Ford Mustang Mach-E 1400

Ford bouwt beresterke Mustang Mach-E 1400

Laten we eens gek doen, zeiden ze bij Ford. Ze gingen kijken of ze een hele dikke en sterke Mustang Mach-E konden bouwen. En dat is aardig goed gelukt. De Mach-E 1400 heeft maar liefst zeven elektromotoren. En die zijn uiteraard goed voor heel wat power, namelijk 1.419 pk.

En zo lijkt ook Ford mee te doen aan de wedstrijd verplassen die Elon Musk is aangegaan met Porsche. Ford heeft natuurlijk ook de nodige roots in de wegracerij, en ook wel met dragraces en driften. Daar voelt de Mustang Mach-E 1400 zich volgens Ford prima thuis. De elektrische cross-over heeft niet alleen een vermogen van 1.419 pk, maar bij 257 km/u ook een downforce van meer dan 1.000 kilogram.

Zonder restricties

Ford heeft deze uitzonderlijk krachtige Mustang Mach-E samen met RTR Vehicles ontwikkeld, om te demonstreren tot wat voor performance een elektrische auto in staat is. Het is een ‘one-off’, dus verwacht niet (tenzij er heel veel vraag naar is) dat de Ford Mustang Mach-E 1400 in serie gebouwd gaat worden. Er zijn voor deze one-off kosten noch moeite gespaard, men stak maar liefst 10.000 manuren in het project.  Als basis gebruikte Ford een Mustang Mach-E GT. Vervolgens heef men op deze basis, zonder enkele restrictie, een beest van een auto ontwikkeld. Het designteam van Ford en RTR gebruikten dezelfde tools die ook in raceauto’s en productieprogramma’s worden toegepast.

Door een geoptimaliseerde aerodynamica is de koeling verbeterd en was er veel meer downforce op de frontsplitter en achterspoiler. De originele Mustang Mach-E heeft twee elektromotoren. De Mach-E 1400 heeft er maar liefst zeven. Drie elektromotoren drijven de vooras aan, de achteras is voorzien van vier ‘pancake style’ elektromotoren.

Om de Mach-E 1400 voor verschillende doeleinden geschikt te maken, worden de motoren via een enkele aandrijfas aan differentiëlen gekoppeld waarmee meerdere instellingen mogelijk zijn. Zo kun je met de Mustang Mach-E 1400 zowel een hoge snelheid bereiken maar ook perfect driften. Het verschil tussen een drift- of circuitopstelling is groot. Daarom monteert men voor driften andere draagarmen en een gewijzigde stuurinrichting. Hierdoor zijn tijdens het driften extreme stuurhoeken mogelijk. Ook kan de vermogensafgifte gelijkmatig worden verdeeld tussen de voor- en achteras of juist helemaal niet. Je kunt ook het volledige vermogen naar alleen de vóór- of achteras sturen.

Uitdaging

“De uitdaging was het beheersen van het extreme vermogen van de zeven motoren”, zegt Mark Rushbrook, autosportdirecteur van Ford Performance. “De Mustang Mach-E 1400 toont op perfecte wijze waartoe een elektrische auto in staat is.”

High-performance accu

Het team koos voor een 56,8 kWh accupakket waarbij de accucellen zijn opgebouwd uit nikkel-mangaan-kobalt-buidelcellen. Dit zorgt voor ultrahoge prestaties en een hoge ontladingssnelheid. Het accusysteem wordt tijdens het opladen gekoeld met een speciale diëlektrische koelvloeistof, om de oplaadtijd tussen de runs te verkorten.

Modulaire opbouw

Het chassis en de aandrijflijn zijn modulair opgebouwd. Het team kon zo verschillende lay-outs en de bijbehorende effecten op het energieverbruik en de prestaties onderzoeken. Ook kan er eenvoudig worden geschakeld tussen achterwielaandrijving, vierwielaandrijving en voorwielaandrijving.

‘Onvergelijkbare ervaring’

“Toen ik achter het stuur van deze auto kroop, veranderde mijn kijk op vermogen, koppel en grip volledig”, zegt Vaughn Gittin Jr., oprichter van RTR Vehicles, autosportkampioen en ‘professional fun-haver’. “Deze ervaring is met niets anders te vergelijken, behalve misschien met een magnetische achtbaan.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven