zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsFoxconn schort samenwerking op. Is het einde van Byton nabij?

  Foxconn schort samenwerking op. Is het einde van Byton nabij?

  De Taiwanese contractfabrikant Foxconn had verregaande plannen om samen te werken met Byton. Maar nu blijkt dat Foxconn die plannen op een laag pitje heeft gezet. Volgens insiders is dit vanwege de verslechterende financiële situatie van Byton.

  Begin dit jaar kondigden beide bedrijven aan dat Byton de hulp van Foxconn in zou roepen voor de serieproductie van de M-Byte. Dat zou in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten gebeuren. Bijna twee jaar geleden maakte Byton al een start met de voorserieproductie van de M-Byte en was de serieproductie in zicht. En toen kwam de coronapandemie. Die gooide niet alleen het tijdschema overhoop maar maakte het ook moeilijker om aan de benodigde fondsen te komen. Daarom staakte Byton vorige zomer al tijdelijk zijn activiteiten.

  Einde samenwerking is een kwestie van tijd

  Toen Foxconn, dat heel graag een grote contractfabrikant van EV’s wil worden, met Byton wilde gaan samenwerken en ook in de startup wilde investeren, beschouwde men dat als de redding voor Byton. Maar het toonaangevende economische magazine Nikkei bericht nu dat Foxconn op het punt staat om de samenwerking te beëindigen. Ingewijde vertelden aan Nikkei dat het project na minder dan zes maanden is stopgezet. Het schijnt nog niet officieel beëindigd te zijn, maar men ziet het als een te grote uitdaging om er op dit moment mee verder te gaan. Het schijnt dat Foxconn zijn focus verlegt naar andere EV-projecten, zoals de joint venture met het Thaise staatsbedrijf PTT. Volgens andere bronnen zijn er nog een paar Foxconn-medewerkers in de Byton-fabriek aanwezig maar dat die vooral bezig zijn om de boel af te ronden.

  “over en uit” voor Byton?

  De financiële gevolgen voor Foxconn zijn volgens die bronnen waarschijnlijk gering. Foxconn heeft alleen personeel gestuurd en nog geen productieapparatuur aangeschaft. Voor Byton zou het daarentegen wel eens “over en uit” kunnen worden.

  Meer problemen dan verwacht

  Meerdere bronnen vertelden aan Nikkei dat Foxconn zich heeft verkeken op de schuldproblemen en de complexe structuur onder de aandeelhouders van Byton. Dat zorgt voor veel meer problemen dan Foxconn had verwacht. Bloomberg meldde al een paar maanden gelden dat Foxconn een deel van zijn personeel had teruggetrokken nadat een Byton-schuldeisers de controle over het managementteam had overgenomen.

  Foxconn heeft meer ijzers in het vuur

  Foxconn heeft genoeg alternatieven om alsnog voet aan de grond te krijgen in de EV-sector. Zo ging het een samenwerking aan met de Thaise olie- en gasproducent PTT. Deze bedrijven willen middels een joint venture deal Zuidoost-Azië’s grootste EV-producent op poten zetten. Verder heeft Foxconn ook overeenkomsten met onder meer het Chinese Geely en het Amerikaanse Fiskerely. Ook is er een overeenkomst met Nidec, een joint venture met Stellantis.

  Foxconn wil in verband met de grootschalige massaproductie van EV’s een aantal nieuwe fabrieken gaan bouwen. Niet alleen in Azië, maar ook in de VS. Ook Europa wordt genoemd.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos