Engeland groene kentekenplaten

Engeland wil groene kentekenplaten voor EV’s invoeren

De Britse regering is niet alleen met de Brexit bezig maar is men ook hard bezig om al het vervoer emissievrij te maken. Er zijn daar diverse landelijke en lokale stimuleringsregelingen en voor EV’s. Om de voordelen voor elektrisch rijden nog duidelijker te maken, krijgen de EV’s in Engeland groene kentekenplaten.

Voordelen van elektrisch rijden herkenbaar maken

Hiermee wordt het nog duidelijker dat elektrisch rijden de nodige voordelen met zich meebrengt. Om het gebruik van elektrische voertuigen nog meer te stimuleren, heeft de Britse overheid allerlei maatregelen genomen. In het kader van die Road to Zero strategie mogen ook lokale overheden verschillende voordeeltjes voor EV’s instellen. Zo kunnen EV’s bijvoorbeeld gebruik maken van busbanen, of geldt er een lager parkeertarief. Om die voordeeltjes voor iedereen duidelijk zichtbaar te maken, worden er in Engeland groene kentekenplaten voor EV’s ingevoerd. Wie dagelijks in de file staat en ziet dat auto’s met groene nummerplaten gewoon over de busbaan mogen rijden, zal immers eerder de aanschaf van een EV overwegen.

Positieve manier van herkenning

Daarnaast zal het groen ook gewoon een duidelijk signaal afgeven dat er emissievrij wordt gereden. Alle EV’s maken op die manier toch een beetje reclame voor elkaar. Met de toename van het aantal EV’s ziet men overal steeds meer groene nummerplaten. Dat zal de vertrouwdheid met elektrisch rijden steeds meer vergroten. Daarnaast is het voor de handhavers ook een snelle manier om te zien of er terecht van de genoemde voordelen gebruik wordt gemaakt.

Engeland groene kentekenplaten

Groene kentekenplaten afgekeken van Ontario

De Britse regering heeft de voordelen voor elektrisch rijden min of meer afgekeken van de Amerikaanse staat Ontario. Daar kregen bestuurders van elektrische voertuigen gratis toegang tot tolstroken en konden ze ook gebruik maken van carpoolstroken en busbanen. Ontario zag een duidelijke toename van het aantal inschrijvingen van elektrische voertuigen.

Road to Zero

De groene kentekenplaten zijn een volgende stap in de Road to Zero strategie van de Britse regering. Deze heeft 1,5 miljard pond vrijgemaakt om van het Verenigd Koninkrijk het meest aantrekkelijke land te maken om een elektrisch voertuig te bezitten. Ook heeft de Britse regering de intentie uitgesproken dat het het eerste G7-land wil zijn dat tegen 2050 de nul-emissie verplicht stelt. Sinds de invoering van de strategie heeft het Verenigd Koninkrijk recordaantallen emissievrije voertuigen geregistreerd.

Engeland groene kentekenplaten

Verschillende ontwerpen

Er zijn verschillende ontwerpen gemaakt voor de nieuwe nummerplaten:

– volledig groene kentekenplaten met zwart opschrift

– de toevoeging van een groen vlak op de plaat

– de toevoeging van een groene stip of een groen symbool

Uiteindelijk is er gekozen voor de volledig groene kentekenplaat. Het is nog niet definitief maar de kans dat dit wetsvoorstel wordt afgewezen, lijkt ons uiterst gering. Welk land volgt?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven