Elektrische taxi verslaat benzine en diesel

Elektrische taxi verslaat benzine en diesel

Wie op de Ring Amsterdam rijdt komt ze al enige jaren tegen; elektrische taxi’s. Toch zijn EV’s nog steeds in de minderheid. Het overgrote deel van de taxi’s rijdt op diesel. Daar kan echter verandering in komen. Volgens Transport & Environment, een Europees samenwerkingsverband van organisaties op het gebied van transport en milieu, is er sprake van een kantelmoment.

Waarom Uber elektrisch zou moeten rijden

Volgens onderzoek van de Europese Federatie voor Transport & Milieu loont het om taxi’s te elektrificeren. Het onderzoek van Transport & Environment richt zich met name op ride-hailing, ofwel aanbieders van rittendiensten zoals Uber. Het rapport kreeg dan ook de titel ‘waarom Uber elektrisch zou moeten gaan’. De uitkomsten zijn uiteraard ook van belang voor de taxibranche. In het onderzoek wordt gekeken naar verschillende gebruiksscenario’s in vijf grote Europese steden; Parijs, Lissabon, Brussel, Berlijn en Madrid.

Een belangrijke conclusie is dat batterij-elektrische middenklasse auto’s tegen gemiddeld 14% lagere kosten gereden kunnen worden dan gelijkwaardige dieselauto’s. In scenario’s waarbij de chauffeur de auto ’s nachts thuis kan laden is het mogelijk om jaarlijks tot 3.000 euro te besparen. Daarnaast wordt ook een grote besparing op CO2-uitstoot gerealiseerd.

De vergelijking van de total cost of ownership (TCO) is op basis van auto’s die 4 jaar in eigendom zijn en 60.000 kilometer per jaar rijden. Dat is volgens cijfers van Koninklijk Nederlands Vervoer ongeveer gelijk aan de gemiddelde jaarkilometrage van een Nederlandse taxi. In de middenklasse gaat het om de vergelijking tussen een Nissan Leaf e+ (62 kWh) en een Skoda Octavia diesel.

Eigen laadfaciliteit belangrijk

In het onderzoek zijn meerdere scenario’s berekend. Daarbij komen duidelijke verschillen naar voren tussen auto’s die gedurende de nacht langzaam (goedkoop) worden bijgeladen en auto’s die vooral afhankelijk zijn van snelladen overdag. Wanneer een chauffeur beschikt over een eigen laadvoorziening, dan is het vrijwel altijd gunstiger om elektrisch te verkiezen boven diesel. Ook bij de iets grotere auto’s (de elektrische Tesla Model 3 std+ versus een diesel Mercedes C180d) is dat het geval.

Verder toont het onderzoek verschillen tussen steden door variatie in brandstofprijzen en laadkosten. Zo zijn middenklasse elektrische auto’s in Parijs en Lissabon altijd goedkoper dan hun concurrenten op diesel, ook wanneer men afhankelijk is van snelladen. In Brussel en Berlijn is de situatie echter omgekeerd.

Aanbod en vraag elektrische taxi’s stijgt

Gelukkig is het, dankzij grotere batterijen, steeds minder noodzaak om nog tussentijds te laden. Taxi’s rijden in de grote steden tot zo’n 300 kilometer per dag. Een afstand die met een Leaf e+ (WLTP-range 385km) met gemak wordt gehaald op een volle batterij. Zeker in stadsverkeer met gemiddelde snelheden van zo’n 30 km/u.

Naast de Nissan Leaf e+ zijn de afgelopen jaren meerdere elektrische modellen op de markt gekomen die als taxi worden ingezet. Denk aan de Hyundai Ioniq Electric, Kia e-Niro en Tesla Model S, Model X en Model 3.

Overigens wordt het in de toekomst in veel grote Europese steden zelfs verplicht om met een elektrische taxi te rijden. Zo wil Amsterdam in 2025 naar uitstootvrij verkeer. Het heeft daarvoor afspraken gemaakt met de taxibranche. De vraag naar elektrische taxi’s wordt in Nederland verder versterkt door de afschaffing van de bpm-teruggave voor taxi’s. Hierdoor zijn dieseltaxi’s, met veelal een hoog bedrag aan bpm-belasting, sinds 2020 minder aantrekkelijk. Op elektrische auto’s wordt geen bpm geheven.

5% Nederlands taxipark elektrisch

Momenteel is nog ‘slechts’ 5% van het Nederlandse taxipark volledig elektrisch. In 2019 was naar schatting een kleine 9% van de nieuw ingezette taxi’s elektrisch. De Nissan Leaf was vorig jaar favoriet gevolgd door de Kia e-Niro en de Mercedes eVito Tourer. Ook in het totale elektrische taxipark domineert de Leaf.

Top 5 volledig elektrische modellen in Nederlandse taxi wagenpark
  1. Nissan Leaf
  2. Hyundai Ioniq
  3. Tesla Model S
  4. VW e-Golf
  5. Kia e-Niro

Bron: e-drivers.com o.b.v. RDW

Elektrische busjes ook belangrijk

Het taxipark, bestaande uit zo’n 42.000 auto’s, wordt in Nederland gedomineerd door busjes. Vooral de Mercedes Sprinter en Vito zijn populair. Ook omdat zij veelvuldig ingezet worden voor doelgroepenvervoer (o.a. zorgvervoer en leerlingenvervoer). Bij de ‘normale’ personenauto’s is de Mercedes E-klasse de meest gereden taxi.

De komst van elektrische personenbusjes is zeer belangrijk voor verdere elektrificatie van het taxipark. Het aanbod in deze klasse neemt de komende jaren toe. Zo komt binnenkort de elektrische Mercedes EQV op de markt met een range van 300 tot 400 kilometer. Ook kan sinds maart de VW e-Transporter worden besteld en heeft de PSA Group elektrische personenbusjes aangekondigd van Peugeot, Citroën en Opel.

De verwachting is dat het taxipark de komende jaren snel gaat elektrificeren. Overigens lijkt ook Uber die richting op te gaan. Het kondigde onlangs aan dat klanten in Nederland voortaan als optie een elektrische rit kunnen boeken. Het plan is om in 2025 in Nederland alleen nog maar elektrisch te rijden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven