Fisker richt pijlen op Tesla Model Y met nieuwe elektrische SUV

Henrik Fisker gaat het weer proberen. De Deense designer – en man achter de Fisker Karma – gooit Tesla de handschoen toe. Als tegenhanger van de net onthulde Model Y komt Fisker met een nog naamloze, volledig elektrische SUV.

De auto moet in de tweede helft van 2021 op de markt komen. Hij is dan standaard uitgerust met vierwielaandrijving (elektromotor op de vooras en elektromotor op de achteras) en krijgt in de basisuitvoering al een 80 kWh-batterij. Daarmee zou de SUV een actieradius van zo’n 480 kilometer moeten kunnen halen. Volgens Fisker komt die instapversie voor net iets onder de 40.000 dollar op de markt. Dat zou dus een directe aanval zijn op de Tesla Model Y.

Fisker Karma

Fisker is in Nederland vooral bekend van de Karma. Die fraai gestileerde sedan werd in 2011 en 2012 gebouwd in een oplage van zo’n 1800 exemplaren. De plug-in hybride maakte gebruik van een 2,0 liter turbomotor als range extender en twee elektromotoren op de achteras voor de aandrijving. Buiten de Verenigde Staten was Nederland de grootste markt voor Fisker. Tot en met juni 2013 zijn er hier precies 166 verkocht. Fisker Automotive ging in dat jaar failliet. De hierboven genoemde SUV en de vorig jaar onthulde Fisker Emotion komen van het in 2016 opgerichte Fisker Inc.

BMW Z8

Henrik Fisker werkte van 1989 tot en met 2001 bij BMW, waar hij de prachtige Z8 tekende. Dat de Deen over een gouden pennetje beschikt, bewees hij verder bij Aston Martin. Fisker was verantwoordelijk voor de eerste generatie DB9 en V8 Vantage. Tussen 2005 en 2007 probeerde hij het als coachbuilder. Er zijn vijftien exemplaren gebouwd van de Fisker Tramonto (gebaseerd op een Mercedes-Benz SL 55 AMG) en niet meer dan één of twee van de Latigo CS (op basis van een BMW 645Ci).

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven