elektrische Renault 5

Elektrische Renault 5 krijgt mogelijk LFP-accu’s

Om de productieversie van de elektrische Renault 5 Prototype met winst te kunnen verkopen, overweegt Renault het gebruik van LFP-accu’s. Deze bevatten niet het kostbare kobalt, zijn stabieler en beter bestand tegen “thermal runaways” in geval van een ongeluk.

Stabieler, goedkoper, maar ook kleiner bereik

Hoewel deze accu’s ook gevuld zijn met lithium en ontvlambare elektrolyt, zijn ze veel beter bestand tegen hoge temperaturen, overladen, kortsluiting en mechanische schade. Maar de energiedichtheid van deze cellen is niet zo hoog als bij de klassieke lithium-ion accu. Daarom hebben auto’s met deze accu’s wel een wat beperkter bereik, wat vooral merkbaar is in de koudere seizoenen.

Productie in 2023

De Renault 5 komt naar verwachting in 2023. Luca de Meo (CEO van Renault) vertelde dat de Franse autofabrikant nog ongeveer drie jaar nodig heeft alvorens met de productie van een auto op basis van het CMF-B EV platform te kunnen starten.

Goedkopere accucellen

De nieuwe elektrische Renault 5 moet tussen de 20.000 en 30.0000 euro gaan kosten. Luca de Meo vertelde aan Automotive News dat deze doelstelling waarschijnlijk kan wordt gehaald. Daarvoor zorgen de goedkopere accu’s, in combinatie met het nieuwe CMF-B EV-platform . “We zien een kans om in het kostenbereik te komen waarmee we een elektrische (kleine) auto uit het B-segment zouden kunnen verkopen voor de prijs van een auto met een verbrandingsmotor, misschien hybride of PHEV.” Of dit lukt en of Renault de stap zet om LFP-accu’s in personenauto’s te gebruiken, zal de toekomst uit moeten wijzen.

Kleine elektrische auto’s moeten goedkoper worden

Op dit moment begint de prijs van de meeste kleine elektrische auto’s rond de 30.000 euro. Dit geldt voor bijvoorbeeld de Renault Zoe, Opel Corsa-e en het zustermodel Peugeot e-208. Maar voor de volgende generatie kleine elektrische auto’s – zoals de onlangs gepresenteerde elektrische Renault 5 – mikken veel autofabrikanten op een basisprijs van 20.000 euro in de meest betaalbare uitvoering.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven