vrijdag, 19 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsExtreme E rallyauto getest in Dakar Race

Extreme E rallyauto getest in Dakar Race

Extreme E is een toekomstige serie off-road races. Deze wordt serie gelanceerd door dezelfde mensen achter de Formule E. De organisatie heeft een video uitgebracht waarin je ‘onboard’ kunt zien hoe de Odyssey 21, een elektrische rallyauto, een echte Dakar Rally-etappe rijdt.

Elektrische rallysport tegen klimaatverandering

Het idee achter Extreme E is om de elektrische rallysport naar afgelegen delen van de wereld die al zijn aangetast door de klimaatverandering te brengen. Er zijn al races aangekondigd in Senegal, Saudi-Arabië, Nepal, Groenland en Brazilië. Deze zijn bedoeld om de schade aan respectievelijk oceanen, woestijnen, gletsjers, arctische gebieden en regenwouden te benadrukken.

Ook onder moeilijkste omstandigheden presteren

Door de races in de door de klimaatverandering aangetaste gebieden te houden, wil men de noodzaak benadrukken om voor het vervoer over te stappen op niet-fossiele energiebronnen. Ook wil men zo laten zien dat elektrische auto’s zelfs onder de moeilijkste omstandigheden kunnen presteren.

Dakar race

De Dakar Rally, een van de moeilijkste raceseries ter wereld, is uiteraard een prachtige gelegenheid om de elektrische rallyauto’s onder moeilijke omstandigheden te testen. De Dakar Rally bestaat uit enkele korte etappes en enkele etappes die enkele honderden kilometers lang zijn.  Veel auto’s finishen niet vanwege de moeilijkheidsgraad van de omstandigheden, en er zijn verschillende fatale ongelukken gebeurd in verband met de race. De race duurt in totaal ongeveer twee weken. Hij werd oorspronkelijk van Parijs naar Dakar (Senegal) gereden.  De race werd na 2007 verplaatst vanwege veiligheidsproblemen en werd tot 2019 in Zuid-Amerika gehouden.  Dit jaar werd de race voor het eerst gehouden in Saudi-Arabië.

Derde plaats in laatste etappe

Dit jaar nam de Odyssey 21 deel aan de laatste etappe van de rally, die ook wel de Grand Prix van Qiddiya wordt genoemd.  De wedstrijd werd op 17 januari over een parcours van 20 km.  Daar bleek overduidelijk dat een elektrische rallyauto uitstekend kan presteren. De Odyssey 21, bestuurd door Block, eindigde namelijk op de derde plaats in het algemeen klassement met een tijd van 9 minuten en 17 seconden.

Onboard footage

Vandaag heeft Extreme E de volledige onboard footage van het podium vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken. Extreme E heeft ook nog wat andere testen gedaan in Saoedi-Arabië. ook daarvan zijn beelden vrijgegeven. Daarop kun je zien hoe de auto tijdens de test de duinen van Al-ʿUla trotseert.

Eerste race volgend jaar

De Extreme E-serie begint volgend jaar rond deze tijd serieus te racen. De eerste race staat gepland voor 22-24 januari 2021 en wordt gehouden bij Lac Rose, Senegal.