donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsFisker Ocean straks ook beschikbaar met verwisselbare accu

    Fisker Ocean straks ook beschikbaar met verwisselbare accu

    Vanaf morgen worden als het goed is de eerste exemplaren van de Fisker Ocean afgeleverd. Oprichter, ontwerper en CEO Henrik Fisker, die al vaker zei dat de Fisker Ocean een echte ‘wereldauto’ moet worden, maakt bekend dat deze elektrische SUV begin volgend jaar ook leverbaar is met een verwisselbare accu.

    Geavanceerde technologie voor een snelle accuwissel

    Met de introductie van verwisselbare accu’s in de Fisker Ocean wil men elektrisch rijden wordt nog toegankelijker. Het bedrijf Fisker Inc. is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Amerikaanse technologiefirma Ample om het innovatieve accuwisselsysteem te ontwikkelen. Samen hopen ze de elektrische Fisker Ocean nog aantrekkelijker te maken voor een breed publiek.

    De technologie die Ample ontwikkelt, maakt het mogelijk om accu’s van elektrische auto’s binnen enkele minuten te verwisselen. Dit snelle proces kan een belangrijke rol spelen in het wegnemen van de ‘laadangst’ die veel potentiële elektrische rijders ervaren. Het idee is dat bestuurders hun auto naar een accuwisselstation rijden, waar de lege accu automatisch wordt vervangen door een opgeladen exemplaar. Het accuwisselsysteem biedt bestuurders een volle accu in dezelfde tijd als een normale tankbeurt, en dat tegen lagere kosten per gereden kilometer.

    Snelheid en kosten zijn cruciaal voor bestuurders die willen overstappen op een elektrische auto, vooral bij hoge kilometrages, zoals gebruikelijk is in de ride-hailingbranche. Henrik Fisker benadrukt dan ook het voordeel voor de bestuurders: “Bestuurders kunnen zich verheugen op een combinatie van bekroond ontwerp en betaalbaarheid in de Fisker Ocean, aangedreven door de nieuwste accutechnologie, zonder zich zorgen te hoeven maken over actieradius of laadtijden.”

    Ontwikkeling is in volle gang

    De gezamenlijke ontwikkeling van het accuwisselsysteem door Ample en Fisker is al in volle gang. Het doel is om de eerste Fisker Ocean met verwisselbare accu in het eerste kwartaal van 2024 op de markt te brengen. Hoewel er nog weinig details bekend zijn over de technologie, promoot Ample het systeem met de belofte dat accu’s van elektrische auto’s binnen enkele minuten kunnen worden verwisseld.

    Henrik Fisker ziet veel potentie in de samenwerking met Ample: “Ons partnerschap met Ample stelt ons in staat om de gebruiksmogelijkheden voor onze klanten uit te breiden. We zijn verheugd om het innovatieve accuwisselsysteem van Ample aan te bieden, wat de Fisker Ocean en mogelijk ook andere voertuigen die we in de toekomst op de markt willen brengen, naar een nieuw niveau van betaalbaarheid tilt.”

    Innovatieve modulaire accu’s met Lego-achtige benadering

    De verwisselbare accu’s van Ample hebben een modulaire benadering, die doet denken aan het bouwen met legosteentjes. Ze zijn opgebouwd uit meerdere gestandaardiseerde modules ter grootte van een schoenendoos. Dit concept biedt een flexibiliteit waarmee in principe elke elektrische auto van een compatibele accu kan worden voorzien.

    Maar die modulaire accupakketten zijn niet zomaar plug-and-play. Het voertuig moet voor het wisselen van accu’s zijn ontworpen of hiervoor zijn aangepast. Dit is precies wat Fisker van plan is te doen om deze innovatieve technologie te integreren in hun elektrische voertuigen.

    Focus op zakelijke voertuigen

    De primaire doelgroep voor de Fisker Ocean met verwisselbare accu zijn zakelijke voertuigen en wagenparken. Dankzij Ample’s technologie kan de infrastructuur voor elektrische auto’s snel worden uitgerold, wat Fisker in staat stelt om zijn voertuigen sneller op grotere markten beschikbaar te maken. Fisker en Ample zullen de inkomsten uit het accuwisselaanbod met elkaar delen.

    Fisker Ocean met verwisselbare accu via accuwisselstation van Ample

    Samenwerking met andere automerken

    Het innovatieve accuwisselsysteem van Ample heeft niet alleen de aandacht van Fisker getrokken. Het heeft ook de interesse gewekt van het Duitse bedrijf e.Go Mobile, dat zijn compacte auto Life eveneens met Ample wil uitrusten met verwisselbare accu’s.

    De ontwikkeling van verwisselbare accu’s kan, zeker als meerdere merken eraan meedoen, uiteraard een bredere impact hebben op de elektrische automarkt. Maar tot dusver heeft alleen de Chinese autofabrikant Nio er bekendheid mee heeft opgebouwd. Deze startup heeft in eigen land al meer dan duizend accuwisselstations actief en is nu druk bezig om in Europa een soortgelijk netwerk op te zetten.

    Het eveneens Chinese Geely onderzoekt de mogelijkheid voor een accuwisselsysteem voor elektrische trucks en bouwmachines. Verder zijn er in China nog meer bedrijven bezig om de mogelijkheden van het wisselen van accu’s te verkennen. Dit heeft ook te maken met het feit dat het elektriciteitsnet in China allesbehalve toereikend en betrouwbaar is, zodat thuisladen niet altijd goed mogelijk is.

    Nog genoeg uitdagingen

    Het idee van verwisselbare accu’s is uiteraard best wel veelbelovend, zoals ik al eerder in een column aangaf. Ook collega Werner Budding schreef erover in zijn laatste column. Maar er zijn nog talloze uitdagingen die overwonnen moeten worden. De standaardisatie van accuformaten en -technologieën tussen verschillende automerken bijvoorbeeld. Die is naar onze mening cruciaal om het systeem op grote schaal toe te passen. Ook de uitrol van accuwisselstations en de infrastructuur om te zorgen dat deze stations altijd voldoende opgeladen accu’s op voorraad hebben, zijn factoren om rekening mee te houden.

    En ook genoeg kansen

    Het zou ons niet verbazen als contractfabrikant Magna Steyr, die de Fisker Ocean in het Oostenrijkse Graz produceert en ook een groot deel van het elektrische platform van deze auto ontwikkelde, binnenkort een “universeel elektrisch platform met verwisselbare accu’s”. Want ook Magna, een van de grootste toeleveranciers in de branche, wil ziet daar natuurlijk kansen liggen.

    Andere kansen liggen er op het gebied van het balanceren van het energienet, waarbij de energie in de accu’s in het accuwisselstation wordt gebruikt om pieken in het elektriciteitsnet op te vangen. Duurzaam energieplatform Vandebron en autofabrikant NIO bundelen hiervoor de krachten in een pilot, die in mei van start gaat. We zullen later nog aandacht besteden aan deze intelligente ‘Active Balancing’ software die het lokale energienet moet balanceren wanneer de energievraag en -aanbod niet aan elkaar gelijk zijn.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos