Elektrische Maserati klinkt als een V8. Column Werner Budding

Elektrische Maserati klinkt als een V8….of als een V6. Ik vraag me af hoe dat eraan toe gaat in het Innovation Lab van Maserati. Jawel, de naam van de engineerafdeling van het merk dat 106 jaar geleden is ontstaan in Bologna, moet ons doen denken aan een laboratorium. En in dat Maserati laboratorium zijn de Italiaanse ingenieurs aan het spelen met geluid.

Want, daar komt ‘ie: de elektrische Maserati’s, die in 2021 hun debuut maken, in de vorm van een coupé en een cabrio, krijgen ‘een opvallend, herkenbaar geluid’, tenslotte, zo meldt het ronkende persbericht, ‘is dat een unieke eigenschap die eerder ook de Maserati-modellen met conventionele verbrandingsmotoren kenmerkte’. Los van het feit dat ook de huidige modellen van Maserati geweldig klinken, en dus niet alleen de Mexico, Ghibli, Indy, Bora, Merak, Khamsin en Kyalami uit vervlogen tijden, zet ik ernstig mijn vraagtekens bij het idee dat de elektrische modellen van merken als Maserati, maar ook Porsche, Ferrari en Lamborghini moeten klinken als hun performance soortgenoten die op geurige benzine draaien.

Toen ik een tijd geleden met Lamborghini-baas Stefano Domenicali aan een Italiaans diner zat, werd hem door een journalist de vraag gesteld of toekomstige elektrische Lambo’s toch wel blijven klinken als de huidige Lambo’s. Domenicali, tot 2014 teambaas van de F1-renstal van Ferrari, antwoordde kort: ‘als je die vraag stelt, heb je niet begrepen waar het naar toe gaat in de automotive’. Hij vatte het uitstekend samen.

Dat er wat paniek heerst bij Maserati is begrijpelijk, omdat het mooie Italiaanse merk zich als de donder op de juiste manier door de huidige transitie moet werken, om te overleven. Maar laten ze zich in het Innovation Lab in Modena toch vooral druk maken over het behalen van een echt efficiënte aandrijflijn, in plaats van akoestiek die er niet bij hoort. Porsche heeft met de Taycan een geweldig product ontwikkeld, maar het is bepaald geen nieuw hoogtepunt in de zoektocht naar een ultra zuinige elektrische aandrijflijn. Wat natuurlijk ook niet eenvoudig is, een elektrische performance auto ontwikkelen die ook nog eens spaarzaam met de accu-inhoud omgaat. Maar Porsche heeft zich niet laten verleiden tot een digitaal gecomponeerd geluid in de Taycan dat doet denken aan de raspende sound van een zescilinder boxermotor. Een elektrische auto is nou eenmaal elektrisch, dus zonder verbrandingsmotor, waarom zou die dan wel zo moeten klinken? Een iPhone maakt het geluid van een iPhone, niet van een ouderwetse GPO 746, zo’n draaischijftelefoon. En toen de elektrische trein in de jaren ’50 zijn intrede deed, maakte deze niet het geluid van een stoomtrein. Zou behoorlijk gek zijn, niet waar?

laten we vooral niet krampachtig vasthouden aan het geluid van een V6 of een V8.

Dus laten we vooral niet krampachtig vasthouden aan het geluid van een V6 of een V8. De huidige Maserati’s zijn meer dan alleen maar lekker klinkende sportauto’s. Ze zijn onderscheidend door een waanzinnig design, ze hebben altijd geweldige rijeigenschappen en een serieus snelheidspotentieel. Dat zijn juist de zaken die uitstekend in een elektrische Maserati passen.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven