Rivian R1T pick-up elektrisch

Ford F150 pick-up ook elektrisch en Rivian start preproductie

In de VS wordt door verschillende bedrijven hard gewerkt aan een elektrische pick-up. Het bedrijf dat het eerst met de productie kan beginnen, zou wel eens een beslissende voorsprong kunnen nemen. Op het moment dat Ford aankondigt een volledig elektrische versie van de F150 te ontwikkelen, laat Rivian zien dat het net met de productie is begonnen.

Pick-ups zijn ontzettend belangrijk in de VS

In Europa zien we ook steeds meer pick-ups maar de doelgroep daarvoor blijft relatief klein. In de Verenigde Staten gaan ze letterlijk als broodjes over de plank en vormen ze voor veel fabrikanten een vreselijk belangrijk segment. De Ford F150 is daar de meest verkochte pick-up maar nieuwe merken als Tesla, Bollinger, Atlis en Rivian proberen nadrukkelijk aan de poten van Ford te zagen. Al die merken hebben een volledig elektrische pick-up in ontwikkeling. Het bedrijf dat het eerst met de productie kan beginnen, zou wel eens een beslissende voorsprong kunnen nemen. Op het moment dat Ford aankondigt een volledig elektrische versie van de F150 te ontwikkelen, laat Rivian zien dat het net met de productie is begonnen.

Ford F150: hybride en volledig elektrisch

Ford kondigt aan dat het in Amerika naast de F150 Hybrid ook een volledig elektrische F-150 op de markt gaat brengen. Deze Ford F-150 Hybrid gaat volgend jaar in de verkoop in de VS. Het is nog niet bekend of de volledig elektrische F-150 en F-150 Hybrid ook op de Nederlandse markt zullen verschijnen. Beide geëlektrificeerde modellen zijn sterk, hebben meer dan voldoende vermogen en beschikken over alle eigenschappen die de F-150 klanten gewend zijn.

Trekkracht

Dat de elektrische F150 een overtuigende trekkracht heeft, getuigt bovenstaande foto. Daar laat Linda Zhang, chief engineer van de Ford F-150, zien dat het prototype van de volledig elektrische F-150 maar liefst tien dubbeldekker treinwagons met daarin 42 Fords F-150 model 2019 kan trekken. Samen wegen deze wagons meer dan meer dan 450 duizend kilo!

Rivian

De rivaliteit tussen Ford en Rivian heeft bijzonder tintje. Rivian-oprichter R. J. Scaringe heeft namelijk een financiële injectie van 1,7 miljard dollar gekregen van Amazon, Ford (!) en andere bedrijven. Dus hoe je het ook went of keert, ook als Rivian een substantieel marktaandeel van de F150 af zou kunnen snoepen pikt Ford daar een graantje van mee.

Rivian EV in productie

Productie start in 2021

Bovenstaande foto laat zien dat Rivian is begonnen met het stempelen van de carrosseriedelen voor de pre-productie exemplaren. Deze voertuigen zullen worden gebruikt voor allerlei tests. De definitieve productie zou in 2021 moeten beginnen. Rivian is zo verstandig geweest om realistisch te zijn qua productieaantallen. Men wil in de voormalige Mitsubishi-fabriek in Normal, Illinois, in het eerste jaar 20.000 tot 40.000 trucks bouwen. Dat is slechts een fractie van de uiteindelijke productiecapaciteit. Volgens Rivian zou het in deze fabriek namelijk mogelijk moeten zijn om zo’n 250.000 voertuigen per jaar te bouwen. Dat zal niet alleen de R1T pick-up zijn. Rivian is namelijk ook bezig om op dezelfde basis een SUV, de R1S, te ontwikkelen.

Rivian BT1

Opvallend is ook dat Rivian de R1T heel anders profileert dan de voornaamste concurrent. De F150 is echt een pick-up voor de lokale ondernemer, ZZP’er, bouwvakker, timmerman, monteur, boer, winkelier en handelaar. Rivian is juist bezig om de R1T een wat avontuurlijker karakter te geven. Het bedrijf exposeert bijvoorbeeld op shows en beurzen op het gebied van outdoor- en overlanders. Daar tref je een heel ander publiek, namelijk mensen die hun pick-up meer in hun vrije tijd gebruiken. De R1T heeft een beduidend kortere laadbak (1,40 m) dan de Ford F150. Hij is dan ook meer ontworpen als adventure pick-up. De Rivian R1T krijgt vier motoren, één voor ieder wiel. Samen hebben deze motoren een vermogen van bijna 700 pk. De R1T heeft een bodemvrijheid van 35 centimeter en kan door water van bijna een meter diepte rijden.

Opladen

Rivian is zo verstandig geweest om de trucks te voorzien van de bekende CCS-laadaansluiting. Hiermee zou snelladen tot 160 kilowatt mogelijk moeten zijn. In een half uur zou je dan voor zo’n 300 kilometer kunnen laden. De informatie die Rivian hierover vrijgaf dateert van een tijdje terug dus de definitieve exemplaren zouden mogelijk wel eens sneller opgeladen kunnen worden. Ook krijgen ze een ingebouwde wisselstroomlader is een 11 kW unit. De Rivian R1T wordt waarschijnlijk met drie verschillende accupakketten aangeboden: 105 kWh, 135 kWh en 180 kWh. Hiermee zou de R1T een actieradius van respectievelijk 380, 490 en 650 kilometer moeten hebben.

Nog meer elektrische pick-ups

Zoals gezegd zijn er nog meer merken bezig met de ontwikkeling van elektrische pick-ups. Vanuit Japan komen niet bevestigde berichten dat Toyota voor 2025 met een elektrische HiLux zou komen. Gezien het feit dat de elektrificatie wereldwijd wordt versneld, zou die datum wel eens dichterbij kunnen liggen. Of het een volledige elektrische of hybride versie wordt, is nog onduidelijk. Ook Isuzu, dat al heel ver is gevorderd met een kleine elektrische vrachtwagen, zou zich wel eens in de strijd kunnen mengen. Dat geldt ook voor Nissan en Mitsubishi. Ook van andere Amerikaanse merken zoals Chevrolet, Dodge en Jeep kunnen we nog het nodige verwachten. Verder hebben Ford en Volkswagen aangekondigd samen te gaan werken aan een nieuwe Ranger en Amarok.

Start-ups

Daarnaast zijn er nog een aantal start-ups die een elektrische pick-up ontwikkelen. Zo heeft Atlis Motor Vehicles heeft de ontwikkeling van de Atlis XT aangekondigd. Een pick-up met een naar eigen zeggen grotere actieradius dan de Rivian R1T, die ook sneller kan worden opgeladen en een lagere prijs zou hebben. Hij heeft ook een iets conventioneler uiterlijk dan de Rivian pick-up waardoor hij mogelijk meer met de Ford F150 zou kunnen concurreren. Daarnaast is er nog de pick-up van Bollinger, die je op de foto hierboven kunt zien. Deze heeft wat weg van een ultramoderne, minimalistische Land Rover Defender en zal dus weer een andere doelgroep aanspreken.

Tesla

Ook Tesla is bezig met een elektrische pick-up. Dit werd vorig jaar aangekondigd door Tesla’s CEO Elon Musk. Hij vertelde toen dat de Tesla pick-up direct na Model Y op de markt zou komen. Nu dat model een tijdje geleden is onthuld, zou het ons niet verbazen als binnenkort ook de Tesla pick-up wordt gepresenteerd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven