Ford elektrificatieplannen

Ford wil elektrificatieplannen versnellen

Ford wil zijn investeringen in e-mobiliteit tegen 2025 met 8 miljard dollar verhogen tot meer dan 30 miljard dollar. Ook kondigde Ford een versnelling van zijn elektrificatieplannen aan. Tegen 2030 moet ongeveer 40 procent van de verkochte voertuigen een volledig elektrische aandrijving hebben.

Twee nieuwe EV-platformen

De versnelling van de elektrificatie- en andere plannen zijn vastgelegd in een nieuw stappenplan met de naam “Ford+”. In dit plan staat onder meer dat Ford twee nieuwe platforms voor BEV-voertuigen wil ontwikkelen. Het ene is een modulair platform voor volumemodellen zoals auto’s, SUV’s, pick-uptrucks en bestelwagens dat achter- en vierwielaandrijving mogelijk maakt. Het andere platform is  specifiek bedoeld voor grote pick-ups. Dat eigen modulaire platform lijkt bedoeld voor grotere auto’s dan die Ford in Europa met Volkswagen’s MEB-platform gaat maken.

Elektrische modellen

Op dit moment heeft Ford maar één elektrisch model, de Mustang Mach-E. Volgend jaar volgt de onlangs onthulde elektrische Ford F150 Lightning pick-up (waarvoor binnen een week dagen 70.000 reserveringen binnenkwamen), het jaar erna mogen we de elektrische versie van de vernieuwde Transit bestelwagen verwachten.

Aan de hand van de nieuwe platformen mogen we verwachten dat het aanbod van elektrische modellen van Ford voertuigen zal groeien. Men bevestigde in de presentatie ieder geval de komst van een elektrische versie van de populaire Ford Explorer SUV. Dat is mogelijk ook het geval met de Lincoln SUV Aviator, de Bronco en Ranger. Die zijn niet officieel bevestigd maar de vooruitzichten die men de aandeelhouders presenteerde duiden daar wel op.

Ook LFP-cellen en solid-state accu’s

Ford geeft aan dat het gebruik wil maken van drie accutechnologieën. Voor personenauto’s zijn dat Li-Ion-accu’s met hoge energiedensiteit die men ‘IonBoost’ noemt. De bedrijfswagens krijgen LFP-cellen met de naam ‘IonBoost Pro’. Daarnaast is Ford indirecte bezig met de ontwikkeling van solid-state accucellen. Het Amerikaanse bedrijf verhoogde in dat verband onlangs zijn investering in het bedrijf Solid Power.

Ford heeft ook een wereldwijd competentiecentrum voor accutechnologie opgericht. Dit Ford Ion Park is gevestigd in de Amerikaanse staat Michigan. Daar zal men Li-Ion- en solid-state-accu’s ontwikkelen en in kleine series produceren. Daarnaast heeft Ford ook de joint venture BlueOvalSK gepland, waarmee het samen met SK Innovation accucellen wil gaan produceren. Men noemt een jaarlijkse productiecapaciteit van 60 GWh.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven