Volkswagen elektrische stationwagen

Elektrische stationwagen van Volkswagen komt mogelijk pas in 2023

Vorige week maakte de Volkswagen Group de aangepaste investeringsplannen bekend. Het concern gaat 73 miljard euro investeren in toekomstige technologieën, waarvan ongeveer 35 miljard euro in e-mobiliteit. Ook was er nieuws over een geplande elektrische stationwagen van Volkswagen.

Elektrisch offensief

Dit jaar is Volkswagen begonnen met het uitleveren van de eerste modellen van de nieuwe ID-serie. Deze modellen zijn helemaal als volledig elektrische auto ontwikkeld. De autofabrikant investeerde in het kader van een ‘elektrisch offensief’ al de nodige miljarden in de ontwikkeling van een modulaire elektrische architectuur (het MEB-platform) en de ombouw van productiefaciliteiten in onder anderen Zwickau en Emden.

VW ID.3 en ID.4

In de eerste locatie bouwt Volkswagen de ID.3. Deze auto kunnen we beschouwen als de elektrische opvolger van de Golf. Hiervan rijden de eerste exemplaren al op de Nederlandse wegen. In Emden bouwt Volkswagen de ID.4, een elektrische SUV, en hiervan hoopt men de eerste eenheden eind dit jaar te kunnen leveren. Ook van dit model hebben we grote verwachtingen, zeker omdat Volkswagen dit model wereldwijd wil gaan verkopen en bouwen. Volkswagen heeft meerdere malen aangekondigd dat er nog meer elektrische modellen in de planning staan.

ID Vizzion Volkswagen elektrische stationwagen

Naam ID. Space Vizzion wordt wellicht anders

Als we kijken naar de voornaamste doelgroep voor elektrische auto’s, dan zijn het vooral de zakelijke rijders. Die rijden ook vaak in een stationwagen. En ook die staat bij Volkswagen in de planning, in de vorm van de ID. Space Vizzion. Tot nu toe wisten we niet beter of Volkswagen zou volgend jaar al de productieversie van dit model presenteren. Volkswagen verklaart nu dat deze auto in 2023 in Emden gebouwd wordt. Men stapt misschien af van de naam ID. Space Vizzion, Volkswagen heeft het intern over de Aero B, die meer een ‘shooting brake’ dan een stationwagen moet worden. Maar goede kans dat de letters ID wel behouden blijven.

Aero B moet een duurzame, premium stationwagen worden

“De Aero B is onze interpretatie van een duurzame premium auto”, vertelt VW-directeur Brandstätter. “Dankzij onze voortdurend verbeterde MEB-architectuur kan de Aero B supersnel worden geladen en biedt hij ook meer van alles: meer ruimte, meer bereik, meer acceleratie en meer topsnelheid”. De Aero B Shooting Brake wordt de eerste elektrische stationwagen op de markt, vervolgde Brandstätter. Daarmee bedoelt hij dan waarschijnlijk ‘van Volkswagen’, anders vergeet hij dat SAIC allang een elektrische stationwagen in het programma heeft die binnenkort als MG in Europa op de markt komt. Maar goed, volgens Brandstätter krijgt de auto in ieder geval “een hoogwaardig interieur en echt veel ruimte. Nobel en ruim als een Phaeton, plus een enorm bagageruimte.”

Shooting Brake met actieradius van 700 kilometer

Maar het meest interessante nieuws is misschien wel de grotere actieradius, Brandstätter heeft het nu namelijk over 700 kilometer. Tot dusver heeft Volkswagen alleen EV’s met een bereik van maximaal 550 kilometer volgens de WLTP-norm aangeboden. Vorig jaar meldde Volkswagen dat de ID. Space Vizzion dankzij de 82 kWh accu een range van 590 kilometer zou hebben. Dat bereik is nu dus fors verbeterd. Dat grote bereik wordt volgens Brandstätter onder meer mogelijk gemaakt door het aerodynamische ontwerp. Verder werd bij het conceptmodel gesproken over een vermogen van 250 kW en vierwielaandrijving waarmee de auto in 5,4 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren.

Aero B Volkswagen elektrische stationwagen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven