maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsElektrische Citroën ë-Berlingo nu ook in personenuitvoering aangekondigd

  Elektrische Citroën ë-Berlingo nu ook in personenuitvoering aangekondigd

  Citroën onthulde begin dit jaar al de elektrische versie van de compacte Berlingo bestelwagen, genaamd ë-Berlingo. Nu kondigt het Franse merk ook de personenauto aan, die op basis hiervan wordt gebouwd. Ook deze heet ë-Berlingo. Hij zal vanaf komend najaar beschikbaar zijn in twee lengtes.

  Alle PSA-bestelwagens en vrijetijdsauto’s ook elektrisch

  Afhankelijk van de gekozen lengte kan hij vijf tot zeven personen vervoeren, net zoals de zustervoertuigen van de PSA Groep, namelijk de Peugeot e-Rifter er de Opel Combo e-Life. En zo heeft PSA van alle compacte bestelwagens een elektrisch versie, ongeacht of het nu de bestelwagenversie of de personenversie is. Om het rijtje namen compleet te maken: de vergelijkbare bestelwagenversie van Peugeot heet e-Partner, bij Opel heet hij Combo e-Cargo.

  Zoals te verwachten verschilt ook de elektrische versie van de ë-Berlingo alleen op details van de versies met verbrandingsmotoren. In plaats van een tankdop hebben ze linksachter een laadaansluiting. Verder heeft de ë-Berlingo een paar blauwe details op de bumpers en de flanken. Achterop siert uiteraard het ë-logo. Citroën biedt ook de personenversie van de ë-Berlingo in twee lengten (M en XL) aan, hij is dan 4,40 en 4,75 meter lang. De M-versie heeft vijf zitplaatsen, de XL-versie maximaal zeven.

  In de ë-Berlingo is de accu onder de stoelen en de laadvloer geplaatst. Daardoor is het interieur net zo ruim als de versies met verbrandingsmotor. Het laadvolume voor de M-lengte bedraagt 775 liter. In de XL-lengte bedraagt die zelfs 1.050 liter als je slechts vijf in plaats van zeven zitplaatsen monteert. De toegang tot de laadruimte geschiedt via een klassieke achterklep of een afzonderlijk te openen achterruit. Het in- en uitstappen van de passagiers gaat via twee brede schuifdeuren.

  Citroën ë-Berlingo

  Specificaties

  De personenversies van de ë-Berlingo zijn nog niet gehomologeerd maar men geeft voor de ë-Berlingo een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 kilometer op. Men verwacht een actieradius van ongeveer 280 kilometer, wat redelijk dicht bij die van zijn zustervoertuigen ligt. Dat geldt natuurlijk ook voor de technische specificaties. De ë-Berlingo deelt zijn aandrijflijn met een aantal eerder op de markt gebrachte elektrische modellen van PSA. Ook de ë-Berlingo heeft dus een 50 kWh accu en een 100 kW elektromotor die de vooras aandrijft. Citroën geeft een topsnelheid van 135 km/u op. De ë-Berlingo heeft een vloeistofgekoeld accupakket en is standaard voorzien van een warmtepomp.

  Het AC-laden kan met een snelheid van 11 kW, bij een snellaadstation kun je hem laden met 100 kW. Volgens Citroën kan de accu van de ë-Berlingo daarmee tot 80 procent worden opgeladen in iets minder dan 30 minuten bij snellaadstations. Citroën geeft op de accu een garantie van acht jaar of 160.000 kilometer voor 70 procent van de laadcapaciteit. Ook mag de ë-Berlingo een aanhanger trekken. Volgens Citroën heeft hij een trekvermogen van maximaal 750 kilogram.

  Citroën ë-Berlingo

  Assistentiesystemen

  Citroën levert deze ë-Berlingo, net als de bestelwagen, met 18 rijhulpsystemen. Daaronder een waarschuwing bij het onbedoeld verlaten van de rijstrook, dodehoekassistent, stabiliteitscontrole voor aanhangwagens, een head-up display en Active Safety Brake. Een aanpasbaar 10-inch instrumentenpaneel is verkrijgbaar als optie of standaard vanaf het uitrustingsniveau Feel Pack. Ook zijn er geavanceerde connectiviteitstechnologieën aan boord van de ë-Berlingo. Citroën noemt bijvoorbeeld het navigatiesysteem Connect Nav en de integratiemogelijkheden voor Apple CarPlay en Android Auto.

  Komend najaar op de markt

  De prijzen van de Citroën ë-Berlingo zijn nog niet bekend. De ë-Berlingo zal komend najaar op de markt komen en een aanvulling vormen op het elektrische gamma, bestaande uit de ë-C4, ë-Spacetourer en de bedrijfsvoertuigen ë-Berlingo bestelwagen, ë-Jumpy en ë-Jumper.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos