EV (Elektrische auto)

EV’s kunnen tegen 2040 meer dan de helft van de wereldwijde autoverkopen voor hun rekening nemen

Volgens een nieuw rapport van BloombergNEF zou meer dan de helft van alle personenauto’s en bussen die in de komende twee decennia wereldwijd verkocht worden, elektrische voertuigen kunnen zijn. Dit heeft vooral te maken met de dalende kosten van de lithium-ionenaccu’s. Hierdoor zullen EV’s tegen die tijd goedkoper kunnen worden geproduceerd dan de huidige voertuigen met verbrandingsmotoren.

Minder voertuigen met verbrandingsmotor

De verkoop van benzine- en dieselvoertuigen zal blijven dalen. Dat komt omdat elektrische voertuigen een steeds groter deel van de wereldmarkt voor personenauto’s, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen zullen opeisen. Ook zullen ze een aanzienlijk marktaandeel op het gebied van vrachtwagens en bestelwagens op korte afstand in handen krijgen.

Nog meer EV’s verwacht

“Onze conclusies zijn hard voor het gebruik van fossiele brandstoffen in het wegvervoer”, aldus Colin McKerracher van BloombergNEF (BNEF). In het rapport ‘Electric Vehicle Outlook 2019’ beweert BNEF dat EV’s in 2040 maar liefst 57% van de totale verkoop van personenauto’s in de wereld voor hun rekening zouden kunnen nemen. Dit is meer dan de prognose van vorig jaar.

BloombergNEF EV Outlook 2019Personenauto’s

BNEF voorspelt dat de wereldwijde verkoop van elektrische personenauto’s zal stijgen van 2 miljoen vorig jaar tot 28 miljoen stuks in 2030 en 56 miljoen stuks in 2040. Het verwacht dat de wereldwijde verkoop van traditionele personenauto’s tegen 2040 zal dalen van ongeveer 85 miljoen in 2018 tot 42 miljoen stuks.

Dalende kosten accucellen

Het onderzoeksbureau ziet beleidsondersteunende maatregelen en de ambitieuze uitrol van de EV in China als de belangrijkste wereldwijde gangmakers in de komende vijf tot zeven jaar. Maar tegen de tweede helft van de jaren 2020 zal de voortdurende daling van de kosten van lithium-ion accu’s een belangrijke stimulans worden voor de wereldwijde invoering van EV alsmede de inzet van toepassingen voor de opslag van stationaire energie.

Kosten met 85% gedaald

De afgelopen tien jaar zijn de gemiddelde kosten van lithium-ionbatterijen per kilowattuur met 85% gedaald als gevolg van schaalvoordelen en voortdurende technologische verbeteringen. Als gevolg hiervan verwacht BNEF dat elektrische voertuigen – op basis van de aankoop- en levensduurkosten – tegen 2030 op bijna elke markt ter wereld goedkoper zullen zijn dan voertuigen op basis van verbrandingsmotoren.

Elektrificatie komt nu pas echt op gang

“Elektrificatie zal nog steeds tijd kosten omdat het wereldwijde wagenpark langzaam verandert, maar zodra het in de jaren 2020 op gang komt, begint het zich uit te breiden naar veel andere gebieden van het wegvervoer,” aldus McKerracher. “We zien een reële mogelijkheid dat de wereldwijde verkoop van conventionele personenauto’s hun piek al voorbij is”.

Vraag naar li-ion accu’s neemt enorm toe

BNEF gelooft dat EV’s in 2040 6,8% zullen toevoegen aan het wereldwijde elektriciteitsverbruik, waardoor de vraag naar lithium-ion accu’s zal toenemen van 151 GWh dit jaar tot 1.748 GWh in 2030. Zij merkt echter op dat de ontwikkeling van nieuwe mijncapaciteit van cruciaal belang zal zijn. Zij moeten er immers voor zorgen dat alle materialen die in lithium-ion accu’s worden gebruikt in voldoende hoeveelheden beschikbaar.

China behoudt voorsprong, Europa tweede EV-markt

Het onderzoeksbureau verwacht ook dat China zijn wereldwijde voorsprong in het gebruik van elektrische voertuigen zal behouden. China is goed voor 48% van de wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen voor personenvervoer in 2025. Dat zal in 2040 zijn gedaald tot 26% omdat er in veel andere landen meer elektrische voertuigen op de weg zullen komen. Europa zal de komende tien jaar de op een na grootste EV-markt ter wereld zijn, vóór de Amerikaanse markt. Buiten China zal de elektrificatie van het vervoer in veel landen aanzienlijk trager verlopen, aldus het BNEF, wat zal leiden tot wat het beschrijft als een ‘gefragmenteerde wereldwijde automarkt’.

Bedrijfsvoertuigen

In de studie van dit jaar heeft BNEF voor de eerste keer ook naar de markt voor bedrijfsvoertuigen gekeken. BNEF is van mening dat elektrische uitvoeringen binnen de komende 20 jaar 56% van de verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen in Europa, de VS en China voor hun rekening zullen nemen. Voor de middelgrote bedrijfsvoertuigen zal dit percentage ongeveer 31% uitkomen.

Zware vrachtwagens

De EV-fabrikanten zullen echter moeite hebben om de wereldmarkt voor zware vrachtwagens te penetreren. Hier verwacht BNEF dat tegen 2040 slechts 19% van de wereldwijde verkoop in dit segment een elektrische aangedreven uitvoering zal zijn. Het onderzoeksbureau verwacht dat de meeste elektrisch aangedreven zware vrachtauto’s zullen worden gebruikt voor toepassingen op kortere afstanden. Ook merkt het op dat andere alternatieven voor zware vrachtauto’s in de toekomst steeds levensvatbaarder zouden kunnen worden, zoals voertuigen die gebruik maken van aardgas- en waterstofbrandstofcellen.

Mobiliteitsdiensten

Ook verwacht BNEF dat gedeelde mobiliteitsdiensten zoals het delen van auto’s een belangrijke rol zullen spelen in de veranderende wereldmarkt voor voertuigen. Dit soort diensten zijn momenteel goed voor minder dan 5% van alle passagierskilometers die over de hele wereld worden afgelegd. BNEF is echter van mening dat dit tegen 2040 zou kunnen oplopen tot 19%.

Autonoom rijden

Onderzoeksbureau BNEF merkt ook op dat het pas in de jaren ’30 van deze eeuw een begin zal maken met de ingrijpende hervorming van het wereldwijde vervoer door middel van autonome rijtoepassingen.

Ontwrichtende verandering

“Het vervoer gaat een periode van ontwrichtende veranderingen tegemoet, waarin veel verschillende factoren een rol spelen,” concludeerde McKerracher. “We hebben een aantal nieuwe elementen in onze analyse opgenomen, waaronder een geactualiseerd EV-kostenmodel dat de kosten van een EV-lader voor thuis omvat. Zo kunnen we nauwkeuriger de kosten weergeven waarmee individuen worden geconfronteerd om elektrisch te gaan rijden. Je kunt het rapport van BloombergNEF hier bekijken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven