, die wordt aangepast voor de Europese markt. Het wordt dus afwachten in hoeverre hij wordt aangepast en of het prijskaartje nog in de buurt van de 10 mille zal blijven. Als de K-ZE naar Europa komt, zal de veiligheidsuitrusting moeten worden aangepast en dat zijn doorgaans geen goedkope maatregelen. Laten we het er maar op houden dat hij dan minimaal 11.000 euro zal gaan kosten.

Actieradius vergroten

Ook zou Renault voornemens zijn om de actieradius iets te vergroten. Vreemd, want die bedraagt (volgens de NEDC-norm) bijna 250 kilometer. Dat is naar ons idee absoluut voldoende voor het rijden in een stedelijke omgeving. Het zou natuurlijk kunnen dat men iets aan de prestaties wil verbeteren en dat er daarom ook een grotere en dus ook duurdere accu nodig zal zijn. De huidige, Chinese versie van de  K-ZE heeft een 43 pk motor waarmee de topsnelheid 104 km/uur bedraagt.

Deelauto

Olivier Murguet van Renault geeft aan dat Renault zich met de K-Ze ook zal gaan toeleggen op deelautoplatforms. Jongeren zullen volgens Murguet steeds minder vaak een auto kopen. Ze zullen volgens hem er eerder voor kiezen om er een te huren of gebruik te maken van een deelautodienst.

Renault, of toch Dacia?

Het zal ook afwachten worden onder welke merknaam deze budget-EV zal worden verkocht. Renault heeft natuurlijk een uitstekend imago onder de jongeren maar Dacia is weer het budgetmerk van Renault. Al met al is het een interessante ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven