maandag, 26 september, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsElektrische Opel Manta; proefballonnetje, vroege 1 aprilgrap of zit er meer achter?

  Elektrische Opel Manta; proefballonnetje, vroege 1 aprilgrap of zit er meer achter?

  Toen Opel de nieuwe Mokka aankondigde, en vertelde dat daarin elementen van de oude Manta in terugkwamen, toen hadden we al een klein vermoeden dat er meer achter zou steken. En inderdaad, Opel blijkt plannen te hebben voor een elektrische Manta. Hoe serieus moeten we dat nemen?

  Jeugdsentiment

  Wij vinden het, en dat zal met onze leeftijd te maken hebben, hartstikke leuk dat oude succesnummers weer van stal worden gehaald en een tweede ‘elektrisch’ leven krijgen. Jeugdsentiment alom. Renault doet dat met de 4 en 5, Citroën is bezig met de Ami. Maar dit zijn allemaal nieuwe modellen waarvan het uiterlijk alleen gebaseerd is op het oude model (Renault) of waarvan alleen de naam terugkomt (Citroën).

  RestoMod?

  Wat Opel laat zien, dat heeft meer weg van een ‘RestoMod’. Hierbij staat ‘Rest’ voor restauratie en ‘Mod’ voor modificeren en moderniseren. En zoals Opel zegt, kan ‘Mod’ ook voor de moderne, duurzame levensstijl staan. De Opel Manta A met elektrische aandrijving is wat dat betreft een echte RestoMod. Vanwege de elektrische aandrijving noemt Opel het de Manta GSe ElektroMOD met een volledig digitale cockpit. Net zo sportief zijn als een echte Opel GSe, en met de onmiskenbare looks van de originele Manta. Bovendien refereert Opel met het woord ‘Elektro’ ook naar de Opel Elektro GT. Dat was een geëlektrificeerde Opel GT (inderdaad, ook al zo’n legendarisch model van Opel) die zo’n 50 jaar geleden wereldrecords voor elektrische voertuigen vestigde.

  Opel Elektro GT

  Opel Manta GSe ElektroMOD

  Opel zegt de Manta A klaar te maken voor de toekomst met een nieuwe elektrische aandrijving die volledig geschikt is voor dagelijks gebruik. Geen gedoe met niet verkrijgbare onderdelen voor de motor en de transmissie, geen last van rijverboden voor oudere, vervuilende verbrandingsmotoren.

  Hierbij is het leuk om te zien dat dit project laat zien hoe tijdloos de lijnen van de jaren ’70 eigenlijk zijn. Want die lijnen van toen, toen de auto’s wat hoekiger werden, past ook nu nog steeds perfect in de designfilosofie van Opel. En niet alleen Opel kijkt terug naar die oudere, maar nog steeds actuele vormen. Kijk ook maar eens naar de Hyundai Ioniq 5, die geïnspireerd is op de 45 jaar oude Pony.

  Opel Vizor

  Het is ook niet voor niets dat de originele Opel Manta de inspiratie vormde voor het design van het nieuwe merkgezicht van Opel. De zogenaamde Opel Vizor combineert naadloos de grille, de koplampen en de sensoren van de auto, evenals het merklogo in één element. De Vizor wordt zo het handelsmerk van alle toekomstige Opel-modellen.

  De Manta GSe ElektroMOD grijpt daar ook op terug. Het zal ons benieuwen hoe Opel dit project voortzet. Want zaken als de botsveiligheid maken het bijna onmogelijk om met deze oude Manta, als je hem alleen maar zou elektrificeren, aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. De persdienst liet dan ook alleen maar los dat het om een proefballon gaat. Dat zou heel goed kunnen. En laten we ook niet vergeten dat het bijna 1 april is. ?

  En wat als…

  Maar toch zou het interessant zijn als Opel een in technisch opzicht volledig nieuwe elektrische Manta op de weg zou zetten. Gebruikmakend van het bekende PSA-platform zou die meer power dan de originele versie hebben. Zo’n elektrische Manta zou misschien wel eens een sterkere zet kunnen zijn dan bijvoorbeeld een nieuwe elektrische Astra. Die zit immers in een segment waar je ontzettend hard moet knokken voor een marktaandeel. Bovendien is het de vraag of de autokopers in dit SUV/cross-over tijdperk wel zitten te wachten op een elektrische hatchback. Dat Opel lef heeft, dat heeft het al bewezen met de GT- en Monza-studies. Maar het is altijd afwachten of meneer Tavarres, de baas van Stellantis, hier wel een goed businessmodel in ziet. En daar kan geen jeugdsentiment tegenop.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Xpeng G9: dit zijn de specificaties en geschatte prijzen

  De G9 is het nieuwste model van Xpeng, en alweer het vierde model van deze nog jonge Chinese autofabrikant. Eerder bracht Xpeng al de G3 SUV en de sedans P7 en P5 op de markt. Afgelopen zomer doken er al wat foto’s van de Xpeng G9 op. Nu zijn er ook de nodige specificaties bekend en kunnen we een inschatting van de prijzen maken.

  e-Videos