Tesla fabriek productie Europa Gigafactory

Europese Gigafabriek moet Tesla’s goedkoper maken

Tesla’s CEO Elon Musk gaf tijdens de algemene jaarvergadering commentaar op diverse onderwerpen. Ook werden zijn plannen voor de toekomstige uitbreiding van het Amerikaanse bedrijf besproken. Een fabriek in Europa staat bijvoorbeeld nog steeds op de agenda.

Op zoek naar geschikte locatie in Europa

Er wordt nog steeds actief gezocht naar de juiste locatie op het Europese continent. Dit bleek uit een slide die tijdens de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering werd getoond. “We hopen tegen het einde van het jaar een beslissing te hebben genomen”, zei Musk. Vorig jaar kondigde hij aan dat hij de geplande Europese Gigafabriek aan de Frans-Duitse grens wil vestigen. Naast Duitsland wordt ook gesproken over Nederland als locatie.

Gigafactory 3 gaat voor

De Tesla Gigafactory 3 in het Chinese Shanghai heeft vooralsnog een hogere prioriteit en is ook en stuk verder gevorderd. De fabriek is sinds het begin van het jaar in aanbouw en krijgt in een recordtempo vorm. Met de nieuwe productiefaciliteit wil Tesla zijn elektrische auto’s in China  – de grootste EV-markt ter wereld – tegen een veel lagere prijs aanbieden. Een fabriek in Europa zal uiteindelijk ook zorgen voor prijsverlagingen in dit werelddeel.

Kostenbesparing

Tesla exporteert momenteel haar elektrische auto’s vanuit Californië naar Europa. De eindmontage en de kwaliteitstesten vinden dan plaats in het leveringsmagazijn in Tilburg, Nederland. “Als we niet langer een lange transportketen en hoge kosten hebben, kunnen we onze auto’s in Europa en China betaalbaarder maken”, legt Musk uit. “Het traject van grondstof tot levering van het product aan de eindklant is van wezenlijk belang”.

Productie dicht bij klant

Vanwege de genoemde grote vertragingen is de productie voor markten buiten de VS momenteel “een kasstroomuitdaging”, aldus Musk. Tesla zou lang moeten wachten totdat de kosten voor leveringen buiten de VS in winst zouden worden omgezet. Het bedrijf wil daarom dat de productie zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker is. De bouw van een Gigafabriek op ieder continent is dan ook een logische beslissing.

Op termijn 10 tot 20 Tesla-fabrieken

Op de lange termijn gaat Musk ervan uit dat Tesla “minstens 10, misschien zelfs wel 20” fabrieken nodig heeft voor de productie van accu’s en elektrische auto’s. Tot de opening van de nieuwe productiefaciliteit in China bouwt Tesla zijn elektrische auto’s uitsluitend in een voormalige gezamenlijke fabriek van General Motors en Toyota in het Californische Fremont. De accu’s voor de elektrische auto’s worden geproduceerd in de “Gigafactory 1” in de Amerikaanse staat Nevada.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven