EV onderhoudsvrij? Dit kan (en moet!) er nog wel gebeuren

Veel mensen denken dat een elektrische auto minder onderhoud nodig heeft dan een auto met verbrandingsmotor. Daar zit een kern van waarheid in, maar ook een EV is zeker niet onderhoudsvrij. Waar moet je nog wel, of zelfs extra goed op letten? We zetten een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij.

Een EV heeft weliswaar geen verbrandingsmotor, veel componenten komen nog wel overeen met een traditionele auto. Soms zijn ze zelfs uitgebreider en complexer. Denk daarbij aan zaken als het aircosysteem, onderstel, banden en remmen. Voor het optimaal functioneren van de auto hebben deze regelmatig specialistisch onderhoud nodig.

Airco, meer dan alleen comfort

Bij steeds meer elektrische auto’s zorgt het aircosysteem niet alleen voor een aangenaam comfort, maar ook voor conditionering van het batterijpakket. Dat is belangrijk voor optimale prestaties en een lange levensduur van de kostbare batterij. Een goed functionerende airco is voor een EV dus belangrijker dan voor een auto met verbrandingsmotor!

Elk aircosysteem verliest elk jaar een beetje koudemiddel, waardoor het telkens iets minder goed koelt. Laat het systeem liever onderhouden voordat er merkbaar minder koude lucht in je gezicht blaast, want als jij het te warm krijgt geldt dat mogelijk ook voor de batterij. Minder belangrijk voor de auto, maar wel fijn voor jezelf: als je de airco regelmatig laat reinigen blijft de lucht in jouw auto lekker fris.

Zorg dat remmen niet klemmen

In veel gevallen remt een elektrische auto af op de elektromotor. Je wint daarmee niet alleen remenergie terug, een bijkomend voordeel is dat remschijven en -blokken vaak langer meegaan dan je gewend bent. Wel staan de mechanische remmen altijd stand-by, bijvoorbeeld om je te helpen bij een noodstop of ritten in de bergen. Door het weinige gebruik kunnen deze remmen gaan roesten en klemmen, waardoor ze minder goed werken of juist sneller slijten. Zorg er dus voor dat ze gangbaar zijn en blijven, geen overmatige roest vertonen en dat de remvloeistof volgens schema wordt ververst.

Extra aandacht voor banden

Elektrische auto’s zijn doorgaans zwaarder dan vergelijkbare auto’s met verbrandingsmotor. Door dit extra gewicht hebben zaken als onderstelrubbers, schokdempers en stuurdelen het relatief zwaar te verduren. Als je deze delen periodiek laat controleren en op tijd laat vervangen ben je verzekerd van een auto die onder alle omstandigheden prettig en veilig rijdt. Het gewicht en de elektrokracht kunnen ook zorgen voor een verhoogde bandenslijtage. Houd de profieldiepte dus extra goed in de gaten en laat banden op tijd vervangen.

APK voor elektrische auto

Voor een goed onderhouden EV is de APK slechts een formaliteit. Deze veiligheidskeuring is voor alle auto’s vrijwel hetzelfde, dus het onderstel, de banden en de remmen moeten in alle gevallen aan de APK-eisen voldoen. Uitstoot wordt uiteraard niet gemeten –  daarmee zit je immers altijd goed.

Dat een elektrische auto, net als een normale auto, specialistisch onderhoud nodig heeft is nu vast wel duidelijk. Hoe je een bedrijf vindt dat jouw elektrische auto betaalbaar in topconditie houdt? Breng hem naar een EV-specialist uit het NexDrive servicenetwerk. Een universele garage zoals je die gewend bent, maar dan met alle kennis en kunde die nodig is voor het onderhouden en repareren van jouw elektrische auto.

Vorig artikelNIO bereikt nieuw afleverrecord in China
Volgend artikelNu in productie: de Ford Explorer, een Amerikaanse elektrische SUV met Europese roots

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in