Euro NCAP: Hyundai Nexo behaalt maximale score

Hoe veilig is een waterstofauto bij een aanrijding? Heel veilig kennelijk, want de Euro NCAP heeft de elektrische Hyundai Nexo beloond met de maximale score van vijf sterren.

Het is voor het eerst dat de Euro NCAP een waterstofauto aan botsproeven heeft onderworpen. De Hyundai Nexo kreeg vijf sterren op basis van een score van 94 procent voor inzittendenbescherming, 87 procent voor kinderbescherming, 67 procent voor voetgangerveiligheid en 80 procent voor de werking van de elektronische veiligheidssystemen.

Brandstofcel

Hyundai spreidt zijn kansen wat alternatieve aandrijflijnen betreft. Het Koreaanse merk heeft de Ioniq Hybrid, Ioniq Plug-in Hybrid, Ioniq Electric, maar ook de Nexo in zijn leveringsprogramma. Die laatste is een volledig elektrische auto, maar ontbeert een stekker. Hij maakt gebruik van een brandstofcel waarin waterstof met zuurstof reageert en wordt omgezet in elektriciteit en waterdamp.

Waterstof tanken

Momenteel zijn er niet meer dan drie plaatsen in Nederland waar waterstof getankt kan worden: Rhoon, Helmond en Delfzijl. Dat aantal moet tussen nu en 2020 groeien naar twintig. Het is daarom maar goed dat de 163 pk sterke Nexo een grote WLTP-actieradius van 665 kilometer heeft. Zijn brandstofcel wordt gevoed uit drie waterstoftanks met een totale inhoud van 156 liter. Het tanken van die hoeveelheid duurt ongeveer 5 minuten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven