zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsFiat Centoventi concept wordt de basis voor meerdere elektrische modellen

  Fiat Centoventi concept wordt de basis voor meerdere elektrische modellen

  Het is alweer twee jaar geleden dat Fiat de Centoventi conceptauto onthulde. Hiermee liet men zien hoe de elektrische opvolger van de Fiat Panda er uit zou kunnen zien. Later bevestigde men dat de Centoventi inderdaad de voorloper van een productiemodel is. Maar er komen nog meer modellen.

  Meerdere nieuwe modellen

  Bovendien geeft Fiat aan er nog meer modellen komen, eveneens op basis van de Centoventi. Hiermee start het Italiaanse merk een productoffensief waarmee het de komende vijf jaar betaalbare elektrische voertuigen op de markt wil brengen. De Italiaanse autofabrikant wil met name focussen op de kleine Fiat 500 alsmede een reeks meer ‘praktische’ elektrische voertuigen, onder meer als opvolger van de Panda. Waar de nadruk bij de Fiat 500 vooral op het design zal liggen, zal men bij de modellen die men op basis van de Centoventi gaat ontwikkelen meer op de praktische bruikbaarheid letten. De elektrische instapmodellen van Fiat moeten robuust en redelijk geprijsd zijn. Die lage prijs wil men realiseren door de kosten van de productie aanzienlijk te reduceren.

  Een ‘normale’ elektrische Panda en een SUV

  Dit beweert althans het Britse magazine AutoExpress. Dit schrijft dat er niet alleen een ‘gewone’ elektrische opvolger van de Panda is gepland, maar ook een SUV-variant. Bovendien komen er nog meer modellen. Er is nog niets bekend over de namen, al weten we dat Fiat heel graag terugvalt op bestaande modelnamen. Het zou dus zomaar een e-Panda kunnen worden. Fiat-topman Olivier Francois vertelde het volgende aan AutoExpress: “Wat heel belangrijk is, en dit is waar ik veel nadruk op leg, is dat je op het eerste gezicht – zelfs zonder badging of branding – kunt zien dat het een Fiat is”.

  Fiat Centoventi SUV

  Focus vooral op kleine auto’s

  Volgens Francois ligt de kernactiviteit van Fiat de komende jaren bij de kleinere auto’s. “Mijn idee is om te focussen op auto’s met een lengte tussen 3,7 en 4,3 meter. A-segment, B-segment, B-SUV kort, B-SUV lang. Dat is waarmee we aanwezig willen zijn.” Het productengamma van Fiat moet tussen 2025 en 2030 geleidelijk volledig elektrisch worden. Fiat wil vanaf 2030 een puur elektrisch automerk zijn. Zo zal de nieuwe 500 alleen verkrijgbaar zijn met een volledig elektrische aandrijving. Parallel daaraan biedt men nu nog de vorige generatie, die een mild hybride aandrijving heeft.

  Elektrische Panda

  De elektrische opvolger van de Panda wordt een robuust, ‘boxy’ stadsautootje. Er zouden in ieder geval één, maar waarschijnlijk twee kleine modellen komen. De SUV zou dan een stoerdere variant met een hogere bodemvrijheid zijn, net zoals men nu de Fiat 500X in het programma heeft.

  De nieuwe modellen komen op dezelfde Stellantis-architectuur als Fiat’s nieuwe zustermerk Peugeot voor de 208 en 308 gebruikt. Daarnaast is er blijkbaar ook sprake van een tweede kleine SUV, die ook met een verbrandingsmotor zal worden aangeboden.

  Hier kan Fiat dus goed profiteren van de in 2021 gerealiseerde fusie tussen Fiat-Chrysler Automobiles met de PSA-groep (Citroën, DS, Opel, Peugeot), die samen de nieuwe Stellantis-groep vormen. Men zal in de toekomst nog veel meer platforms en technologieën tussen de verschillende merken van Stellantis gaan delen. Hoewel men ‘elektrisch’ hoog in het vaandel heeft staan gaat men voorlopig vooral uit van modellen die men naar keuze met een verbrandingsmotor of een hybride of elektrische aandrijflijn kan bouwen.

  Modulair accupakket

  Eerder was er ook sprake van dat de elektrische Panda een soort van modulaire accu zou krijgen. Om de auto betaalbaar te houden wordt hij standaard met een klein accupakket geleverd. Eigenaren kunnen bij de dealer naderhand een extra of groter accupakket kopen of huren. Of dit, nu Fiat gebruik gaat maken van bestaande architecturen, nog steeds het geval is moet de toekomst uitwijzen. Dat geldt ook voor het ‘ecosysteem’. De auto is qua ‘aankleding’ modulair opgebouwd zodat je hem naar behoefte – desnoods met eigenhandig 3D-geprinte accessoires – kunt personaliseren.

  Fiat Centoventi personaliseren

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos