Elektrische bestelbus is op termijn maar liefst 25% goedkoper

Elektrische bestelbus 25% goedkoper

Als je ondernemer tegenwoordig zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, dan moet je voor elektrische bestelwagens kiezen. Uit een onderzoek van Transport & Environment blijkt namelijk dat die over de levensduur van de auto zo’n 25% goedkoper kunnen zijn.

Onderzoek

In het onderzoek keek Transport & Environment naar de zogenaamde Total Lifetime Costs van zowel elektrisch als conventioneel aangedreven bestelbussen in Polen, Duitsland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Hierbij maakten de onderzoekers van de denktank onderscheid tussen ‘lichte’ modellen en ‘zware’ modellen en tussen de verschillende soorten eigenaarschap (aankoop, lease, et cetera). Gemiddeld genomen waren elektrische bussen zo’n 25% goedkoper dan hun conventioneel aangedreven evenknieën.

Zelfs zonder subsidie

In alle onderzochte landen was er sprake van subsidies die het aanschaffen van een EV aantrekkelijker maken. Deze waren echter niet van doorslaggevend belang, aangezien de onderzoekers ontdekten dat zelfs zonder deze voordelige regelingen EV’s op de lange termijn goedkoper zijn. Overigens is Duitsland de enige uitzondering op deze regel. Hier zijn zonder de subsidie elektrisch en conventioneel aangedreven commerciële voertuigen qua kosten nagenoeg identiek.

Elektrische bestelwagens TCO lager

Survey

Naast het onderzoek naar de kosten van elektrische bestelbus keken de onderzoekers ook naar de voorkeuren van kopers. Uit een survey onder 745 Europese bedrijven blijkt dat 36% van hen minstens één EV heeft, 32% van plan is om een EV aan te schaffen het komende jaar en dat 16% van plan is dit binnen vijf jaar te doen. De voornaamste beweegredenen hiervoor zijn klimaatoverwegingen, imago en de lagere kosten.

Maxus Deliver 3 elektrische bestelwagen

Kanttekeningen

Net zoals elk onderzoek heeft ook deze zijn tekortkomingen. In dit geval is de grootste tekortkoming — in de Nederlandse context — dat er niet specifiek naar Nederland is gekeken. In totaal zijn er de kosten in zes Europese landen onder de loep genomen, maar niet in Nederland. Het is daarom niet 100% zeker of de conclusies van dit onderzoek ook voor Nederland gelden. Gezien de hoogte van de brandstofprijzen in Nederland hoeven we daar echter niet al te veel over te twijfelen.

elektrische Ford E-Transit

 

Vorig artikelHertz voegt 65.000 Polestars aan verhuuraanbod toe
Volgend artikelOok Jumbo gaat snelladers plaatsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in