Elektrische Tevva Truck volgend jaar in productie

Elektrische Tevva Truck

Dat het vrachtvervoer snel af moet stappen van de dieselmotoren is een uitgemaakte zaak. Veel vrachtwagenfabrikanten, waaronder grote namen als DAF, Volvo, Renault en Daimler zijn daarom druk bezig met emissievrije trucks. Dat geldt ook voor bekende start-ups als Nikola, Volta en Hyzon, én nieuwkomer Tevva.

Tevva is voor ons een nieuwe naam aan het front. Het ontwikkelingsteam van Tevva bestaat uit mensen die eerder werkten voor Bentley, Alexander Dennis en Jaguar. Niet de eersten de besten dus. Bovendien zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. De Tevva Truck is naar eigen zeggen het resultaat van zeven jaar onderzoek en ontwikkeling, naast ruim 350.000 km aan testritten. En nu is de Tevva Truck dus zo goed als klaar voor de serieproductie.

Tevva Truck

Het betreft een 7,5 tons vrachtwagen die 16 europallets met een totale massa van meer dan 2 ton kan vervoeren. Hij is naar eigen zeggen gebouwd ‘met “een uiterst betrouwbare BEV-aandrijflijn gekoppeld aan een uitzonderlijk robuust en beproefd vrachtwagenchassis”. De actieradius van de elektrische vrachtwagen bedraagt maximaal 160 mijl, omgerekend ongeveer 255 km. Daarbij is Tevva technologieën aan het testen die het mogelijk maken om het accupakket in een uur volledig op te laden. Dat is altijd nog iets langer dan de wettelijke rustpauzes maar het scheelt niet zo gek veel.

De 7,5-tons model is het eerste model van Tevva. De Britse startup wil een hele reeks elektrische trucks ontwikkelen, zowel volledig elektrisch als met een range-extender op waterstof.

Als BEV en FCEV

Ook bij Tevva zijn ze zich bewust van de vraag naar een grotere actieradius. Daarom kan de Tevva Truck ook geleverd worden met een gepatenteerde range extender met brandstofstofcellen. Daarmee verdubbelt de actieradius ruwweg naar zo’n 500 kilometer.

Asher Bennett, oprichter en CEO van Tevva, is uiteraard enthousiast: “Technologie transformeert de bedrijfswagensector in hoog tempo, waardoor deze veiliger, groener en veel efficiënter wordt. Maar zinvolle verandering is een geleidelijk proces, het moet stap voor stap gebeuren, zelfs als die veranderingen snel opeenvolgend nodig zijn. De Tevva Truck biedt wagenparkbeheerders een natuurlijke overgang naar elektrificatie, met een totale gemoedsrust en een overtuigend voorstel voor totale eigendomskosten, zonder compromissen op het gebied van actieradius en betrouwbaarheid en met een minimaal compromis op het gebied van laadvermogen.”

Eerste leveringen volgend jaar

Tevva heeft het orderboek voor de voorbestellingen voor de Tevva Truck geopend. Maar het zal nog even duren voordat de echte productie start. De productie zal in juli 2022 aanvangen, in een gloednieuwe 11.000 m² grote fabriek in de bij Londen gelegen Thames Freeport-fabriek. De eerste leveringen aan klanten volgen in het derde kwartaal.

Vorig artikelMG ZS EV krijgt een update, de Marvel R komt eraan en de MG5 stationwagen volgt snel
Volgend artikelGeneral Motors wil Tesla van de troon stoten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in