Drive Zero ZED7- elektrische pick-up

Elektrische pick-up van down-under

Er zijn nogal wat elektrische pick-ups in ontwikkeling. Zo komt er een extravagante, hoekige pick-up van Bollinger terwijl Rivian met een sportiever model bezig is. Ford werkt aan een elektrische F150 terwijl ook start-up Atlis een pick-up heeft aangekondigd. Maar in Australië rijdt er al eentje rond.

Deze wordt gemaakt door Zero Automotive, een bedrijfje dat is gevestigd in het Zuid-Australische stadje Edwardstown. Zero Automotive is gespecialiseerd in innovatieve transportoplossingen voor de mijnbouwsector, die schadelijke emissies elimineren en tegelijkertijd economische voordelen voor de industrie opleveren. Een elektrische pick-up past natuurlijk perfect in dit plaatje.

Toyota Landcruiser

De ZED70, waarbij ZED voor Zero Emission Drive staat, wordt gebouwd een de bekende, betrouwbare basis, namelijk de Toyota Landcruiser 70-serie. Hij is verkrijgbaar in Dual Cab, Single Cab, Wagon en Troop Carrier-uitvoering. Hierbij wordt de dieselmotor en versnellingsbak van de Toyota Landcruiser vervangen door een elektrische aandrijflijn. De nieuwe aandrijflijn heeft een vermogen van maximaal 104 kW een koppel van 700 Nm. Dat koppel is nog hoger dan dat van een V8-turbodiesel. Bovendien zorgt Zero Automotive voor een verstevigd chassis terwijl ook regeneratief remmen een standaard item is. Het accupakket is modulair, klanten kunnen kiezen voor een capaciteit van 20 tot 120 kWh.

Lagere onderhoudskosten

Voor de mijnbouw, waar de ZED70 primair voor is ontworpen, heeft de ZED70 natuurlijk niet alleen het voordeel van emissievrij rijden maar zijn de onderhoudskosten ook aanzienlijk lager. Een elektromotor bevat immers maar één bewegend onderdeel. De ZED70 heeft nog wel smering in het differentieel en de tussenbak. Verder is er, afgezien van de smering van de stuuronderdelen en de controle van de remmen en wiellagers, nog amper onderhoud nodig.

 

Duurzaam

Verder claimt Zero Automotive dat de ZED70 uitermate duurzaam is. Het bedrijf verwacht zelfs dat de elektrische aandrijflijn bij gebruik op de snelweg meer dan een miljoen kilometer meekan. De accu’s kunnen duizenden ontlaadcycli doorstaan. Volgens Zero Automotive gaat de ZED70 ook in zware omstandigheden zoals in de mijnbouw tientallen jaren mee.

Autonoom rijden

Wat je in zo’n werkpaard niet zou verwachten, is de mogelijkheid om autonoom te rijden. Zo ver is Zero Automotive nog niet maar de ZED70 is wel klaar voor de toekomst en kan werken met autonome voertuigtechnologie zodra die beschikbaar is. De besturingssystemen kunnen worden geprogrammeerd om verbinding te maken met GPS en locatie-specifieke locatiediensten, waarbij volledige autonomie of rijassistentie mogelijk is om botsingen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven