Elektrische roadster van Polestar komt in 2026 op de markt

Polestar 6 elektrische roadster cabrio

Tesla is betreft de productiestart van de Semi voorbij gestreefd door Nikola. Maar met de nieuwe Roadstar zal dat niet zo’n vaart lopen. Want de roadster van Polestar, die waarschijnlijke Polestar 6 gaat heten, komt pas in 2026. Goede kans dat de Tesla Roadster dan al een paar jaar in productie is. Dat maakt de Polestar 6 niet minder interessant.

Meerdere elektrische roadsters op de markt

Zo is er geen enkele elektrische roadster verkrijgbaar en zo zijn er opeens vier, vijf of zelfs zes op de markt. Dat wil zeggen, als de plannen bij MG, Porsche en Wiesmann doorgang kunnen vinden. Daar is wel goede moed maar nog niets concreet, voor zover wij weten. Maar de volgende generatie van de Tesla Roadster zal er wel degelijk komen. Volgend jaar wellicht al. Tesla heeft eindelijk de productiecapaciteit zover uitgebreid dat ook dit soort nichemodellen aan de beurt zijn.

Daarnaast is de productie van de Rimac Nevera zelfs al gestart. En van de Polestar 6, nu het Chinees-Zweedse merk bevestigt dat die er inderdaad komt, mogen we ook zeker zijn. Alleen moeten we voor die nog een jaartje of vier wachten. En daarnaast zijn er dan plannen voor een roadster bij MG, Porsche en Wiesmann. Die MG Cyberster zou wel eens redelijk betaalbaarder kunnen zijn. De elektrische Porsche Boxster is vast een stukje duurder en de Rimac Nevera is net als de Wiesman Thunderball net zo exclusief dat hij voor de meeste mensen ronduit onbetaalbaar is. Verder zullen er hier en daar nog wat elektrische roadsters op de markt zijn en komen maar daar is dan niet echt sprake van serieproductie.

Polestar 6 elektrische roadster cabrio

Het verhaal van de Polestar 6

Afgelopen voorjaar presenteerde Polestar in Los Angeles een concept van deze elektrische roadster, de Polestar O₂. Deze is gebaseerd op het design en de technologie van de Polestar Precept. Het was niets meer dan een showcase, wellicht alleen voor de publiciteit. Alleen deden de reacties van het publiek Polestar besluiten om hier toch iets concreets mee te gaan doen.
Thomas Ingerlath, CEO van Polestar: “Door de overweldigende respons van klanten en de pers hebben we besloten om deze prachtige roadster als productievoertuig te produceren en ik ben erg enthousiast om dit te verwezenlijken.”

Prestaties

De Polestar 6 krijgt, als hij inderdaad het platform van de Precept krijgt, een 800-volt architectuur. Dat betekent razendsnel opladen aan de snellader. Dat is wel zo prettig. Verder zegt Polestar te verwachten dat de elektrische roadster twee motoren met een gezamenlijk vermogen van 650 kW en een maximum koppel van 900 Nm zal krijgen. Voldoende om de Polestar 6 een maximum snelheid van 250 km/u en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 3,2 seconden te geven. Er zijn snellere EV’s op de markt maar je zult niemand over deze prestaties horen klagen.  De actieradius zal naar verwachting ruim 600 kilometer bedragen.

Verdere technische details en specificaties zullen worden vrijgegeven tegen de tijd dat de productieauto op de markt komt. Alleen de (geschatte) afmetingen zijn bekend. De Polestar O2 concept car is namelijk ongeveer 4,7 meter lang en heeft een wielbasis van 2,7 meter. Daarmee wordt hij zo’n 30 centimeter korter dan de Precept annex Polestar 5.

Polestar 6 elektrische roadster cabrio

Zeer stijf chassis

De concept car liet overigens al enkele elementen zien van de productiemodellen. Zo heeft hij volgens Ingenlath een “zeer stijf” chassis en is de carrosserie vervaardigd van een nieuw ontwikkeld thermoplastisch materiaal. Het chassis is zo stijf dat er ondanks het inklapbare vouwdak amper verstijving nodig is. Het polyester voor de thermoplastische bekleding aan de buitenkant en de binnenkant is gemaakt van gerecycled materiaal. De aluminium onderdelen van het chassis zijn gemarkeerd zodat ze makkelijker gerecycled kunnen worden.

Imgerlath: “De Polestar 6 is een perfecte combinatie van krachtige elektrische prestaties en de ervaring van het voelen van de wind met het dak naar beneden.”

Eerst 500 gelimiteerde eenheden

Op basis van de in Los Angeles getoonde concept car zal Polestar eerst een gelimiteerde, genummerde oplage van 500 eenheden als “Polestar 6 LA Concept edition” bouwen. Deze zullen exclusief worden uitgerust met het unieke “Sky” blauwe exterieur, een interieur van lichtgekleurd lederen en speciale 21-inch wielen, afgeleid van de Polestar O₂ concept car.

Vorig artikelBP en Iberdrola gaan samen investeren in snellaadpunten en groene waterstof
Volgend artikelTevva lanceert eerste waterstoftruck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in