Ergens zijn die touchscreens enorme ondingen – Column door Bas van der Weerd

Touchscreen niet handig

Een Duitse rechter veroordeelde een automobilist tot een boete en een rijontzegging. Hij was met zijn Tesla van de weg geraakt, toen hij op het centrale touchscreen de intervalstand van de ruitenwissers verstelde. Eindelijk iemand die het met mij eens is, dat zo’n touchscreen niet altijd even handig is.

Ja, natuurlijk is zo’n touchscreen een fantastisch verkoopargument. Zowel voor de autoproducent als autoverkoper. Wie wil er nou niet een auto met zo’n flitsend scherm waar je echt alles mee kunt? Al was het alleen maar om mee te pronken. Maar voor mij hoeven die schermen niet zo. Ik erger me zelfs behoorlijk aan de overvloed aan touchscreens in auto’s. Ben ik dan een ‘boomer’? Nou, jammer dan. Maar laat me even uitleggen waarom ik er geen voorstander van ben.

Alleen waar zo’n scherm écht van pas komt

Niet dat ik een absolute tegenstander van beeldschermen en touchscreens ben hoor. Integendeel zelfs. Maar laten we die dingen alsjeblieft alleen gebruiken voor zaken waar ze echt nodig zijn, of die daarmee makkelijker te bedienen zijn. Dat is bijvoorbeeld de navigatie, en ook voor het (terwijl de auto stilstaat!) opzoeken van informatie. Het bedienen van het infotainment en apps zoals Spotify gaat natuurlijk ook veel makkelijker met een beeldscherm. Maar ook dan geldt dat je tijdens het rijden je blik op de weg moet kunnen houden, of in ieder geval maar heel even opzij hoeft te kijken. Dat betekent: niet te veel informatie tegelijk bieden en alles moet heel duidelijk zichtbaar zijn.

Alles binnen handbereik

Maar hoe kwam iemand op het krankzinnig idee om een touchscreen centraal op de middenconsole te plaatsen, waarmee de bestuurder een aantal essentiële zaken moet bedienen? Ik ben er nog steeds van overtuigd, dat het handiger is als je alle essentiële bedieningselementen daadwerkelijk kunt voelen, en dat die daadwerkelijk binnen handbereik zijn, direct in het zicht van de bestuurder. Wat is er nu handiger als die verdraaibare ring rond het hendel van de ruitenwisser, waarmee je in een fractie van een seconde de intervalstand kunt verstellen, zonder je blik van het verkeer af te wenden en zonder je rechterhand ver van het stuur te moeten houden? Dat bedoel ik dus.

Veel afleiding

Een andere reden waarom ik niet zo’n voorstander ben van al die beeldschermen, is de overvloed aan informatie waarmee de bestuurder tijdens het rijden wordt geconfronteerd. Als de bestuurder steeds wordt afgeleid, of zijn blik van het verkeer af moeten wenden om iets op het touchscreen te zien, dan is het niet zo gek dat er allerlei rijassistentiesystemen nodig zijn. Hij wordt immers steeds afgeleid van zijn voornaamste taak in het verkeer: kijken dat hij nergens tegenaan rijdt.

Gewoon een grote flater

Het centraal geplaatste touchscreen gebruiken voor essentiële bedieningselementen, is naar mijn idee een van de grootste flaters op het gebied van usability. De ontwerper die heeft besloten dat je de intervalstand van de ruitenwissers op het centrale display moet verstellen, moet nog maar eens goed na gaan denken over zijn besluit. Want hiermee bracht hij (indirect) misschien wel miljoenen bestuurders in gevaar.

Maar achter de schermen…

Volgens mij is zo’n scherm trouwens niet alleen een verkoopargument voor de fabrikanten, of een manier om auto’s ‘beter’ te maken. Het gaat niet alleen om evolutie. Ik vermoed dat het ook een manier om auto’s veel goedkoper te kunnen maken. Een touchscreen is, inclusief de software voor de bediening, heel makkelijk reproduceerbaar en dus voor talrijke modellen te gebruiken. Bij fysieke bedieningselementen verwachten kopers dat die voor ieder afzonderlijk automodel specifiek zijn ontworpen. De tijd dat Opel in alle series hetzelfde draaischakelaartje voor de verlichting kon gebruiken, ligt generaties achter ons. Ieder fysiekbedieningselement moet door een ontwerpproces heen, er moeten matrijzen voor worden gemaakt, machines moeten worden geprogrammeerd, je hebt te maken met materialen, kwaliteitscontroles, noem maar op. Meestal komen de componenten weer bij toeleveranciers vandaan, dus je hebt ook weer extra schakels in de supply chain waar je van afhankelijk bent. Al die dingen heb je niet met een touchscreen.

Meerwaarde, of goedkoper?

Een touchscreen zoals in de Tesla Model S zit, kan net zo makkelijk in een van de andere Tesla-modellen worden gebruikt. Het is een van de USP’s dus kopers verwachten niet anders. Dus qua ontwikkelingskosten bespaar je daar een vermogen. En ook een eventueel andere look & feel is zo geïmplementeerd. Daar gaan een UX-designer en een programmeur een paar dag voor zitten en het is geregeld.

Ondertussen zien de autokopers zo’n superhyperfantastisch king-size touchscreen als een enorme meerwaarde, waarmee ze zich aan kunnen vergapen. En ze kunnen hiermee ook mooi aan hun buren en vrienden laten zien dat ze enorm met hun tijd meegaan. Misschien hebben ze het wel als optie gekozen, en er dus een hoop geld voor betaald. Maar ondertussen lacht de fabrikant misschien wel in zijn vuistje omdat er juist een heleboel geld mee is bespaard.

Ik snap wel dat die kostenbesparing ook in het belang van de klant kan zijn. Maar de autofabrikanten maken er naar mijn bescheiden mening een potje van. Enerzijds laten ze de klant er meer voor betalen, of gebruiken ze het als meerwaarde. Anderzijds komt de veiligheid door zo’n scherm in het geding en worden er kosten mee bespaard.

Met beleid, als het even kan!

Heren autofabrikanten: gebruik die schermen dus alsjeblieft met beleid. Alleen voor functionaliteiten die je het beste met een scherm kan doen. Zet dat scherm op een plek waar de veiligheid zo min mogelijk in het geding komt. Denk na over de functie die je er op zet, en over welke functies via fysieke elementen worden bediend. En als het even kan, gebruik niet die standaard touchscreens waar je altijd naar moet kijken voordat je er iets mee kunt, maar kies voor een zogenaamde haptische bediening, zoals Tanvas aanbiedt. Dan ‘voelen’ de bestuurders wat ze op een touchscreen doen, en kunnen ze het ook op de tast bedienen. Kijk, dán is er pas sprake van meerwaarde. Welke fabrikant gaat met Tanvas in zee??

Vorig artikelOmzet Fastned groeit ondanks Corona met 51%
Volgend artikelMercedes eActros gaat AH-supermarkten bevoorraden

2 REACTIES

  1. VOLLEDIG MEE AKKOORD.
    alle essentiele functie’s horen aan het stuur, zodat de ogen zijn waar ze horen te zijn,
    op de weg,en nergens anders.
    hopelijk komt er een wet die deze onzin verbied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in