Fraunhofer begint met de opbouw van “batterijcel-onderzoeksproductie” in Münster

Stroomopslag is het toverwoord binnen alle bedrijfstakken die zich bezig houden met alternatieve energie en mobiliteit. De “batterijcel-onderzoeksproductie” in Münster moet als onderzoeksfsbriek een ontwikkelingscentrum voor batterijproductie voor heel Duitsland worden, om zo het bestaande gat in de waardeketen van batterijen en accu’s te dichten.

De afhankelijkheid van andere markten moet hiermee ook worden voorkomen. Het projectteam van het Fraunhofer Instituut en haar onderzoekspartners in Noord-Rijnland-Westfalen beginnen nu in Münster met een concept voor de “productie van batterijcellen in onderzoeksaantallen”.

Het batterij-onderzoek in Duitsland heeft de afgelopen tien jaar weer een internationaal topniveau bereikt. Desondanks heeft de Duitse industrie zich tot nu toe erg terughoudend opgesteld ten aanzien van de massaproductie van batterijcellen. Teneinde technologische drempels en investeringsrisico’s te beperken, moet de “onderzoeksproductie” gebrek aan kennis overbruggen en leiden tot voldoende competentie op het gebied van zowel de productie als het recyclen van batterijcellen.

Moderne hoogwaardige opslagsystemen

De expertise van de lokale partners van de Universiteit van Münster, van het Helmholtz Instituut Münster, van de RWTH Aachen en van de verschillende instituten van de Fraunhofer vakgroepen zal hiervoor worden aangewend. Doel is de productie van moderne, hoogwaardige opslagsystemen, niet alleen voor elektromobiliteit, maar ook voor onder andere huishoudelijke, industriële, chemische, mechanische- en bouwtechnische toepassingen.

Voor de bouw en exploitatie van een dergelijk grootschalig project is het Fraunhofer-Instituut als motor voor innovatie de juiste partner. De eerste fase van het project betreft de bouw en inbedrijfstelling van een eerste productielijn met een subsidie behoefte van ongeveer € 150 miljoen en is goedgekeurd door het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).

Meer als € 700 miljoen overheidssteun

Het projectteam voor de bouw van de “batterijcel-onderzoeksproductie” zal zijn werkzaamheden verrichten vanuit de kosteloos door de stad Münster beschikbaar gestelde kantoorruimtes in de onmiddellijke nabijheid van de wetenschappelijke instituten van de Universiteit van Münster. Vanaf februari 2020 de ontwikkeling worden opgepakt van de “batterijcel-onderzoeksproductie” in het Hansa Business Park ten zuiden van de stad. Daar zal tegen 2022 een de unieke batterijonderzoeksfabriek worden gebouwd op een perceel van ongeveer 40.000 vierkante meter.

Het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek stelt ongeveer € 500 miljoen beschikbaar voor het project. De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen verstrekt daarnaast nog eens meer dan € 200 miljoen voor de bouw en exploitatie van de onderzoeksfabriek. De rijksoverheid koopt het terrein in het Hansa BusinessPark van de Wirtschaftsförderung Münster en schenkt het gratis aan het Fraunhofer-Instituut.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven