Toyota Mirai FCEV elektrisch waterstof

Emissienormen lijken voor Toyota bijna de enige aanleiding voor elektrificatie te zijn

Er is volgens Toyota nog weinig maar vraag naar elektrische auto’s. Toyota’s strategie lijkt dan ook vooral door de emissienormen te worden bepaald. Toyota Motor is van plan om in 2025 wereldwijd ruim een half miljoen geëlektrificeerde auto’s te verkopen maar dat zullen voornamelijk hybriden zijn.

Waterstof in plaats van BEV’s

Het is bekend dat Toyota, met de Prius nota bene een van de pioniers op dit gebied, nog steeds een beetje aan het worstelen is met volledig elektrische voertuigen. In plaats daarvan richt het bedrijf zich steeds meer op waterstofvoertuigen zoals de nieuwe Toyota Mirai. Het vertrouwt hierbij op een kostenverlaging die door de bouw van steeds meer eenheden wordt gerealiseerd. Vreemd, want er is naar dit soort voertuigen nog veel minder vraag. Het lijkt wel een soort van vermijdingsgedrag, alsof men er niet van overtuigd is dat de elektrificatie wel nodig is.

Over tien jaar tien volledig elektrische modellen

Toyota Motor brengt wel volledig elektrische auto’s op de markt, maar dat gaat mindjesmaat. Dit jaar kunnen we bijvoorbeeld de elektrische Lexus UX 300e SUV tegemoetzien. Een elektrische Toyota die in grote aantallen zal worden verkocht, daar moeten we nog even op wachten. Over vijf jaar wil Toyota geëlektrificeerde aandrijvingsopties aanbieden in alle modelreeksen. Nog eens vijf jaar later zouden er wereldwijd minstens tien modellen met een volledig elektrische aandrijving beschikbaar moeten zijn. Dat klinkt veel, maar ook niet echt overtuigend.

Heeft Toyota wel een elektrische strategie?

Het lijkt ook wel alsof Toyota geen echte elektrische strategie heeft. Men geeft ook aan dat de elektrificatie vooral noodzakelijk is geworden om op de belangrijkste markten aan strengere milieunormen te kunnen voldoen. “We zullen de komende doelstellingen niet kunnen halen met hybride voertuigen. Daarvoor zijn elektrische auto’s en andere technologieën noodzakelijk”, aldus Executive Vice President Shigeki Terashi, die de e-mobiliteit bij Toyota leidt.

Emissienormen zijn leidend

Vorig jaar is China begonnen met het opleggen van een productie- en verkoopquotum voor zogenaamde New Energy-voertuigen, terwijl ook Europa de emissienormen aanscherpt. Verwacht wordt dat deze tendens zich na 2025 voortzet. Toch vindt Toyota dat het stap voor stap moet gaan – van benzine naar hybride, van plug-in naar FCEV en BEV. In deze volgorde zal Toyota zich uiteindelijk richten op de introductie van volledig elektrische auto’s.

Aantallen BEV’s groeien geleidelijk

Het is al langer bekend dat Toyota de productie van geëlektrificeerde auto’s geleidelijk wil verhogen. Zo produceert het concern dit jaar 10.000 elektrische voertuigen, volgend jaar worden het er 30.000. Over vijf jaar wil het bedrijf dan 5,5 miljoen geëlektrificeerde voertuigen verkopen. Daaronder zijn ook brandstofcelauto’s maar het merendeel zal volgens Toyota uit hybriden bestaan. Men verwacht dat hooguit 10% van die 5,5 miljoen een volledig elektrische auto zal zijn. Nu rijst natuurlijk de vraag: is de strategie van Toyota te behoudend of zijn we in Europa veel te optimistisch over de toekomst van de EV? De tijd zal het leren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven