Ervaringen met een gebruikte BMW i3 – van 2e naar 1e auto

gebruikte bmw i3 ervaringen

Vanaf juli start waarschijnlijk de subsidie voor de aanschaf (en lease) van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Hoe is het leven met een tweedehands EV? Max Erich deelt zijn ervaringen.

Beperkte keus elektrische occasion

Voor de gelukkigen die een nieuwe auto uit mogen kiezen wordt de keuze tussen brandstof of batterij steeds makkelijker. Meer modellen, grotere ranges en snelle laadtijden maken elektrische auto’s zeer aantrekkelijk. Die luxe is er voor kopers van occasions helaas (nog) niet. De keuze in (betaalbare) tweedehands EV’s is beperkt.

Een gebruikte Tesla kost minimaal 30.000 euro en komt (door de hoge oorspronkelijke nieuwprijs) niet in aanmerking voor subsidie. Onder de 15.000 euro zijn de mogelijkheden op één hand te tellen. Een 1e generatie Nissan Leaf, Renault Zoe of VW e-Up en misschien een wat oudere e-Golf of BMW i3. Goede auto’s, maar wel met een beperking. De oudere (en betaalbare) versies van deze auto’s komen niet verder dan zo’n 100 tot 150 kilometer. Maar is dat in het dagelijkse leven zo erg?

Proef op de som

Begin 2019 besloten we thuis de proef op de som te nemen. In de jacht op een tweede (gezins)auto kwam plots de BMW i3 als alternatief naar voren. Compact, sportieve prestaties, ruimte voor 2 kleine kinderen en net binnen budget. Voor een proefrit viel de keus op een gebruikte i3 bij een BMW-dealer in Limburg. Een luxe uitgeruste, volledig elektrische, uitvoering uit 2014 met 53.000 kilometer.

Na enkele minuten was ik eigenlijk al verkocht. Stilte, genoeg comfort, een verbluffende acceleratie en enorm wendbaar. De i3 is zonder twijfel een van de leukste compacte auto’s om te rijden. Ook mijn partner was overtuigd. Alleen die actieradius…waar de nieuwste i3’s (120 Ah) 200 tot 300 kilometer ver komen is de oude i3 (60 Ah) beperkt tot 100 à 150 kilometer. Nu zou de i3, als tweede auto, echter zelden voor meer dan 100 kilometer worden ingezet. Daarnaast hadden we de luxe ons huis van zonnepanelen en een laadpunt te kunnen voorzien. We besloten er daarom vol voor te gaan.

Uitdagingen na aanschaf

Na aanschaf kwam de eerste uitdaging. De i3 kon beduidend sneller afgeleverd worden dan het laadpunt. Als particulier ‘strijd’ je op dit vlak in feite tegen de vele zakelijke rijders die overschakelen op elektrisch. Levertijden kunnen oplopen en prijzen zijn hoog. Reken inclusief installatie op 2.000 euro, grofweg het bedrag dat je als particulier straks krijgt bij aanschaf van een elektrische occasion.

Terug naar de i3, want die kon eind januari 2019 opgehaald worden. Een volgende uitdaging, de rit van ruim 200 kilometer van Limburg naar Den Haag. De buitentemperatuur, zo rond het vriespunt, hielp niet. Het opwarmen van batterij en interieur kost namelijk veel stroom. Een maximale range van krap 100 (snelweg)kilometers betekende (zeer) rustig rijden en meerdere malen snelladen. Tegen spitstijd kwam daar nog een laadfile bovenop. Zo nam een rit van dik 2 uur plots ruim tweemaal zoveel tijd in beslag. Geen plezierige start, maar de i3 was in ieder geval thuis.

Vertrouwen winnen

Aangezien ons laadpunt pas in april 2019 geleverd werd moest de eerste maanden publiek geladen worden. Gelukkig geen probleem, gezien de aanwezigheid van publieke laadpunten in de wijk. Den Haag scoort op dit vlak zeer goed. Tijdens het laden geeft de BMW-app (enigszins traag, maar het werkt) info over de capaciteit van de accu.

Half april werd het eigen laadpunt geïnstalleerd en konden we vanuit huis laden. Reden om de i3 vaker te gebruiken. Niet enkel boodschappentripjes of korte ritjes in de stad, maar ook diverse uitstapjes. Veel bestemmingen binnen de Randstad bleken haalbaar met de range van de i3. Onze andere auto, een BMW 3-serie touring op benzine, kwam in het weekend nog zelden aan de bak.

Naarmate het vertrouwen steeg ging de i3 ook vaker mee naar kantoor. Met de hogere (lente) temperaturen kon de 120 kilometer naar kantoor en terug zonder bijladen worden afgelegd. Mijn ervaring is dat de i3 bij temperaturen vanaf 10 graden beter presteert qua range. Wel is het altijd zaak om je op de snelweg te houden aan een maximum van 100 km/u. Inmiddels makkelijker, want nu is dat overal het maximum. Files zijn voor de berijder wellicht minder leuk, maar voor de range van de i3 een grote plus. Lagere snelheden resulteren in een veel lager verbruik en bij afremmen win je energie terug.

