zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsExtreem efficiënte Vision EQXX moet duizend kilometer op een acculading halen

  Extreem efficiënte Vision EQXX moet duizend kilometer op een acculading halen

  Met de extreem zuinige Vision EQXX onthulde Mercedes-Benz gisteravond een nieuwe elektrische conceptauto, waarvan nooit een productiemodel zal komen. De Vision EQXX is bedoeld als technologiedrager voor toekomstige elektrische modellen van Mercedes-Benz. En zuinig, dat is hij absoluut.

  Bijna een op honderd!

  Wie bij een verjaardag een tegenstander van elektrische auto’s met een nieuw argument om de oren wil slaan, kan voortaan zeggen dat elektrische auto’s zo efficiënt zullen worden, dat het energieverbruik daarvan overeenkomt met een brandstofverbruik van 1:99,91. Inderdaad; bijna een op honderd. Want dat komt overeen met de 235 MPG (Miles Per Gallon) die in de online onthulling van de Mercedes-Benz Vision EQXX naar voren kwam.

  Mercedes-Benz Vision EQXX

  En dan hebben we het niet eens over een klein autootje met een minuscuul motortje. De wielbasis van de Mercedes EQXX is namelijk 2,80 m, net zoveel als bijvoorbeeld de Volkswagen Passat. Ook het vermogen van zo’n 150 kW past prima bij zo’n middenklasser.

  Meest efficiënte Mercedes-Benz ooit

  Mercedes-Benz stelde zichzelf voor een flinke uitdaging, met de missie om een elektrische auto te ontwikkelen die minder dan 10 kWh per 100 kilometer gebruikt. Maar de Vision EQXX moest dan ook de meest efficiënte Mercedes-Benz ooit worden, vertelde de Duitse fabrikant. De Vision EQXX moet een nieuwe standaard zetten voor de actieradius en efficiëntie van elektrische auto’s. Maar naast een hoge efficiëntie wilde men ook op andere aspecten van de ecologische footprint letten. Hierbij moet je denken aan de grondstoffen en de recyclingmogelijkheden. Daarom ging Mercedes-Benz bij de ontwikkeling van de Vision EQXX uit van een holistische benadering.

  Voor het optimaliseren van de efficiëntie lag de focus op een compact en licht accupakket, een uiterst efficiënte aandrijving, banden met een buitengewoon lage rolweerstand en een lichte, heel goed gestroomlijnde carrosserie.

  Mercedes-Benz Vision EQXX

  Zonnecellen

  We gebruiken hier bewust niet het woord ‘extreem’ voor de carrosserie want die oogt helemaal niet extreem. Je kunt er bij wijze van spreken zo de weg mee op. De contouren ervan doen inderdaad een beetje denken aan die van de Nederlandse Lightyear. Dat krijg je natuurlijk als je allebei hetzelfde nastreeft: een uitzonderlijk lage luchtweerstand. Overigens heeft ook de Vision EQXX ingebouwde zonnepanelen. Je kunt het als na-apen zien, maar ook gewoon als een teken dat Mercedes vindt dat ze in Helmond goed bezig zijn.

  Om de Mercedes-Benz Vision EQXX in een paar cijfers uit te drukken:

  • Het 100 kWh accupakket weegt slechts 450 kilo
  • De gehele Vision EQXX, weegt daardoor maar zo’n 1750 kilo
  • De carrosserie heeft een Cw-waarde van 0,17
  • Het energieverbruik is minder dan 10 kWh per 100 kilometer
  • Hierdoor bedraagt de geschatte actieradius 1000 kilometer

  Hierbij moeten we opmerken dat de opgegeven 1.000 kilometer niet door middel van een test is vastgesteld. Men stelt dat op basis van “interne, digitale simulaties kan worden aangenomen dat de technologiedrager meer dan 1.000 kilometer in het echte wegverkeer aflegt op één acculading”.

  Voorproefje

  Zoals gezegd is het helemaal niet de bedoeling dat er een van de Vision EQXX afgeleid productiemodel komt. De Vision EQXX is een software-geoptimaliseerd prototype dat deel uitmaakt van een verstrekkend technologieprogramma om de meest efficiënte elektrische auto ter wereld te bouwen. Maar het gaat verder. Het moet ook een soort van technologiedrager voor toekomstige elektrische modellen van Mercedes-Benz worden.

  “Het technologieprogramma achter de Vision EQXX zal toekomstige Mercedes-Benz modellen en voertuigfuncties herdefiniëren en mogelijk maken”, zegt Markus Schäfer, hoofd technologie van Daimler. De auto moet laten zien dat Mercedes-Benz een merk is dat luxe en technologie combineert.

  Revolutionaire ontwikkelingsmethode

  “De manier waarop we dit technologieprogramma hebben ontwikkeld, is even revolutionair als het voertuig zelf. Voor de Vision EQXX hebben de knapste koppen van onze onderzoeks- en ontwikkelingscentra samengewerkt met ingenieurs van onze Formule 1- en Formule E-teams,” vervolgde Schäfer. “Zij bewijzen dat innovaties uit de autosport – waar aandrijflijnen al in hoge mate geëlektrificeerd zijn – direct relevant zijn voor de ontwikkeling van wegvoertuigen. Wij dagen de huidige ontwikkelingsprocessen uit met een geest van innovatie en onconventioneel denken. Dit is onze weg naar de toekomst.”

  Kunstmatige intelligentie

  Ook de geavanceerde elektronica en software laat een blik in de toekomst zien. De gebruikersinterface heeft een nieuw, uit één stuk bestaand display dat zich uitstrekt over de gehele breedte van het interieur. De bedieningselementen maken een naadloze interactie tussen bestuurder en voertuig mogelijk. Dit wordt mede gerealiseerd door kunstmatige intelligentie die de manier nabootst waarop het menselijk brein werkt. Het software-gestuurde ontwikkelingsproces van Mercedes-Benz zal naar eigen zeggen een revolutie veroorzaken in de manier waarop elektrische auto’s in de toekomst worden ontwikkeld.

  Wil je meer weten over de Vision EQXX ? Neem dan even de tijd voor onderstaande video. Die is de moeite waard.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos