Fietsen naar het werk: een kwestie van kosten en bewustzijn

ALD Fietsonderzoek: steeds vaker op de fiets naar het werk

De inflatie heeft een stevige greep op onze portemonnee. Dat heeft ook invloed heeft op de manier waarop we naar ons werk reizen. Uit het ALD Fietsonderzoek 2023 blijkt dat steeds meer Nederlanders de fiets of e-bike verkiezen boven de auto, wat te maken heeft met kostenbesparing en bewuste mobiliteitskeuzes.

Inflatie als katalysator voor verandering

Vitaliteit is al jaren de belangrijkste reden om te fietsen, maar dit jaar zien we voor het eerst een opvallende stijging in de kostenoverweging. Maar liefst 28 procent van de werkende Nederlanders gebruikt de fiets of e-bike omdat het goedkoper is dan de auto, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vier op de tien werkenden geven aan dat de hogere kosten door inflatie hen aanzetten tot bewustere mobiliteitskeuzes. Ze laten volgens het onderzoek (PDF) vaker de auto staan en kiezen in plaats daarvan voor de tweewieler.

Link naar ALD Fietsonderzoek 2023

Werkgevers steeds vaker stimulans om te gaan fietsen

Het is niet alleen de inflatie die werknemers op de fiets krijgt. Werkgevers spelen ook een cruciale rol. Bijna de helft van de professionals ziet de nieuwe fiscale wijzigingen, die het makkelijker maken om de fiets en de auto te combineren voor woon-werkverkeer, als een stimulans om vaker te fietsen.

Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive, ziet een positieve trend: “Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk, een hele mooie ontwikkeling die wij bevestigd zien in de gesprekken die wij met klanten hebben.”

Veiligheid en bewustwording

Ondanks deze positieve ontwikkelingen is er nog werk aan de winkel. Zo heeft bijna de helft van de werkende Nederlanders geen fietsregeling via de werkgever. Daarnaast zou 70 procent van de Nederlanders willen dat de overheid meer aandacht heeft voor de veiligheid van fietsers.

Het is duidelijk dat er nog ruimte is voor verbetering. Maar de trend is gezet: steeds meer Nederlanders kiezen voor de fiets of e-bike voor hun woon-werkverkeer. En dat is niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor onze gezondheid en het milieu.

ALD Fietsonderzoek: steeds vaker op de fiets naar het werk

Over ALD Automotive

ALD Automotive, een wereldwijde leider in mobiliteitsoplossingen, biedt autoleasing en vlootbeheer aan in 44 landen. Met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid, heeft het bedrijf meer dan 7.050 medewerkers en beheert het 1,81 miljoen voertuigen wereldwijd.

Vorig artikelAehra en Miba bundelen krachten voor geavanceerde accutechnologie
Volgend artikelVeloretti introduceert met de Ace Two en Ivy Two een volgende generatie e-bikes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in