donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsEn weer een productierecord voor Tesla

  En weer een productierecord voor Tesla

  In het laatste kwartaal van 2022 leverde Tesla ruim 405.000 auto’s af. Het zoveelste record voor de Amerikaanse autofabrikant. In totaal leverde Tesla vorig jaar meer dan 1,3 miljoen elektrische auto’s af. Nog een record voor Tesla. Maar de financiële experts, pers en beleggers hadden meer van de Amerikaanse autofabrikant verwacht.

  Minder dan verwacht

  De financiële reageerde nogal verdeeld op de mededeling van Tesla. Volgens een peiling van het financiële consultancybureau Refinitiv hadden analisten verwacht dat Tesla vorig kwartaal 431.000 voertuigen zou afleveren. Tesla had immers de productiecapaciteit in de fabrieken (’Gigafactories’) in Texas en bij Berlijn opgevoerd. Daarnaast had Tesla voortdurend verbeteringen doorgevoerd in de Fremont Factory en in Gigafactory Shanghai om ook daar de productiecapaciteit te vergroten. Door die maatregelen leverde Tesla in 2022 meer voertuigen af dan ooit tevoren. Maar men had dus verwacht dat Tesla nóg meer voertuigen zou afleveren.

  Vraag naar Tesla’s loopt terug

  De pers reageerde verdeeld op de officiële jaarcijfers, die je onderaan deze pagina kunt vinden. Het feit dat men nogal sceptisch reageerde, had niet direct met de productiecapaciteit te maken. Maar wel met het feit dat de vraag iets is teruggelopen. Dit is onder anderen te zien aan de orderachterstand van Tesla. Dat is het verschil tussen het aantal bestelde en het aantal afgeleverde auto’s. Die orderachterstand is aanzienlijk afgenomen volgens Troy Teslike, een betrouwbare bron op het gebied van statistieken en voorspellingen over Tesla. Troy Teslike schat dat de achterstand de afgelopen maanden met ongeveer twee derde is afgenomen.

  Daarnaast is ook het verschil tussen het aantal geproduceerde en afgeleverde Tesla’s gegroeid. Dat zorgde ook voor nogal wat onzekerheid bij de financiële pers. Het groeiende verschil tussen het aantal geproduceerde en geleverde voertuigen is volgens Tesla opnieuw te wijten aan een poging om de leveringsfluctuaties aan het einde van het kwartaal af te vlakken: “We bleven overgaan naar een meer gelijkmatige regionale mix van voertuigproductie, wat op zijn beurt leidde tot een verdere toename van voertuigen in transit aan het einde van het kwartaal.”

  Kortingsacties zorgden voor waardedaling aandelen

  Tesla hield eind vorig jaar een voor het bedrijf zeldzame uitverkoop. Om de voorraad op te ruimen bood Tesla korting aan voor kopers die voor het einde van het jaar een voertuig in ontvangst zouden nemen. Aanvankelijk bedroeg die korting $3.750, Tesla verdubbelde die korting nog eens in de laatste twee weken van vorig jaar. Die uitverkoop werd door de pers en beleggers beschouwd als een bevestiging dat de vraag naar Tesla’s inderdaad is afgenomen. Dat leidde uiteraard weer tot een volgende waardedaling van de aandelen van Tesla (TSLA). In totaal daalden de aandelen van Tesla vorig jaar met maar liefst 65%. Alleen al de opruiming van Tesla zorgde voor een daling van 37%.

  Officiële cijfers

  In de officiële cijfers van Tesla over het vierde kwartaal van 2022, staat dat het bedrijf in het vierde kwartaal van 2022 meer dan 405.000 voertuigen afleverde. Verder produceerde Tesla 439.000 auto’s, maar liefst 47 procent meer dan in 2021. Tesla leverde vorig jaar in totaal 1.313.851 voertuigen af. Dat is een stijging van 40,3 procent vergeleken met de 963.222 voertuigen die Tesla het jaar ervoor afleverde.

  Ondanks het feit dat de cijfers voor de pers, analisten en beleggers nogal teleurstellend waren, zijn de stijgingen van 40 procent en meer nog steeds cijfers waar de alle andere grote autofabrikant alleen maar van kunnen dromen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos