Europees onderzoeksinitiatief BATTERY 2030+ presenteert roadmap

BATTERY 2030+ roadmap ontwikkeling duurzame accutechnologieën

Het Europese onderzoeksinitiatief BATTERY 2030+ presenteert een roadmap voor de lange termijn. Hierop is de ontwikkeling van duurzame accutechnologieën weergegeven. De transformatie naar een klimaatneutrale samenleving vereist fundamentele veranderingen in de productie en het gebruik van energie.

Accu’s belangrijk voor klimaatneutrale energie

Accu’s zijn een van de belangrijkste factoren in deze transformatie, het initiatief dat in een recent persbericht werd aangekondigd. Het moet mogelijk zijn om accu’s duurzaam, veilig en betaalbaar te maken en tegelijkertijd extreem hoge prestaties te leveren. Het Fraunhofer R&D Center for Electromobility van het in Würzburg gevestigde Fraunhofer-instituut was betrokken bij het opstellen van de Europese roadmap voor onderzoek en ontwikkeling voor het BATTERY 2030+ initiatief. Ook coördineert het Fraunhofer R&D Center for Electromobility de bijdragen van de Fraunhofer-Gesellschaft.

Footprint

Een belangrijke doelstelling van Battery 2030+ is het bereiken van een zo laag mogelijke CO2-footprint voor accu’s. Dit moet worden bereikt door duurzaam gedegradeerde materialen, een efficiënter gebruik van materialen en slimmere functies, milieuvriendelijkere, schaalbare productieprocessen voor betaalbare accuoplossingen en efficiëntere recycling- en herfabricageprocessen.

Onderzoek naar nieuwe accumaterialen en -technologieën

Dr. Henning Lorrmann, directeur van het R&D Center van het Fraunhofer ISC, licht toe: “We onderzoeken en ontwikkelen al meer dan 25 jaar nieuwe accumaterialen en -technologieën. Op dit moment wordt onze materiaal- en productiekennis toegepast in meer dan een dozijn nationale en Europese gezamenlijke projecten met betrekking tot de ontwikkeling van accu’s. Zo werken we bijvoorbeeld aan componenten voor halfgeleideraccu’s en aan moderne, selectieve en efficiënte recyclingprocessen.”

Roadmap

De uit tientallen pagina’s bestaande roadmap (link naar PDF) van het BATTERY 2030+ initiatief is ontwikkeld aan de hand van een Europees raadplegingsproces. Het geeft drie belangrijke onderzoeksrichtingen aan om de ontwikkeling van toekomstige accugeneraties te versnellen. Een belangrijke randvoorwaarde van het stappenplan is de methodologisch georiënteerde en chemisch neutrale aanpak. Het initiatief is gericht op veilige, goedkope, duurzame en krachtige accutechnologieën, op het leveren van nieuwe instrumenten en (computerondersteunde) ontwikkelingsmethodologieën. Ook is de aanpak gericht op baanbrekende ‘disruptive’ technologieën voor de Europese accu-industrie.

Digitale tijdperk

“BATTERY 2030+ gaat niet over de ontwikkeling van een specifieke accutechniek, maar over het gebruik van de mogelijkheden van digitale technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Hiermee kunnen we het ontwikkelingsproces van toekomstige intelligente en connected accu’s versnellen. Met BATTERY 2030+ gaat het ontwerp en de ontwikkeling van de accu het digitale tijdperk in”. – Prof. Kristina Edström, coördinator van het BATTERY2030+ initiatief en hoogleraar anorganische chemie aan de Universiteit van Uppsala.

Multidisciplinaire en sectoroverschrijdende aanpak

De ontwikkeling van baanbrekende technologieën vereist een multidisciplinaire en sectoroverschrijdende onderzoeksaanpak. Dankzij sterke onderzoeks- en innovatiegemeenschappen heeft Europa het potentieel om het voortouw te nemen. “Om de accu’s van de toekomst in Europa uit te vinden, moeten we onze krachten bundelen en een gecoördineerde, gezamenlijke aanpak vinden die de industrie, onderzoekers, beleidsmakers en het publiek samenbrengt achter een gemeenschappelijke visie zoals uiteengezet in het Battery Manifesto dat een jaar geleden werd gepubliceerd,” zei Dr. Simon Perraud, adjunct-coördinator van het BATTERY 2030+ initiatief en adjunct-directeur bij CEA-Liten.

Infographic: © Battery 2030+

Vorig artikelWoningcorporaties onderzoeken mogelijkheden voor laadpalen
Volgend artikelRenault lanceert volgend jaar compacte elektrische SUV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in