dinsdag, 19 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsFeiten en fabels over de elektrische auto

    Feiten en fabels over de elektrische auto

    Weinig onderwerpen zijn zo polariserend als de elektrische auto. Voorstanders pleiten voor een snel verbod op conventionele auto’s (ICE’s). Tegenstanders daarentegen schieten gaten in de elektrische auto door openlijk te twijfelen aan de gebruikte accutechniek, vanwege de dreiging van het uit balans rakende energienetwerk en de nodeloze subsidiering van EV’s.

    Olof van der Gaag, directeur bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), heeft op energiepodium.nl getracht de mythes over elektrisch rijden ontmaskerd.

    Wel of niet stimuleren

    Volgens Van der Gaag is er weinig consensus over het gewenste beleid om elektrische auto’s te stimuleren, de meningen buitelen over elkaar heen, en ze zijn regelmatig gebaseerd op nogal betwistbare ‘feiten’. Zo zou het stimuleren van elektrische auto’s kostbaar zijn, per vermeden ton CO2. In werkelijkheid geeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een forse bandbreedte aan: het stimuleren van elektrische auto’s kost jaarlijks maximaal 140 miljoen euro en levert jaarlijks maximaal 120 miljoen euro op, in nationale kosten. Gemiddeld is het stimuleren van elektrische auto’s dus nagenoeg kostenneutraal, terwijl het ruim 2 megaton CO2-reductie oplevert.

    Erosie van de belastinggrondslag

    Een ander verwijt: ‘er gaan honderden miljoenen, misschien wel vele miljarden aan subsidie naartoe’. Hier zet Van der Gaag tegenover dat de inkomstenderving wordt berekend door te doen alsof je zonder belastingvoordeel dezelfde auto zou leasen of kopen. Hetgeen niet klopt, zo stelt hij. Mensen kiezen een auto die past bij hun budget. Niemand zou zonder voordeel een even dure auto kiezen. Bovendien raakt dit een belangrijke onderliggende trend: wanneer belastingen deels zijn gebaseerd op vervuiling lopen die inkomsten terug wanneer de vervuiling afneemt. De ‘erosie’ van de belastinggrondslag is een belangrijk thema voor de schatkist, maar kun je moeilijk de elektrische rijder in de schoenen schuiven.

    Weggegooid geld

    ‘Er is al 6 miljard belastingvoordeel weggegooid voor elektrische auto’s’. Belangrijk om te weten is dat het hierbij gaat het over de afgelopen periode, waarin ook hybride auto’s zijn gestimuleerd. In werkelijkheid ging zo’n 4,5 miljard euro naar voordelen voor ‘zuinige’ benzine- en dieselauto’s – destijds de zogenaamde bijtellingsvriendelijke auto’s als de Volkswagen Polo Bluemotion. Bovendien is de stimulans nu gericht op volledig elektrische auto’s en is er ook een plafond ingevoerd: minder stimulans voor elektrische auto’s boven de 50.000 euro.

    Daling kosten batterijen

    De vraag is of en zo ja, hoe lang de elektrische auto financiële stimulans nodig heeft om een stevige plek in de markt te verkrijgen en om derhalve tot een significante verlaging van de C02-uitstoot te leiden. Volgens marktkenners bereikt de EV al rond 2025 eenzelfde prijs als een vergelijkbare ICE. In elk geval is dát het moment om te stoppen met de stimulans. Omdat de markt zich snel ontwikkelt, is sturing ‘met de hand aan de kraan’ verstandig, aldus Van der Gaag: met goede monitoring zien welke stimulans nog nodig is. De kosten gaan snel de goede kant op: batterijen vertonen een leercurve van 18%, dus bij elke verdubbeling van de markt dalen de kosten met 18%.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    Test Audi Q6 e-tron: weer een beetje voorsprong

    Audi’s pay off ‘vorsprung durch technik’ is de laatste jaren onderhevig geweest aan erosie. Maar zie hier, met de komst van de Q6 is het credo weer afgestoft. We reden een rondje met een gecamoufleerd exemplaar op een testbaan in Zuid-Duitsland.

    e-Videos