BMW i4 EV

Gaat de i4 BMW’s paradepaardje in de middenklasse worden?

Zoals eerder vermeld zal de BMW i3 een directe opvolger krijgen maar wordt hij binnenkort vergezeld door diverse andere elektrische BMW’s. Zo is BMW bijvoorbeeld bezig met een elektrische vierdeurs coupe in de middenklasse. De i4 moet een paradepaardje in de voor BMW heel belangrijke middenklasse worden.

BMW wil tegen 2023 maar liefst 12 volledig elektrische modellen in het programma hebben. Dat worden naast de i4 ook de iX3, iX5 en iNext. De eerstvolgende volledig elektrische BMW die we kunnen verwachten is de iX3. Deze gaat waarschijnlijk volgend jaar al in productie.

Levering in 2021

Tot nu toe was alleen bekend dat het design de BMW i4 afgeleid zou zijn van de Vision. Meer weten we nog niet qua design, we moeten het doen met eerder vrijgegeven foto’s van gecamoufleerde exemplaren. Maar BMW heeft nu wel meer informatie vrijgegeven. Ten eerste is nu duidelijk dat we niet al te lang hoeven te wachten op deze elektrische BMW. Zowel de productie als de levering van deze middenklasse sedan is gepland in 2021.

Volledig elektrische coupe

De BMW i4 wordt – net als de iX3 – aangedreven door de vijfde generatie elektrische aandrijvingen van de Beierse autofabrikant. BMW heeft de elektromotor, vermogenselektronica, oplaadunit en hoogspanningsaccu volledig opnieuw ontwikkeld. De i4 zal volgens BMW “rijdynamiek alsmede een sportief en elegant design en premium kwaliteit combineren met het comfort en de functionaliteit van een vierdeurs Grand Coupé met lokale emissievrije mobiliteit”. Dat woord “lokale” zou doen vermoeden dat het om een (plug-in) hybride zou gaan. Het betreft echter wel degelijk een volledig elektrische auto.

Actieradius ongeveer 600 kilometer

Het accupakket van de i4 kenmerkt zich door de extreem vlakke constructie. Dit is natuurlijk ook wel zo handig voor een coupé, die je graag zo laag mogelijk bouwt. Ook heeft BMW de energiedichtheid van de accu nog verder weten te optimaliseren. Het accupakket weegt ongeveer 550 kilogram en heeft een capaciteit van ongeveer 80 kWh, goed voor een actieradius van ongeveer 600 kilometer. Hiermee is de BMW i4 dus een van de weinige middenklassers die de 500 kilometer ruimschoots overtreft.

Snelladen met 150 kW

Het accupakket van de BMW i4 kan aan de snellader met 150 kW worden opgeladen. Dat houdt in dat de accu van de i4 in iets meer dan een half uur tot ongeveer 80 procent van de capaciteit kan worden opgeladen. Wie alleen voor een kort ritje wil laden kan ernop wachten, het laden van 100 kilometer duurt maar 6 minuten.

Prestaties

Uiteraard mag je ook van een elektrische auto van dit Beierse merk bovengemiddelde prestaties verwachten. De elektromotor van de BMW i4 genereert een maximaal vermogen van ongeveer 390 kW (530 pk). Dat is net zoveel als de huidige V8 verbrandingsmotoren van BMW. De elektromotor biedt daarbij natuurlijk nog een veel snellere vermogensafgifte dan een verbrandingsmotor. De BMW i4 heeft dankzij die nieuwe elektromotor volgens de ontwikkelaars “uitstekende prestatie-eigenschappen en een uitzonderlijk hoge efficiëntie”. De acceleratie van 0 tot 100 kilometer per uur gaat in ongeveer 4,0 seconden, de topsnelheid zal meer dan 200 km/u bedragen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven