Ford Explorer voortaan elektrisch, en niet meer uit Chicago maar uit Keulen

Ford Explorer

Na de zomer neemt Ford de in Chicago gebouwde Explorer uit het assortiment en vervangt deze grote, robuuste SUV door een volledig elektrische Explorer. Dit nieuwe model wordt in Keulen geproduceerd en is gebaseerd op de MEB-architectuur van concurrent Volkswagen.

Achterwiel en voorwielaandrijving

De elektrische Ford Explorer is korter dan zijn ruim vijf meter lange Amerikaanse tegenhanger, met een lengte van 4,46 meter en een wielbasis van bijna 2,8 meter. Desondanks biedt het interieur veel ruimte en benadert het de Amerikaanse versie in de eerste twee rijen. De elektrische Ford Explorer wordt gelanceerd met een 125 kW achterwielaandrijving, aangedreven door een permanent bekrachtigde synchroonmotor op de achteras. Daarnaast is er een model met 210 kW en eveneens achterwielaandrijving. Het meest krachtige model krijgt 250 kW en vierwielaandrijving.

Ford Explorer

Robuust uiterlijk

Het uiterlijk van de nieuwe Ford Explorer heeft een robuustere uitstraling dan dat van de VW ID.4. In plaats van traditionele koplampen, heeft de auto een glanzende vlakke voorkant met daarop het Ford-logo. Het front heeft een U-vormige onderkant, wat het robuuste uiterlijk versterkt en de luchtstroom naar de voorwielen leidt. Aan de achterkant van de auto valt de relatief kleine achterruit op, samen met de verticaal geplaatste achterlichten, die worden verbonden door een zwart element met daarop de letters ‘Explorer’. Ook hier is de auto voorzien van een U-vormige onderkant.

De zwarte A-stijlen en unieke C-stijlen geven het dak een zwevende uitstraling en de moderne lijngrafiek die in het glas is geïntegreerd, zorgt voor een onderscheidende, aerodynamische en naadloze uitstraling.

Interieur

Het interieurontwerp van de elektrische Ford Explorer is geïnspireerd op zijn Amerikaanse broer en biedt voldoende ruimte voor vier grote passagiers. Met een vlakke vloer blijft er 450 liter kofferbakruimte over, die kan worden uitgebreid tot 1.400 liter. Onder de motorkap bevindt zich een kleine ‘frunk’ voor bijvoorbeeld de laadkabel en de bandenreparatieset.

Het infotainmentsysteem beschikt over een verstelbare 15-inch touchscreen, waarmee de bestuurder snel tussen verschillende schermen en functies kan schakelen, zoals het controleren van de navigatie of het aanpassen van de klimaatregeling. Het klimaatbeheersingssysteem is altijd zichtbaar aan de onderkant van het scherm. Daarnaast is er een geïntegreerd opbergvak met twee USB-C aansluitingen achter het scherm.

Ford Explorer

Veiligheidssystemen

De elektrische Ford Explorer beschikt over geavanceerde veiligheidssystemen, zoals twaalf ultrasone sensoren, vijf camera’s en drie radarapparaten voor 360-graden zicht. Het Assisted Lane Change-systeem zorgt voor soepel wisselen van rijstroken, terwijl het Clear Exit Assist-systeem passagiers waarschuwt bij het openen van deuren als er aanrijdingsgevaar dreigt.

Optioneel zijn Matrix LED-koplampen beschikbaar, die de verlichting automatisch aanpassen aan verkeerssituaties. Bij hogere snelheden wordt de lichtbundel langer, en bij slecht weer wordt deze breder en korter. Deze functies dragen bij aan een veiligere rijervaring.

Twee uitrustingsniveaus

De Ford Explorer zal beschikbaar zijn met slechts twee uitrustingsniveaus en enkele optionele extra’s. Standaardfuncties omvatten een glazen dak, een warmtepomp en verwarmde voorstoelen. Optionele extra’s zijn onder andere AGR-stoelen met verstelbare hoofdsteunen in plaats van geïntegreerde hoofdsteunen. Ford zal naar verwachting de varianten tot een minimum beperken, geïnspireerd door Tesla’s aanpak om de kosten laag te houden.

Eerste leveringen begin volgend jaar

De productie van de elektrische Ford Explorer zal plaatsvinden in Keulen. De keuze voor een Duitse productielocatie benadrukt het belang van de Europese markt voor elektrische voertuigen en de samenwerking tussen Ford en Volkswagen. Na de fabrieksvakantie start de productie en men verwacht de eerste leveringen in het eerste kwartaal van 2024.

Vorig artikelAcer waagt zich met de minimalistische, AI-gedreven Ebii op de e-bike markt
Volgend artikelMeer informatie over de in eigen land razend populaire Togg T10X

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in