woensdag, 7 december, 2022
Homee-Nieuwse-VideoFIAT 500e, wat is het rijbereik in de praktijk?

FIAT 500e, wat is het rijbereik in de praktijk?

Actieradiustest Fiat 500e

Dat de praktijken en de theorie bij elektrische auto’s nogal uit elkaar liggen, dat weten we zo langzamerhand wel. We namen de elektrische Fiat 500 op de proef. Een dag lang stuurden we ermee door de stad, net zo lang tot de accu leeg was. In deze video zie je hoe ver we werkelijk kwamen.

Sherpa-stand of niet?

Leuk bedacht is de Sherpa-stand. Het rijkarakter van de 500e kent drie standen. Een waarbij de auto niet regenereert als je van je gaspedaal gaat, de stand Normal die het one-pedal driving creëert. En standje Sherpa, waarbij alle overbodige stroomverbruikers het zwijgen zijn opgelegd. Sherpa’s zijn oersterke dragers, die bergbeklimmers in de Himalaya helpen om de beoogde doelen te bereiken. Die mannen weten zeer gedoseerd met hun energie om te gaan, om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Zodra je de stand Sherpa hebt ingeschakeld, schiet de actieradiusmeter omhoog. Overigens zorgt het regeneratief remmen op de elektromotor voor een vertraging van maximaal 0,3 G, wat heel netjes is.

Volwassen actieradius

De nieuwe Fiat 500e heeft op papier een behoorlijk volwassen rijbereik. Dankzij het accupakket van 42 kWh heeft de nieuwe elektrische Fiat 500 een actieradius van 320 kilometer volgens de WLTP-rijcyclus. De laadaansluiting voldoet aan de CCS-standaard en je kunt hem aan de snellader laden met maximaal 85 kW. Dat is voldoende om in 5 minuten tijd zo’n 50 kilometer aan bereik te laden. Wie 35 minuten wacht, kan de accu opladen tot 80 procent. FCA heeft de nieuwe 500e een elektromotor met een vermogen van 87 kW gegeven. De sprint van nul tot honderd kilometer per uur verloopt daarmee in een keurige negen seconden. De topsnelheid van 150 km/u is zonder meer ‘snelwegwaardig’. Hiermee onderscheidt de elektrische Fiat 500 zich duidelijk van de elektrische stadsauto’s waarmee je vaak al blij mag zijn als je iets sneller dan 100 km/u kunt rijden.

Mocht jij andere ervaringen hebben qua rijbereik? Laat het ons dan hieronder weten.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos