EV-rijders blijken thuis ook groene helden

EV-rijders blijken thuis ook groene helden

Door Allego

Het is geen verrassing dat EV-rijders milieubewuster zijn dan gemiddeld. Maar onderzoek toont nu ook aan dat het rijden van een EV mensen ook bewuster maakt van hun energieverbruik thuis. Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport Electric Car Drivers: Demands, Desires & Dreams van CleanTechnica.

Efficiënter rijden

71% van de Europese EV-rijders geeft aan dat het hebben van een EV hen bewuster laat rijden. Men is zich zo meer bewust van de energie die nodig is om een auto te kunnen rijden. Niet zo verrassend misschien, maar wel een mooi feitje.

Rijden op de zon

Wel verrassend is dat dit bewustzijn zich ook uitbreidt in huis. 32% van de Europese EV-rijders wekt thuis energie op met zonnepanelen. Veel meer dan het gemiddelde huishouden. EV-rijders bekrachtigen hun duurzame imago dus niet alleen met hun auto, maar ook met hun huis. Hiermee lopen ze voorop!

Voorop rijden

Wat we niet hadden verwacht, is dat het daadwerkelijk rijden van een EV zelf, mensen bewuster maakt van hun energieverbruik thuis. 28% van de Europese EV-rijders bespaart meer energie in huis, dan voordat ze een EV hadden. Dit alles heeft te maken met bewustwording. En daar worden we enthousiast van bij Allego!

Groen, groener, groenst

Allereerst, gaat hierbij de paradox van Jevon niet meer op. Die stelling beweert dat technologische innovaties die energie-efficiëntie vergroten, leiden tot hoger energiegebruik. Maar wanneer het rijden van een EV ook tot energiebesparing thuis leidt, is er juist een versterkend effect.

Nog belangrijker is, dat zowel EV’s als zonnepanelen steeds betaalbaarder en toegankelijker worden. De positieve bijeffecten van e-rijden kunnen daarmee een enorme impact hebben op duurzame ontwikkelingen, zowel binnen als buiten. Dit helpt bovendien om e-rijden te veranderen in een duurzame lifestyle en uiteindelijk in de norm voor een nieuwe generatie!

Vorig artikelElektrificatie Jaguar Land Rover gaat gewoon door
Volgend artikelNieuw CX-platform Morgan ook geschikt voor elektrische aandrijvingen

2 REACTIES

  1. Ik vraag me altijd af of er ook gekeken wordt naar de productie van fossiele brandstoffen bij ICE auto’s. Want iedereen heeft het altijd over wat er uit de uitlaat komt en vergelijkt dit met hoe stroom wordt opgewekt en wat er aan CO2 vrij komt bij de productie van een accu’s maar ik lees nooit iets over de productie van benzine of diesel: het winnen van de brandstof en vervoeren vaak over zee (met enorm vuile brandstof) en de weg….

  2. Inderdaad, ook bij de productie van fossiele brandstoffen komt er de nodige uitstoot vrij. Kijk maar eens naar de lucht die boven Pernis hangt. Ook het vinden, winnen en vervoeren van de ruwe olie gaat niet vanzelf en is ook niet zonder de nodige ‘collatoral damage’ mogelijk. Men loopt nu tegen waterstof aan te schoppen omdat het maken daarvan de nodige energie kost (elektrolyse) maar voor de productie van synthetische eco-brandstoffen is óók energie benodigd. Bijna niets is echt 100% klimaatneutraal te maken. Daarom moeten we ook niet voorbijgaan aan de meest voor de hand liggende quick wins:
    – Moeten we echt wel een eigen auto hebben of voldoet een deelauto ook?
    – Kunnen we niet proberen om de auto wat vaker laten staan? Dus iets vaker ritten combineren, of lopend, op de fiets, carpoolen of met het OV.
    – Hebben we wel zoveel haast of kunnen we ook iets rustiger (zuiniger) rijden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in