Piëch Automotive Mark Zero

Extreem korte laadtijd voor Mark Zero

Op de Autosalon van Genève kon je op de stand van Piëch Automotive de prachtige Mark Zero bewonderen. Maar de belofte van de Zwitserse autobouwer trok eigenlijk meer aandacht. Hij vertelde namelijk dat de accu’s van de Mark Zero binnen vijf minuten weer op 80 procent van hun capaciteit opgeladen zouden kunnen worden.

Revolutionaire ontwikkeling

Dit zou mogelijk moeten worden gemaakt door de toepassing van een nieuwe, volgens Piëch revolutionaire doorontwikkeling van de Li-Ion technologie gaan. Hierbij zouden de accucellen bij snel laden amper warmte ontwikkelen. Daardoor zijn er groter laadstromen mogelijk zonder dat het accupakket oververhit raakt. Volgens Piëch is het hierdoor mogelijk om de accu van de Mark Zero binnen welgeteld 4:40 minuten op 80 procent te brengen. De nieuwe techniek heeft nog een voordeel: omdat er geen waterkoeling voor het accupakket benodigd is kan er flink op gewicht worden bespaard. Bij de Mark Zero maar liefst 200 kilo.

Accupakket

Piëch geeft aan dat het accupakket afkomstig is van de Chinese Desten Group, het laadsysteem wordt verzorgd door Qingdao TGOOD Electric Co. Ltd. Helaas zullen je de benodigde snellaadzuilen voorlopig nog nergens kunnen vinden. Over ene paar jaar zal er hier en daar wel een 350 kWh/400 V snellader staan. Hiermee zou het accupakket van de Piëch Mark Zero in acht minuten tot 80 procent opgeladen kunnen worden.

Getest door TÜV

Omdat er aan de hand van de genoemde uitspraak natuurlijk wel de nodige kritische vragen en opmerkingen zouden komen, heeft Andrew Whitworth van Desten nu verklaard dat de claim van Piëch daadwerkelijk klopt. Ook is de techniek getest door TÜV Süd, toeleverancier Hofer Powertrain en de universiteit van Esslingen.

Mark Zero

 

De Mark Zero zou over drie jaar op de markt moeten verschijnen. Men gaat binnenkort beginnen met bouw van de eerste prototypes, waarmee ook uitgebreid getest gaat worden. Piëch vertelt dat de Mark Zero drie elektromotoren krijgt en dat de actieradius rond de 500 kilometer zal liggen. Een motor drijft de voorwielen aan, de andere nemen ieder een achterwiel voor hun rekening. Samen leveren ze meer dan 600 pk waarmee de 1800 kilo wegende Mark Zero in 3,3 seconde naar de 100 km/uur sprint. De topsnelheid is begrensd op 250 km/uur. Over het uiterlijk mag je zelf oordelen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven