Met de introductie van de volledig elektrische Toyota C-HR+ zet de Japanse autofabrikant een nieuwe stap in de elektrificatie van zijn modellen. De C-HR, oorspronkelijk gelanceerd als hybride cross-over, wist met zijn uitgesproken design en degelijke rijprestaties een breed publiek aan te spreken. Nu komt hij er dus met in een volledig elektrische aandrijving.
Daarmee moet hij de concurrentie aangaan met modellen als de Kia EV3 en de Volvo EX30. Maar heeft de Toyota C-HR+ inderdaad genoeg in huis om zich te onderscheiden in de steeds competitievere EV-markt?
Waarom nu de Toyota C-HR+?
Toyota heeft lang vastgehouden aan zijn hybride- en plug-in hybrideaanpak, waardoor het merk relatief laat is met het uitbreiden van zijn volledig elektrische aanbod. De C-HR+ maakt deel uit van Toyota’s multi-pathway strategie, waarbij de fabrikant inzet op verschillende technologieën – van hybride tot waterstof – om een breed publiek te bedienen.
De lancering van de C-HR+ in de tweede helft van 2025 moet Toyota helpen een stevigere voet aan de grond te krijgen in het elektrische SUV-segment. De bZ4X, Toyota’s eerste moderne BEV voor de massamarkt, had een moeizame start door wat softwareproblemen en tegenvallende laadsnelheden. Met de C-HR+ lijkt Toyota geleerd te hebben van die fouten, door een EV aan te bieden die compacter en efficiënter is – en daarmee aantrekkelijker voor de Europese markt.
Herkenbaar, en toch ook vernieuwend design
De C-HR staat bekend om zijn karakteristieke, enigszins gewaagde design en sportieve styling, en de elektrische C-HR+ zet deze lijn door. Strakke lijnen, scherpe hoeken en een coupé-achtige daklijn zorgen ervoor dat de auto nog steeds opvalt in het drukbezette SUV-segment. De afmetingen zijn bijna identiek aan die van de hybride C-HR, met een lengte van 4.520 mm en een breedte van 1.870 mm.
Binnenin biedt de C-HR+ meer ruimte dan zijn hybride tegenhanger, mede dankzij de vlakke vloer en het ontbreken van een traditionele transmissietunnel. Met een bagageruimte van 416 liter is hij praktisch genoeg voor dagelijks gebruik, maar niet ruimer dan concurrenten zoals de Kia EV3, die met 460 liter nét wat meer biedt.
Prestaties en rijbereik Toyota C-HR+
De Toyota C-HR+ wordt aangeboden met twee accupakketten:
- 57,7 kWh, goed voor een rijbereik van 455 km (WLTP).
- 77,0 kWh, met een indrukwekkend rijbereik van 600 km (WLTP).
Qua aandrijving zijn er drie varianten beschikbaar:
- Voorwielaandrijving (FWD) met 123 kW (167 pk) – geschikt voor wie efficiëntie en bereik prioriteert.
- Vierwielaandrijving (AWD) met 165 kW (224 pk) – biedt betere grip en snellere acceleratie.
- Vierwielaandrijving met 252 kW (342 pk) – de krachtigste variant, deze sprint van 0-100 km/h in slechts 5,2 seconden.
Op papier lijkt Toyota met de C-HR+ een goede balans te hebben gevonden tussen prestaties en efficiëntie. Vooral de versie met het grotere accupakket kan zich meten met de long-range versies van bijvoorbeeld de Kia EV3.
Het opladen blijft echter een punt van aandacht. Hoewel exacte laadsnelheden nog niet zijn bevestigd, zal de C-HR+ waarschijnlijk concurreren met de Kia EV3 en Volvo EX30, die laadsnelheden tot respectievelijk 120 kW en 153 kW ondersteunen. Of Toyota met de C-HR+ daadwerkelijk snelladen van 10-80% in minder dan 30 minuten mogelijk maakt, is misschien niet dé bepalende factor voor succes, maar zoiets telt wel degelijk mee in de koopbeslissing.
Kan Toyota met de C-HR+ eindelijk echt doorbreken op de EV-markt?
Toyota heeft een ijzersterke reputatie als het gaat om betrouwbaarheid en hybride technologie, maar op het gebied van volledig elektrische modellen heeft het merk nog wat goed te maken. De introductie van de bZ4X was verre van vlekkeloos, en ook de eerste generatie EV’s van Toyota wisten nog geen massale doorbraak te forceren.
De C-HR+ heeft echter het voordeel dat hij gebaseerd is op een bestaande succesformule. De hybride C-HR verkocht wereldwijd ruim 1,5 miljoen exemplaren, en veel klanten waarderen de mix van sportief design en Toyota’s bouwkwaliteit. Dit kan de C-HR+ helpen om in een kortere tijd meer marktaandeel te winnen, vooral in Europa, waar compacte elektrische SUV’s populair zijn.
Toch blijft er een kritische vraag: is Toyota’s late toetreding tot de EV-markt een strategisch voordeel – omdat ze nu kunnen leren van de fouten van andere fabrikanten – of is het juist een nadeel omdat concurrenten als Kia, Volkswagen, Skoda en Volvo al een flinke voorsprong hebben opgebouwd?
Gamechanger of veilige middenmoter?
De Toyota C-HR+ brengt geen baanbrekende specificaties en eigenschappen, maar ze zijn zeker voldoende om prima mee te kunnen komen: een goed rijbereik, een onderscheidend en sportief design en een bekende naam die vertrouwen wekt. Toch zal de C-HR+ zich moeten bewijzen in dit steeds competitievere segment. Dat neemt niet weg dat dit weleens de eerste echte succesvolle elektrische Toyota in Europa zou kunnen worden. Maar met stevige concurrentie van onder andere Kia en Volvo zal Toyota meer dan ooit moeten bewijzen dat ze hun plek op de EV-markt verdienen.