Elektrische Ford Mustang Lithium

Ford Mustang Lithium: elektrische collectors item met 900 pk en handversnelling

Een volledig elektrische Ford Mustang met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Ford heeft er – samen met Webasto – maar één van gebouwd. Een echte collectors item dus, die speciaal is gemaakt voor de jaarlijkse SEMA-beurs van afgelopen week in Las Vegas.

De auto wordt ook wel “Mustang Lithium” genoemd. Hij is gespoten in lichtgrijs met enkele ‘elektrisch’ blauwe details. De 900 pk komen uit een accupakket waarvan Ford de grootte niet bekend heeft gemaakt. Wel dat er sprake is van een 800 Volts-systeem. Ford heeft de aandrijflijn samen met Webasto ontwikkeld. Inderdaad, Webasto maakt veel meer dan alleen standkachels. De Mustang Lithium heeft een “Phi-Power dual-core” electromotor en dubbele spanningsomzetters. Het 800 Volts syteem is voorzien van een zogenaamde “EVDrive Technology” dat kortstondig een vermogen een miljoen Watt naar de motor kan overbrengen.

Handversnelling

Handmatige versnellingen zijn in de Verenigde Staten geen gemeengoed maar hebben daar evengoed een schare trouwe liefhebbers. Elektrische auto’s hebben meestal slechts een (of eigenlijk geen enkele) versnelling. Logisch, vanwege de afwijkende koppelkarakteristiek van een elektromotor. Maar dat wil nog niet zeggen dat je die elektromotor niet aan een versnellingsbak kunt koppelen. Dat kan de prestaties flink verbeteren, zoals bij de nieuwe Porsche Taycan te zien is.

Elektrische Ford Mustang Lithium

Bij de Mustang Lithium gaat het er vooral om dat die handversnelling gewoon extra rijplezier oplevert. Dat rijplezier wordt natuurlijk nog vergroot door de combinatie met het enorme koppel van de 900 pk elektromotor. Voor de liefhebbers: Ford heeft gekozen voor de Calimer-versie van de Getrag MT82 6-versnellingsbak. Deze is aangepast om het enorme vermogen van de elektromotor te kunnen verwerken. Ook wordt er gebruik gemaakt van Ford Perfomance assen en een Super 8.8 Torsen differentieel. De lichtgewicht Forgeline wielen zijn voorzien van Michelin Pilot Sport 4S banden.

SEMA

De afkorting SEMA staat voor Specialty Equipment Market Association. Het is steevast een plek waar veel futuristische prototypes en concepten worden geshowd. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een elektrische Chevrolet Camaro. De elektrische Mustang is niet bedoeld om serieus te nemen met betrekking tot de plannen van Ford op het gebied van e-mobiliteit. Het is puur een sideproject. Een mooi stukje decoratie waar de liefhebbers uiteraard van zullen genieten. Maar over een paar weken gaat Ford in de VS wel zijn eerste werkelijke EV onthullen. Dat wordt een op een normale Mustang geïnspireerde SUV die vooralsnog de codenaam Mach E heeft gekregen.

Elektrische Ford Mustang Lithium

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven