zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsEr komen twee AMG-versies van de EQE

  Er komen twee AMG-versies van de EQE

  Dat de Mercedes EQE in aantocht is, is inmiddels wel duidelijk. De pers mocht laatst al een stukje meerijden en Daimler maakt nu ook bekend welke sportieve AMG-varianten er komen. Er komen, geheel tegen de verwachting in, zelfs twee AMG-varianten van de Mercedes EQE.

  Mercedes-Benz kondigt aan dat er naast de ‘normale’ EQE 350 ook een AMG EQE 43 zal komen, alsmede een AMG EQE 53. En bij die laatste kun je ook weer de Dynamic Plus optie kiezen. Kun je het nog volgen? Laten al die varianten daarom even op een rijtje zetten:

    Aandr. Accu Bereik* Vermogen Koppel 0-100 km/u Topsnelheid
  EQE 350 RWD 91 kWh 660 km 215 kW 530 Nm NNB NNB
  AMG EQE 43 AWD 91 kWh 533 km 350 kW 858 Nm 4,2 s 210 km/u
  AMG EQE 53 AWD 91 kWh 518 km 460 kW 950 Nm 3,5 s 220 km/u
  AMG EQE 53 Dyn + AWD 91 kWh 518 km 505 kW 1000 Nm 3,3 s 240 km/u

   

  De EQE 53 zal waarschijnlijk het topmodel van de EQE-reeks zijn. Er komt waarschijnlijk geen 63-versie omdat die dan volgens AMG’s eigen normen geschikt zou moeten zijn voor racecircuits.

  Maar welke versie van de EQE je ook kiest, je krijgt altijd het 91 kWh accupakket. De AMG-varianten van de EQE hebben net als de normale EQE een laadsnelheid van maximaal 170 kW. Het ‘normale’ laden gaat met 11 kW, optioneel is ook een 22 kW on-board lader verkrijgbaar.

  Philipp Schiemer, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH: “Met twee nieuwe modellen breiden we ons gamma uit met puur elektrisch aangedreven prestatievoertuigen en spreken we zo extra doelgroepen aan. De EQE 43 4MATIC is het instapmodel voor elektrische Driving Performance van Mercedes-AMG. De EQE 53 4MATIC+ daarentegen legt de nadruk op nog meer sportiviteit en nog meer rijdynamiek”.

  Jochen Hermann, Chief Technical Officer van Mercedes-AMG GmbH weet nog het volgende te vertellen: “Het compacte formaat van de EQE vormt het perfecte uitgangspunt om met onze AMG-specifieke oplossingen een uiterst wendbare en zeer emotionele rijbeleving te realiseren. Dit geldt met name op het gebied van aandrijving, onderstel, remmen en vooral ook geluid. Zo kunnen onze klanten zich ook in onze tweede volledig elektrische modelserie verheugen op de kenmerkende Driving Performance van ons merk”.

  Uiterlijk

  Visueel vallen de AMG-versies, behalve door de AMG-aanduiding, op door de verticale verchroomde strepen in de grille. Aan de achterkant zijn de AMG’s voorzien van een spoilerlip. In het interieur zijn de AMG-versies voorzien van een rode omlijsting rond de displays, een dubbelspaaks AMG-stuurwiel met afgevlakte onderzijde, sportstoelen met AMG-emblemen en specifieke graphics. Net als bij de EQE 350 is het Hyperscreen een optie, maar hier beschikt het nog over AMG-specifieke functies en displays.

  Motoren

  Net als de in september getoonde AMG EQS 53 4MATIC+ zullen ook AMG-varianten van de EQE gebruikmaken van een permanent bekrachtigde synchroonmotor op de voor- en achteras. Alle drie de AMG-modellen hebben ook een gekoelde rotor door middel van een waterlans, speciale koelribben op de stator en nog meer. Het verschil in prestaties tussen de EQE 43 en de EQE 53 is niet alleen softwarematig, maar de 53 heeft ook zijn eigen motoren en een nog verfijnder koelsysteem. Verder is de hardware bij de EQE 53 afwijkend, met specifieke wikkelingen en een speciale omvormer.

  Wielophanging

  De 4Matic+ vierwielaandrijving verdeelt het aandrijfkoppel traploos tussen de voor- en achteras. De krachtverdeling is naar achteren gericht, wat de wendbaarheid ten goede moet komen. In de Sport- en Sport+-modi wordt het vermogen daarbij meer naar achteren verplaatst. De ophanging is voorzien van AMG-specifieke wieldragers, veerpoten en stijvere anti-roll bars. Luchtvering is standaard maar het is niet duidelijk of de adaptieve dempers, die op de EQE 350 optioneel zijn, bij de AMG-versies standaard zijn. Op alle drie de AMG-versies is de achterasbesturing standaard. Het AMG-remsysteem omvat remklauwen met zes zuigers en schijven van 415 mm vooraan en remklauwen met enkele zuigers en schijven van 378 mm achteraan. Optioneel zijn keramische remmen met nog grotere remschijven verkrijgbaar.

  Rijprogramma’s

  Het recuperatievermogen bedraagt maximaal 260 kW. De intensiteit daarvan kan in drie stappen   worden aangepast via paddles op het stuurwiel. De vijf rijprogramma’s Smooth, Comfort, Sport, Sport+ en Individual maken aanpassing aan persoonlijke voorkeuren mogelijk. Het maximale aandrijfvermogen is elektronisch begrensd in alle standen behalve Sport+, tenzij je via kick-down de auto dwingt om dit te doen. Het systeemvermogen van 505 kW van de Dynamic Plus-versie van de EQE 53 is alleen leverbaar met een Race Start met Boost-functie. In de speciale Slippery-modus is slechts 50 procent van het vermogen beschikbaar.

  Ook eigen AMG-modellen op eigen AMG-platform gepland

  Schiemer vertelt overigens ook nog het volgende: “Na de performance-hybrides en de volledig elektrische AMG-derivaten op basis van EVA2, zullen in de niet al te verre toekomst stand-alone elektrische AMG-voertuigen volgen. Deze zijn gebaseerd op AMG.EA, ons nieuwe, volledig in eigen huis ontwikkelde platform”.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos