Fraunhofer ISI maakte studie over Europese oplaadinfrastructuur voor vrachtwagens

Voor de elektrificatie van het vrachtverkeer zijn er niet alleen elektrische vrachtwagens nodig, maar ook een geschikte oplaadinfrastructuur. Dat betekent dat er voldoende oplaadpunten moeten komen, die uiteraard op logische plaatsen zullen moeten staan.

Het zal iedereen duidelijk zijn dat elektrische vrachtwagens een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot in het vervoer. Maar vrachtwagens leggen meestal lange afstanden af. Die afstanden zijn vaak groter dan de actieradius. Daarom is in heel Europa een groot netwerk met snellaadstations nodig. In die studie verwerkte Fraunhofer ISI de gegevens van 400.000 vrachtwagens en 750.000 individuele stopplaatsen in 35 Europese landen.

De beperkte actieradius van elektrische vrachtwagens vereist dat ze snel kunnen opladen met een hoog vermogen. Bij voorkeur tijdens de pauzes die de chauffeurs onderweg houden. De laadstations kunnen dus het beste in de buurt van autosnelwegen en bedrijventerreinen komen, en dan vooral in of bij agglomeraties. Daarnaast zijn ook laadmogelijkheden met een gemiddeld vermogen nodig die de chauffeurs tijdens langere stops kunnen gebruiken.

Europese aanpak

De studie van Fraunhofer vermeldt dat er in dat verband in heel Europa een gecoördineerde oplaadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens komen. Volgens Fraunhofer moeten de locaties van de toekomstige oplaadpunten idealiter zo worden gekozen dat zij overeenstemmen met het huidige logistieke netwerk. Op die manier sluiten ze optimaal aan op de huidige locaties voor de langere stops die de meeste voertuigen maken.

Analyse van mogelijke locaties

Om mogelijke toekomstige locaties te identificeren, werden in de studie van Fraunhofer ISI in totaal 30.000 geaggregeerde truckstop-locaties geanalyseerd. De locatiegegevens zijn gebaseerd op gedetailleerde informatie over de logistieke activiteiten van ongeveer 400.000 vrachtwagens en 750.000 individuele stopplaatsen en werden verzameld bij zeven OEM’s in Europa. De dataset kan een goede leidraad zijn voor het plannen van de toekomstige Europese laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens.

Uit de studie blijkt dat de stopplaatsen voor vrachtwagens vooral geconcentreerd zijn rond dichtbevolkte gebieden in Midden-Europa. Dit geldt met name voor belangrijke industriegebieden en grote steden – bijvoorbeeld Frankfurt, Berlijn, Parijs en Noord-Italië. De stopplaatsen zijn ook gelegen langs de belangrijke Europese vervoersassen.

Voor het regionale verkeer liggen de stopplaatsen voor vrachtwagens heel dicht bij die voor het lange-afstandsverkeer. Een overzicht van regionale vrachtwagenlocaties in clusters toonde aan dat 90 procent van deze regionale clusterlocaties minder dan 600 meter verwijderd zijn van lange-afstandsvrachtwagenclusterlocaties. De locaties voor regionale oplaadpunten kunnen dus ook geschikt zijn voor elektrische vrachtwagens die lange afstanden afleggen.

Diverse locaties

De studie geeft ook de eerste aanwijzingen over het type locatie. Tussen een derde en de helft zijn rustplaatsen bij autosnelwegen terwijl een kwart en meer dan een derde zijn bedrijfsvestigingen of belangrijke logistieke locaties zijn. Bij havens en ferryterminals zal tussen een en vijf procent van de locaties kunnen komen.

Dat betekent dat het niet mogelijk was om voor een groot deel van de geanalyseerde locaties – ongeveer de helft – een specifiek type te bepalen.

Conclusie

Dr. Patrick Plötz, die de studie bij Fraunhofer ISI coördineerde kwam tot de conclusie dat een toekomstige oplaadinfrastructuur voor vrachtwagens enkele honderden snellaadstations zou moeten omvatten. De meeste komen in grote landen zoals Duitsland, het VK en Frankrijk. Voorts zijn er enkele tientallen locaties in de meeste andere Europese landen gewenst. In de kleinere landen kan men volstaan met minder dan tien locaties.

Ook benadrukt Plötz dat een goede aansluiting op de bestaande infrastructuur van het langeafstandsvrachtwagennetwerk van groot belang is. De gemiddelde afstand van deze potentiële openbare laadstations tot alle andere stopplaatsen voor vrachtwagens bedraagt namelijk doorgaans twee tot vijf kilometer.

Vorig artikelEerste leveringen Renault Mégane E-Tech Electric begin volgend jaar
Volgend artikelDe Elaris Zhidou krijg je in Duitsland bijna cadeau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in