FIAT 500e, wat is het rijbereik in de praktijk?

Actieradiustest Fiat 500e

Dat de praktijken en de theorie bij elektrische auto’s nogal uit elkaar liggen, dat weten we zo langzamerhand wel. We namen de elektrische Fiat 500 op de proef. Een dag lang stuurden we ermee door de stad, net zo lang tot de accu leeg was. In deze video zie je hoe ver we werkelijk kwamen.

Sherpa-stand of niet?

Leuk bedacht is de Sherpa-stand. Het rijkarakter van de 500e kent drie standen. Een waarbij de auto niet regenereert als je van je gaspedaal gaat, de stand Normal die het one-pedal driving creëert. En standje Sherpa, waarbij alle overbodige stroomverbruikers het zwijgen zijn opgelegd. Sherpa’s zijn oersterke dragers, die bergbeklimmers in de Himalaya helpen om de beoogde doelen te bereiken. Die mannen weten zeer gedoseerd met hun energie om te gaan, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Zodra je de stand Sherpa hebt ingeschakeld, schiet de actieradiusmeter omhoog. Overigens zorgt het regeneratief remmen op de elektromotor voor een vertraging van maximaal 0,3 G, wat heel netjes is.

Volwassen actieradius

De nieuwe Fiat 500e heeft op papier een behoorlijk volwassen rijbereik. Dankzij het accupakket van 42 kWh heeft de nieuwe elektrische Fiat 500 een actieradius van 320 kilometer volgens de WLTP-rijcyclus. De laadaansluiting voldoet aan de CCS-standaard en je kunt hem aan de snellader laden met maximaal 85 kW. Dat is voldoende om in 5 minuten tijd zo’n 50 kilometer aan bereik te laden. Wie 35 minuten wacht, kan de accu opladen tot 80 procent. FCA heeft de nieuwe 500e een elektromotor met een vermogen van 87 kW gegeven. De sprint van nul tot honderd kilometer per uur verloopt daarmee in een keurige negen seconden. De topsnelheid van 150 km/u is zonder meer ‘snelwegwaardig’. Hiermee onderscheidt de elektrische Fiat 500 zich duidelijk van de elektrische stadsauto’s waarmee je vaak al blij mag zijn als je iets sneller dan 100 km/u kunt rijden.

Mocht jij andere ervaringen hebben qua rijbereik? Laat het ons dan hieronder weten.

Vorig artikelWebasto introduceert een nieuw slim laadstation: Webasto Unite
Volgend artikelWereldpremière van de Lightyear One: geen verrassing, wél een indrukwekkend verhaal

3 REACTIES

 1. we zijn zeer tevreden we halen makkelijk 260 km in de winter en in de zomer meer 280/290 km
  En het laden gaat ook prima we hebben een lader van Easee die oop zakelijk prive regelt met een laadpas voor meer info http://www.ewheelz.nl
  De vering is wat stug maar dat komt om dat we verwend waren met een lucht veerring!

 2. Ik rij sinds december de E500 omdat de leasemaatschappij het wagenpark omwisseld.

  Eerst was is zeer sceptisch over electrisch rijden, maar ik wil nooit meer een brandstof auto!

  Met een volle accu zou ik 260km kunnen rijden. In de praktijk in woon/werkverkeer waarin ook een stuk snelweg zit komt dit uit op 200km.

  Laten we het dan maar niet hebben wanneer ik mijn zoon op haal, een rit met benzineauto was dat te doen in 6 uur, nu is de reistijd 11 uur! Vanwege het vele tussentijds opladen.

  Kortom: alles positief, alleen de range is echt wel een dingetje wat echt verbeterd moet worden voor de lange afstanden. Voor de stad: perfecte auto!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in