Fisker gaat met Foxconn een “elektrische auto voor de massa” bouwen

Fisker Foxconn

Fisker Inc. laat contractfabrikant Magna volgend jaar de elektrische Ocean SUV bouwen. Maar Fisker gaat nu ook met Foxconn in zee. Gisteren maakte Fisker bekend dan men eind 2023 in een Foxconn fabriek de Project PEAR, een “30.000 dollar EV voor de massa”, wil gaan bouwen.

Beide bedrijven hebben de samenwerkingsovereenkomst al getekend. De twee bedrijven zullen samen in het project investeren en ook intensief samenwerken om een relatief goedkoop en eenvoudig te bouwen voertuig te kunnen ontwikkelen en bouwen.

Voor wie Foxconn niet kent: dit bedrijf is een van de voornaamste contractfabrikanten van Apple. Fisker Inc. streeft naar wat het noemt een “asset-light” benadering van autoassemblage. Daarbij ontwerpt men zelf de voertuigen maar vertrouwt men op contractproducten voor de productie van de voertuigen. Daarmee is geen miljardeninvestering nodig voor het opzetten van eigen fabrieken zoals Tesla, Lucid Motors en Rivian hebben gedaan.

Henrik Fisker vertelde aan Forbes iedereen wel kan zeggen dat ze een goedkope EV gaan bouwen, maar Fisker en Foxconn gaan dit aanpakken door goed gebruik te maken van de sterke punten van Fisker en Foxconn. “Een auto wordt steeds meer een computer. Dit is waar Foxconn extreem sterk is in hun toeleveringsketen, het krijgen van de beste prijzen, de nieuwste technologie etc. En ten tweede is de productie duidelijk een sterk punt van Foxconn.”

Project PEAR

Project PEAR staat voor het ontwikkelen en bouwen van een compacte elektrische auto met een vanafprijs onder de $ 30.000. Henrik Fisker heeft nog geen ontwerp van de PEAR-EV onthuld. Het moet het tweede voertuig worden van zijn nieuwe bedrijf, dat recentelijk via een SPAC-fusie naar de beurs is gegaan. Al eerder lanceerde Henrik Fisker de elektrische Ocean crossover met een vanafprijs van ongeveer $38.000. Deze gaat volgend jaar in productie bij Magna in Oostenrijk, waar ook de Jaguar I-Pace wordt gebouwd. De Project PEAR zal kleiner zijn dan de Ocean en zal om dat lage prijsniveau te halen waarschijnlijk ook worden aangeboden met een kleiner accupakket. Men streeft ernaar om meer dan 250.000 eenheden van dit nieuwe voertuig te maken. Niet alleen op assemblagelocaties in de VS maar ook overzee.

Productie in de VS

“We zullen de komende maanden met Foxconn overleggen welke locatie de juiste zou zijn, maar Foxconn heeft natuurlijk een vestiging in Wisconsin. Dus dat maakt natuurlijk deel uit van de definitieve lijst,” zei Fisker. “Ik denk dat we, inclusief de locatie in Wisconsin op vier zitten. Maar een ding is 100% zeker: de productie van Project PEAR start in de VS.”

Mount Pleasant

De fabriek van Foxconn in Mount Pleasant in de Amerikaanse staat Wisconsin is een verhaal apart. De reden om voor de fabriek in Wisconsin te kiezen, is waarschijnlijk omdat het oorspronkelijk doel daarvan inmiddels achterhaald is en niet meer in de plannen van Foxconn past. Toen men de fabriek in 2017 aankondigde, kon men profiteren van belastingvoordelen ter waarde van naar schatting 4 miljard dollar. Aanvankelijk wilde Foxcon hier een 10 miljard dollar kostende fabriek voor de productie van platte beeldschermen bouwen en 13.000 mensen in dienst te nemen. Dit plan is van de baan. Vorige maand bereikten Foxconn een nieuwe deal met geringere belastingvoordelen voor een veel kleinere productiefaciliteit aldaar. De details van Foxconns nieuwe plannen voor Mount Pleasant zijn nog niet bekend gemaakt.

Vorig artikelPorsche test prototypes elektrische Macan
Volgend artikelDuurtest BMW iX3 – Introductie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in