Van tweede naar eerste auto

Genoeg over de range, want er zijn zoveel zaken die de i3 een ontzettend fijne auto maken. De elektrische aandrijflijn is vloeiend, stil en altijd in staat om snel te accelereren. Een moderne benzineauto voelt bijna prehistorisch aan. Daarnaast is het interieur van de i3 een zeer fijne plek en geschikt voor 2 volwassen en 2 kinderen. De grote raampjes achterin zorgen voor een goed uitzicht. Ook voorin is het goed toeven; veel ruimte en fatsoenlijke stoelen. De hoogte van de auto en de enorme voorruit bieden overzicht. Verder is het rijden in de stad en op secundaire wegen heerlijk. De i3 stuurt snaarstrak en helt nauwelijks over. Ook parkeren wordt met de i3 een genot. Bijkomend voordeel van de i3 is dat de kosten laag zijn. Er hoeft tot 2025 geen mrb betaald te worden en de stroomkosten zijn, zeker bij thuis laden, zeer laag. De verzekeringspremie is te overzien. Sommige verzekeraars bieden zelfs extra korting op EV’s. Ook onderhoudskosten zijn laag, zoals bij eigenlijk alle volledig elektrische auto’s.

Misschien wel het grootste compliment; de auto heeft de 3-touring vrijwel overbodig gemaakt. Is er dan nog wat te klagen? Op de snelweg biedt de i3 voldoende comfort, maar voor langere stukken zijn er prettigere alternatieven. Net iets meer lengte en wielbasis was voor het comfort welkom. Als dat ook had geresulteerd in een iets grotere kofferbak, dan was de i3 nagenoeg perfect. Oh ja…de suicide doors zijn handig, maar niet op krappe parkeerplaatsen. De BMW-navigatie is mooi geïntegreerd, maar kwalitatief beduidend minder dan die van een smartphone.

Upgraden?

Bij aanschaf van de i3 had ik de gedachte de auto wellicht na een aantal jaar in te ruilen voor een jongere versie met meer range. Eerlijk gezegd is die behoefte nu afwezig. Het zou een flinke investering zijn voor iets (range) dat zelden noodzakelijk is. Mocht je afhankelijk zijn van publiek laden en ontbreken ook op werk laadmogelijkheden dan kan het echter wel de extra investering waard zijn.

De REX (range extender) versie heeft mij nooit getrokken en doet in mijn ogen afbreuk aan het mooie concept van de i3. Bovendien stijgen de kosten bij die versie (zwaarder, hogere mrb en verzekeringslasten en minder zuinig met stroom). Wellicht dat een (nog) sportievere i3S in de toekomst een optie zou zijn, maar voorlopig stemt de i3 meer dan tevreden.

 

Tips bij aanschaf van een gebruikte i3

Het Nederlandse wagenpark bevat begin april 2020 ruim 7.600 BMW i3’s. Zo’n 12% daarvan is een REX-versie en 88% is volledig elektrisch (BEV). Binnen de BEV’s is de (nog) snellere en sportievere i3S goed voor ongeveer een kwart van het totale aantal exemplaren.

De volledig elektrische i3 wordt sinds 2013 gebouwd en zal waarschijnlijk nog tot 2024 in productie blijven. De oorspronkelijke i3 60Ah beschikt over een (bruikbare) batterijcapaciteit van 18,8 kWh. Denk daarbij aan occasionprijzen vanaf 15.000 euro tot ruim 20.000 euro, afhankelijk van jaartal (2013-2016), uitrusting en kilometrage. In de praktijk varieert de range van een krappe 100 kilometer in de winter tot 150 kilometer in optimale omstandigheden. Voor wie alles wil weten omtrent de i3 en range, er is zelfs een boek over geschreven (David Bricknell, Electric vehicles and the BMW i3).

Let bij het zoeken naar een i3 op de geadverteerde prijs. Vaak wordt een prijs exclusief BTW getoond, omdat een gebruikte i3 ook voor de zakelijke markt nog steeds aantrekkelijk is. Voor een particulier komt daar dan de BTW bovenop. Daarnaast is, voor wie straks wil profiteren van de subsidie, de oorspronkelijke nieuwwaarde van belang. Volgens de concept subsidieregeling ligt de grens bij 45.000 euro. Helaas voldoet maar een kwart van de volledig elektrische i3’s aan deze eis. De waarde is op kenteken op te vragen in het RDW-kentekenregister. Essentiele opties voor de i3 zijn het snellaadpakket waarmee met 50 kW geladen kan worden en de warmtepomp. Prettig om te hebben zijn het comfort pakket (o.a. climate control, cruise control, regensensor), bluetooth en de interieurstijlen Loft, Lodge of Suite.

Voor wie meer range wenst

In 2016 kwam de i3 94Ah op de markt met een capaciteit van 27,2 kWh. De actieradius zal daarbij variëren tussen 150 en 200 kilometer. Occasions zijn te vinden vanaf grofweg 20.000 euro tot bijna 40.000 euro. Sinds 2018 levert BMW de 120 Ah met 37,9 kWh. Vroege exemplaren van de 120 Ah zijn te vinden vanaf prijzen net boven de 30.000 euro. Hoewel de officiële WLTP-range 310 kilometer bedraagt zal die in de praktijk schommelen tussen 200 en 300 kilometer.

Vorig artikelRode en zwarte cijfers in een knettergekke periode
Volgend artikelHonda geeft accu’s een tweede leven

1 REACTIE

  1. Raar dat je de Rex uitvoering afbreuk vindt doen ? De Rex haalt juist alle nadelen van een elektrische auto weg. Bmw heeft het juist heel erg goed bekeken, en het zou prachtig zijn als de nieuwe X3E ook een thuis kom motortje aan boord zou hebben. want zoals de nieuwe aankomende Rav4 plugin, best leuk van o naar 100 in 6 seconden en ruim 300 pk, maar dat is toch niet echt de wens. van de gemiddelde automobilist?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in