woensdag, 24 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsElektrische Renault 5 krijgt mogelijk LFP-accu’s

    Elektrische Renault 5 krijgt mogelijk LFP-accu’s

    Om de productieversie van de elektrische Renault 5 Prototype met winst te kunnen verkopen, overweegt Renault het gebruik van LFP-accu’s. Deze bevatten niet het kostbare kobalt, zijn stabieler en beter bestand tegen “thermal runaways” in geval van een ongeluk.

    Stabieler, goedkoper, maar ook kleiner bereik

    Hoewel deze accu’s ook gevuld zijn met lithium en ontvlambare elektrolyt, zijn ze veel beter bestand tegen hoge temperaturen, overladen, kortsluiting en mechanische schade. Maar de energiedichtheid van deze cellen is niet zo hoog als bij de klassieke lithium-ion accu. Daarom hebben auto’s met deze accu’s wel een wat beperkter bereik, wat vooral merkbaar is in de koudere seizoenen.

    Productie in 2023

    De Renault 5 komt naar verwachting in 2023. Luca de Meo (CEO van Renault) vertelde dat de Franse autofabrikant nog ongeveer drie jaar nodig heeft alvorens met de productie van een auto op basis van het CMF-B EV platform te kunnen starten.

    Goedkopere accucellen

    De nieuwe elektrische Renault 5 moet tussen de 20.000 en 30.0000 euro gaan kosten. Luca de Meo vertelde aan Automotive News dat deze doelstelling waarschijnlijk kan wordt gehaald. Daarvoor zorgen de goedkopere accu’s, in combinatie met het nieuwe CMF-B EV-platform . “We zien een kans om in het kostenbereik te komen waarmee we een elektrische (kleine) auto uit het B-segment zouden kunnen verkopen voor de prijs van een auto met een verbrandingsmotor, misschien hybride of PHEV.” Of dit lukt en of Renault de stap zet om LFP-accu’s in personenauto’s te gebruiken, zal de toekomst uit moeten wijzen.

    Kleine elektrische auto’s moeten goedkoper worden

    Op dit moment begint de prijs van de meeste kleine elektrische auto’s rond de 30.000 euro. Dit geldt voor bijvoorbeeld de Renault Zoe, Opel Corsa-e en het zustermodel Peugeot e-208. Maar voor de volgende generatie kleine elektrische auto’s – zoals de onlangs gepresenteerde elektrische Renault 5 – mikken veel autofabrikanten op een basisprijs van 20.000 euro in de meest betaalbare uitvoering.

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. Als de snelheid van laden maar een beetje rap gaat dan is een kleine actieradius niet zo’n ramp. Dus ik ben zeer benieuwd naar de laadsnelheid.

    2. Helemaal eens. Het wordt de hoogste tijd om bij elke auto naast accugrootte, laadsnelheid én verbruik bij bvb. 70, 100 en 130 km/h te vermelden. Je hebt niet veel aan gewicht, cx en (WLTP-)actieradius als je nog steeds bang bent om niet snel genoeg kan (of veel te duur moet) laden. Als je thuis laadt met een dynamisch stroomcontract (350 km voor min of plus een paar euro) blijft auto rijden erg leuk.
      En alle sukkels uitlachen die nog durven te adverteren met “elektrisch zonder stekker” of “verbruik 0 ltr.”

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos