Škoda Enyaq iV elektrische SUV

Enyaq iV wordt Škoda’s eerste écht elektrische auto

De Enyaq iV is het eerste model van Škoda dat van de grond af aan is ontworpen als elektrische auto. Uiteraard is ook de Enyaq iV gebaseerd op het modulaire MEB-platform van moederbedrijf Volkswagen. Naast foto’s van prototypes onthulde Škoda ook de belangrijkste details van de nieuwe elektrische SUV.

De Škoda Enyaq iV wordt een SUV met een lengte van 4,65 meter en een breedte van 1,88 meter. Qua formaat is hij dus redelijk vergelijkbaar met de Kodiaq, de grootste SUV van Škoda.

Achterwiel- en vierwielaandrijving

In totaal kunnen de kopers bij de Tsjechische fabrikant kiezen uit vijf vermogens en drie verschillende accupakketten. Zoals we vaker zien bij elektrische auto’s, hebben de instapmodellen van de Enyaq iV achterwielaandrijving. De duurdere versies hebben ook een elektromotor achterin, en dus vierwielaandrijving. Desgewenst kan de Enyaq iV ook worden geleverd met een trekhaak, waarmee hij in de krachtigste uitvoering een aanhanger tot 1200 kilo mag trekken.

Accupakket van 55 tot 82 kWh

De Enyaq iV 50 is het instapmodel. Deze heeft een accupakket van 55 kWh en de elektromotor achterin genereert 109 kW. De maximale actieradius is 340 kilometer volgens de nieuwe WLTP-norm. Daarboven komt 132 kW sterke Enyaq iV 60. Die heeft een 62 kWh accupakket, voldoende voor maximaal 390 kilometer. De Enyaq iV 80 met 150 kW heeft in de achterwielaangedreven uitvoering de grootste actieradius (500 kilometer). Hij heeft een 82 kWh accupakket, net als de twee versies met een tweede elektromotor en vierwielaandrijving. Dit zijn de Enyaq iV 80X en vRS die een vermogen van 195 kW en 225 kW hebben. Het topmodel sprint van nul naar honderd in 6,2 seconden, de topsnelheid is 180 km/u. De maximale actieradius van beide versies met vierwielaandrijving is 460 kilometer.

Thuis laden tot 11 kW, snelladen tot 125 kW

Naast het standaard 230 V-stopcontact met 2,3 kW wisselstroom, kan de Enyaq iV thuis worden opgeladen op wallboxen tot 11 kW. Afhankelijk van de grootte van de accu duurt het laadproces dan zes tot acht uur. Uiteraard kan de Enyaq iV ook worden aangesloten op DC-snelladers. Hij kan dan worden opgeladen met 125 kW. Hiermee kan de accu idealiter binnen 40 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen.

Interieur

Voor het interieur van de Enyaq iV belooft Škoda een royale ruimte met ‘lounge’ karakter en een kofferbak van 585 liter. Voor het eerst worden bij het merk duurzame materialen zoals olijfleder gebruikt in een serievoertuig. Daarnaast biedt de Škoda Enyaq iV state-of-the-art connectiviteit en infotainment oplossingen. Alle relevante informatie wordt weergegeven op een vrijstaand, centraal display met een grootte van 13 inch. Het kan indien gewenst ook via een head-up display met augmented reality worden getoond. De Enyaq iV heeft een de permanente internetverbinding en ontvangt dus doorlopend up-to-date informatie.

Productie start waarschijnlijk nog dit jaar

De Enyaq iV is het enige MEB-voertuig van de Volkswagen Groep in Europa dat buiten Duitsland van de productielijn rolt. De productie vindt plaats in de hoofdfabriek van Škoda in Mladá Boleslav op een productielijn waar ook modellen op basis van het oudere, universele MQB-platform worden gebouwd. De voorverkoop van de Škoda Enyaq iV zal tijdens de wereldpremière starten. De serieproductie zal naar verwachting eind dit jaar beginnen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven