Brussel Europese Commissie

Europese Commissie streeft naar klimaatneutraliteit en wil daarom een miljoen extra oplaadpunten

In het streven naar klimaatneutraliteit heeft de Europese Commissie bericht dat er in de EU nog een miljoen oplaadpunten bij moeten komen. Ook is Europese Commissie ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn om Europa in 2050 bijna helemaal klimaatneutraal te maken.

Dat betekent wel dat er stevige maatregelen moeten worden genomen. Een ervan is het elektrificeren van al het vervoer over de weg, spoor en water. Niet alleen om CO2-uitstoot tegen te gaan, er moet ook uitsluitend gebruik worden gemaakt van energie uit herwinbare energiebronnen. Daarom zal er dan ook een e-mobiliteitsoffensief plaatsvinden. In de ontwerprichtlijn van de Commissie zou staan dat dit offensief er mede voor moet zorgen het aantal oplaadpunten in 2025 met een miljoen is toegenomen. Dit is onder anderen bedoeld om een van de voornaamste zorgen van burgers, namelijk onvoldoende rijbereik, weg te nemen. Volgens het dagblad “Der Tagesspiegel” zouden de miljarden die hiervoor nodig zijn, al gedeeltelijk zijn gepland en kunnen die gedeeltelijk uit het Cohesiefonds van de EU worden betrokken.

“Klimaatneutraal Europa in 2050 is mogelijk”

In de brief van de Europese Commissie staat dat een (bijna) volledig klimaatneutraal Europa tegen 2050 mogelijk moet zijn en dat de strijd tegen de klimaatverandering een van de belangrijkste doelstellingen is. Naast de diverse heffingen staan in de roadmap ook andere maatregelen, zoals de ontwikkeling van offshore-windenergie. Verder moeten grootverbruikers zoals de Europese staalindustrie hun processen klimaatvriendelijker maken. Ook moet vliegen een stuk duurder worden. Opvallend is dat (nog) niet in de roadmap staat de doelstelling voor de uitstoot van broeikasgassen nog wat ambitieuzer moet worden. Dit is namelijk een van de punten waar Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Commissie, sterk voor heeft gepleit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven