Volgens de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier zijn de documenten voor een tweede Europees batterij consortium inmiddels ingediend bij de Europese Commissie en is de oprichting hiervan nu in gang gezet. De namen van de betrokkenen zijn door het ministerie echter niet bekend gemaakt.
Aan dit tweede consortium zouden bedrijven en onderzoeksinstituten uit 11 Europese lidstaten deelnemen. Al enige tijd gaan de geruchten dat vanuit Duitsland in ieder geval BMW, BASF, Varta en BMZ bij het nieuwe consortium betrokken zijn. In september jl. was er een bijeenkomst voorafgaand aan de indiening van de plannen waarbij vertegenwoordigers van Frankrijk, Polen, Italië, Finland, België, Zweden, Slowakije, Spanje en Duitsland gezamenlijk een werkprogramma hebben opgesteld, dat wordt onderschreven door zo’n 30 bedrijven.
Dit tweede samenwerkingsverband heeft nu diverse projecten ter toetsing bij Europese Commissie ingediend. Dit is de eerste informele procedurele stap die voorafgaat aan de uiteindelijke indiening van de plannen. De bedoeling is dat er gezamenlijk wordt gewerkt aan innovaties en waardeketens voor een functionerend ecosysteem inzake batterijproductie. Zowel de bewerking van de grondstoffen, als de batterij productie en -recycling zullen hierin worden meegenomen.
Important Projects of Common European Interest (IPCEI)
De documenten voor het eerste grote Europese batterij productie project zijn in oktober jl. bij de Europese Commissie ingediend. Beide projecten zijn ingediend als „Important Projects of Common European Interest“ (IPCEI) en leiden tot samenwerking tussen verschillende Europese lidstaten. In Duitsland worden vooruitlopend op de projecten in tal van deelstaten al plannen gemaakt. Zeker ook regio’s die door de economische veranderingen bijzonder zijn getroffen, zouden van de financiële stimulering die uit de projecten voortvloeit moeten kunnen profiteren.
Terwijl het tweede Europese batterijcelconsortium erg groot lijkt, is de kring van betrokkenen bij het eerste grote project iets overzichtelijker. Hier nemen bedrijven uit maar 7 Europese lidstaten aan deel. Het lijkt erop dat dit eerste project wordt gedragen door onder andere de Franse PSA groep met Duitse dochter Opel en de Franse batterijfabrikant Saft. Dit vermoeden is gebaseerd op de persconferentie afgelopen september waarin Altmaier en zijn Franse collega Bruno Le Maire spraken over het eerste Duits-Franse batterijcelconsortium. De basis voor een eerste proeffabriek de regio Nouvelle-Aquitain in Frankrijk zal nog deze maand worden gelegd. Vanaf 2022 zal vervolgens eerst in Frankrijk een batterijfabriek worden gebouwd en vanaf 2024 in Duitsland.