Evig van Clean Motion kan tot 2500 liter en 350 kilo laden

Clean Motion Evig cargo

Clean Motion, een Zweedse start-up, presenteert de elektrische Evig, een kleine driewielige bestelauto voor gebruik in stedelijke omgevingen. De Evig – de naam staat in het Zweeds voor ‘eeuwig’ heeft een extreem laag eigen gewicht en daardoor een hoog fysiek laadvermogen.

Klein en licht

Het is geen designtopper, de 3,14 meter lange Evig. Hij heeft een wat je noemt functioneel design. Het platte dak herbergt een aantal zonnecellen. Deze hebben een oppervlakte van 2,5 m² en kunnen een vermogen van maximaal 570 watt leveren. Ondanks de compacte afmetingen biedt de Evig zowel een afgescheiden bestuurderscompartiment als een flinke laadruimte van maar liefst 2.500 liter. Omdat de 250 kilo wegende Evig een fysiek laadvermogen van 350 kilo heeft, kun je die laadruimte prima benutten. Volgens Clean Motion biedt de Evig de fabrikant de beste verhouding tussen voertuiggewicht en laadvolume op de markt.

Bereik tot 200 kilometer

Wie wil, kan de Evig nu al bestellen bij Clean Motion. De Evig wordt geproduceerd door Clean Motion AB zelf, in Zweden. De eerste levering zijn gepland voor het eerste kwartaal van 2023. Dankzij de Engelstalige configurator hebben we ook wat inzicht in de specificaties. Zo zien we dat Clean Motion voor de Evig vier verschillende accupakketten gepland heeft. Klanten kunnen straks kiezen voor accupakketten van 2,5, 5,0, 7,5 en 10 kWh. Op dit moment zijn alleen de 5 en 10 kWh accu beschikbaar, waarmee de Evig een bereik van 100 en 200 kilometer heeft. De topsnelheid is 60 km/u, er is ook een 45 km/u versie met een 4 kW motor gepland. Het gemiddelde energieverbruik zou rond de 4 kWh per 100 kilometer moeten liggen. Daarmee is de Evig dus aanzienlijk zuiniger dan personenauto’s of bestelauto’s met een vergelijkbaar laadvolume. Maar hij is ook qua aanschaf aanzienlijk voordeliger.

Goedkoop

De Evig is namelijk al verkrijgbaar vanaf 10.900 euro. Dan heb je de versie met de laadopening aan de achterzijde, en de 5 kWh accu. De versie met 10 kWh accu kost 13.800 euro. De carrosserie heeft standaard een laadruimte met de laadopening aan de achterzijde. Voor een meerprijs van 600 euro heb je de laadopeningen aan de zijkant. Het bestuurderscompartiment heeft standaard geen deuren. Als je de bestuurder liever niet in de kou laat zitten, kost dat nog eens 850 euro.

Connectiviteitspakket

Clean Motion heeft standaard al een connectiviteitspakket, maar kan op termijn ook een speciaal pakket voor wagenparkbeheerders leveren. De Evig is immers vooral bedoeld voor de ‘last mile’. Wagenparkbeheerders kunnen in de configurator van Clean Motion vooraf berekenen hoeveel ze met de Evig kunnen besparen ten opzichte van conventionele elektrische voertuigen.

Vorig artikelGeneral Motors bevestigt herintrede op Europese markt
Volgend artikelCATL introduceert eigen CIIC-platform met CtP-technologie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in